×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1290

Menu

Ministar Krstičević za MS: Hrvatska vojska mora biti sa svojim narodom

ZAGREB (Kristina Tomljanović) - U intervjuu tjedna Media servisa ugostili smo potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića. S njim je razgovarala naša novinarka Kristina Tomljanović, a dotakli su se, između ostalog, trenutačnog stanja u Hrvatskoj vojsci, hrvatskog plana pridonošenja međunarodnoj sigurnosti, vojne i sigurnosne suradnje s Izraelom, ali i doprinosom Ministarstva obrane u protupožarnoj zaštiti Republike Hrvatske.
Ministarstvo obrane kontinuirano radi na inicijativi povratka vojske u četiri hrvatska grada: Vukovar, Ploče, Sinj i Varaždin kojom bi se trebali oživjeti upravo ti dijelovi Hrvatske.

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je koliko je ta inicijativa važna za vojsku, a tako i osiguravanja sigurnosti građana.

"To je ključ. Hrvatska vojska mora biti sa svojim narodom, mislim da smo osnažili u zadnje vrijeme taj odnos između Hrvatske vojske i naroda, ova vojska proizlazi iz naroda. Drago mi je da smo i taj operativni raspored promijenili, želimo napustiti koncept putujuće vojske, želimo da vojska bude u naseljenim mjestima. Mislim da je jako dobro da smo vojsku stavili u Vukovar, to je u funkciji sigurnosti, pomoći lokalnoj zajednici, Vukovar to zaslužuje", rekao je Krstičević.

Krstičević je iznimno zadovoljan tehničkim i kadrovskim stanjem Hrvatske vojske koja iznimno aktivno radi na modernizaciji, a smatra je i nasljednicima hrvatskih branitelja.

"Mislim da radimo timski, jako puno ljudi, moderniziramo vojsku, nadograđujemo vojsku, nadograđujemo naše sposobnosti. Prema tome, vojska je danas jaka, čvrsta, moderna, dobro opremljena i mi smo danas jamac mira sigurnosti i stabilnosti na prostoru Republike Hrvatske. Mi smo nasljednici hrvatskih branitelja", rekao je Krstičević.

U protekloj i ovoj godini zabilježen je rekordan broj sudjelovanja hrvatskih vojnika u misijima na mnogim svjetskim kriznim žarištima poput Iraka, Libanona i Afganistana. Krstičević se osvrnuo i na njihov pridonos međunarodnoj sigurnosti.

"Te misije imaju za nas nekoliko ciljeva, jedan je doprinositi kolektivnoj sigurnosti, drugo prilika da surađujemo s najboljima. Imamo ogromno znanje i iskustvo, želimo to iskustvo i znanje podijeliti s drugima, s druge strane je i prilika da mi učimo od drugih. Mislim da je to ogroman dobitak za Hrvatsku vojsku. Kroz te naše misije mi smo promotori Hrvatske, hrvatski vojnik je brand, prepoznat u Hrvatskoj i od strane saveznika", rekao je Krstičević.

U ministrovom mandatu pokrenuto je i jako vojno i sigurnosno zbližavanje s Izraelom koje donosi mnoge pogodnosti za obrambeni i gospodarski sektor naše države.

"Ovaj sad projekat višenamjenskog borbenog aviona i ovo partnerstvo koje stvaramo s državom Izrael je u funkciji sigurnosti, ali i u funkciji i suradnje obrambenih industrija. Želimo povezati izraelsku borbenu industriju s hrvatskom obrambenom industrijom. Želimo povezati firme, a na taj način vjerujem da će i oni bolje raditi", istaknuo je ministar.

Hrvatska obrambena industrija prepoznata je na svjetskom tržištu, a Krstičević je naveo koji nas to vojni proizvodi plasiraju na sam svjetski vrh.

"Imamo jako dobre, male firme s jako dobrim proizvodima. Ta industrija stvorena je u ratu, međutim nadograđivana je i nakon rata i znamo sada za naš HS produkt koji imaju vrhunski pištolj, vrhunsku pušku. Zatim Šestan busch odličnu kacigu. Tu je i Dok-ing koji imaju odličnu robotiku. Prema tome ta naša industrija ima potencijal", rekao je Krstičević.

U ljetnim mjesecima uvijek je aktualno i pitanje sezone požara. Ministarstvo obrane iz godine u godinu daje velik doprinos u protupožarnoj zaštiti RH. Na trenutnu situaciju na terenu osvrnuo se i sam ministar te uputio apel građanima zbog trenutačnog toplinskog vala:

"Vidjeli ste u odnosu na prošlu godinu da smo podigli sustav. Sada imamo jedno operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama. S jednog mjesta se upravlja, skratili smo vrijeme reakcije i vidjeli ste i kroz ovu dosadašnju protupožarnu sezonu da smo bili brzi, pravovremeni. Protiv prirode se teško boriti međutim mislim da smo uvezali sustav i da smo puno spremniji. Pozivam sve ljude u Hrvatskoj na pozornost i da možemo reagirati po potrebi", naglasio je Krstičević.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u potpunosti je spremno za protupožarnu sezonu stavljajući u funkciju šest kanadera i helikoptere, a ove godine napravljen je i dodatni iskorak:

"Ove godine smo stavili sustav bespilotnih letjelica isto u funkciju otkrivanja požara u ranoj fazi, da bi upravo sustav na osnovu toga mogao biti još efikasniji. Angažirano je i puno video kamera."
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam