×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2044

Menu

U fokusu Media servisa: Prošle je godine rođeno najmanje beba od kad postoje statistike

ZAGREB - Od kad se rade statistike, u Hrvatskoj nikada nije rođeno manje djece nego lani. Pitanje demografije Hrvatska je uključila u prijedlog sedmogodišnjeg proračuna Europske unije, o kojem će se sutra raspravljati u Bruxellesu. Istražili smo što to znači za Hrvatsku i koje su još mjere potrebne za dizanje nataliteta.

Prema prvim procjenama, prošle su godine rođene 36 143 bebe, što je 802-je djece manje nego godinu dana ranije. Tamara Azra Isaković iskače iz statistike. Majka je troje djece i korisnica zagrebačkog statusa roditelj odgojitelj. Glavni motiv joj je bio - provesti više vremena s djecom.

"Jako smo se teško snalazili, jer od muža roditelji ne žive u Hrvatskoj, moji nisu živi i nije nam bilo jednostavno kad smo oboje radili, a naše je dijete bilo prvo u vrtiću i zadnje koje je išlo doma."

Država, smatra demograf Stjepan Šterc, ima dovoljno novaca da se mjera roditelj-odgojitelj uvede u cijeloj Hrvatskoj.

"Kad su u pitanju djeca, koja jedina donose budućnost, tada se ne postavlja pitanje imaš li novaca ili nemaš. Ako to ne prihvaćaš, ne prihvaćaš vlastitu budućnost. To je potpuno jasno svima već sad, koliko god mi već 30 godina ‘trubili‘ o tome."

U novi prijedlog europskog proračuna, koji uključuje razdoblje od 2021. do 2027., zahvaljujući zalaganju Hrvatske, uključena je demografija. Šterc nije optimističan.

"Zato što se ništa eksplicitno ne govori, već općenito, demografija, Odbor za demografiju i demokraciju, pa će oni snimati situaciju pa će vidjeti, itd."

Da iz temelja treba promijeniti poreznu politiku u korist obitelji, smatra predsjednik udruge Obitelji 3plus, Ivan Malbašić.

"Primjerice subvencije pri kupnji adekvatnog automobila, ili stipendiranja učenika ili studenata iz brojnih obitelji. Ono što posebno naglašavamo je promjena Zakona o dječjem doplatku."

Cijelu emisiju "U fokusu" Media servisa na temu demografije poslušajte ovdje:

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam