Menu

Klisović za MS: Ovakva Vlada neće riješiti problem demografije

ZAGREB - SDP-ov predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović za Media servis je rekao je li očekivao da će doći do dogovora HDZ-a i DP-a oko nove Vlade.

‘‘Pa nisam očekivao. Očekivao sam pobjedu lijevog bloka, no nažalost mi nismo predizborno kaolirali kako u stvari sada matematika pokazuje da bi bilo ispravno i za što sam se ja osobno naravno i zalagao. Ali evo tu smo gdje smo. Dakle imamo jednu Vladu, koliko će biti stabilna? Teško reći. Sve zavisi od toga koliko je HDZ spreman platiti za stabilnost. Klijentelistički kapitalizam ako to bude i dalje, a moglo bi biti, onda će vjerojatno biti Vlada stabilna jer će taj novac jednostavno vezivati ljude u tu jednu koruptivnu mrežu‘‘.

Znakovita su mu ministarstva koja će pripasti DP-u, a kaže da čak ni osnivanjem posebnog ministarstva za demografiju nova Vlada u ovakvom obliku taj problem neće riješiti. Dok žali što s Možemo nisu sklopili predizbornu koaliciju, upitali smo Klisovića i je li im doista trebalo aktiviranje predsjednika Zorana Milanovića u kampanji.

‘‘To je bio jedan splet okolnosti. Odluke Vlade oko tzv. Lex AP-a gdje se medijima ograničava izvještavanje ili imenovanje glavnog državnog odvjetnika Turudića jednostavno je potaknuo određene procese i ti procesi su doveli do toga da se predsjednik Milanović odlučio uključiti. O je potaknuo izlaznost, ali evidentno izlaznost i na lijevoj i na desnoj strani, tako da stvari su krenule jednim svojim tijekom koji se nije mogao zaustaviti‘‘.

SDP-u predstoje i unutarstranački izbori. Na pitanje ima li možda on ambicija da preuzme vodeću, predsjedničku poziciju, odgovorio je:

‘‘Ne, ja sam na listi za EP i moja ambicija je ili ići u Europski parlament ili nastaviti raditi kao predsjednik Gradske skupštine jer mislim da u Zagrebu ima puno posla nakon Bandićeve administracije. To je strašno puno posla, koja desetljeća pred nama da dovedemo grad stvarno u stanje u kojem treba biti. Počeli smo dobro‘‘.

Osvrnuo se i na sudbinu Peđe Grbina.

‘‘Peđa je napravio sve što je moga da dovede SDP na vlast. Nije ostvario manje mandata od Bernardića.‘‘

- Je li trebao dati ostavku nakon izbornog poraza kao njegovi prethodnici?

‘‘Zavisi kako gledate. Peđa Grbin nije ostvario manje mandata nego njegov prethodnik, dok je Bernardić bitno manje mandata ostvario nego Milanović. Vidjet ćemo kako će teći, ti unutarstranački procesi i sukladno tome ćemo se odrediti‘‘.

Što se tiče suradnje s Možemo na zagrebačkoj razini, Klisović, osvrnuo se na komentare u političkim krugovima da su već debelo u kampanji za lokalne izbore koji će se održati iduće godine. Kaže da su dolaskom na vlast rekli da dvije godine imaju za konsolidiranje gradskih financija, a da nakon toga idu u investiranje, u kapitalne objekte, u gradnju.

‘‘To je ono što se sad događa. Ide se u izgradnju novih tramvajskih pruga, ide se u izgradnju paromlina, dakle nove multimedijalne knjižnice, obnavlja se Dom sportova, Jarun se obnavlja, obnovljena je većina i gradskih škola uništenih u potresu i to energetski učinkovito. Dakle mnoge stvari se događaju u Gradu Zagrebu i to je ono što građani sada vide i možda povezuju već sa lokalnim izborima. Naravno da će uspjesi gradske vlasti biti kapitalizirani ili barem će podsjetiti građane gradska vlast na svoje uspjehe tijekom predizborne kampanje, tako da tu ne vidim ništa loše‘‘.

A je li zadovoljan suradnjom s Možemo?

‘‘Uvijek može biti naravno bolje, ali u uvjetima u kojim smo se zatekli ja mislim da radimo dobar posao. Ima tu grešaka, povremeno i nesnalaženja i tu je SDP korektivni faktor koji na to ili upozori ili to u koalicijskim razgovorima argumentima ispravi kod našeg partnera. Tako da suradnja funkcionira.‘‘

- Možemo onda očekivati istu kombinaciju iduće godine?

​‘‘Gledajte to ćemo vidjeti kako će to sve skupa funkcionirati. To zavisi od ostvarenih mandata u Gradskoj skupštini, tko će biti relevantan faktor za ostvarivanje i slaganje većine u Gradskoj skupštini‘‘.

nazad na vrh