Menu

Kovač za MS: Koalicijom HDZ-a i DP-a u glavama mnogih HDZ-ovaca, HDZ bi se vratio na tvorničke postavke

ZAGREB - Iza nas je izborna noć. Više od 62% birača dalo je svoj glas. Prema privremenim rezultatima DIP-a HDZ je osvoji 61 mandat, Rijeke pravde predvođene SDP-om 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, IDS i Nezavisna platforma Sjever 2 Fokus i Republika 1 mandat. O izlaznosti, rezultatima i pregovorima za formiranje vladajuće većine razgovarali smo s HDZ-ovcem Mirom Kovačem.

Velika izlaznost pokazala je kako društvo diše po pitanju političke orijentacije naglasio je Kovač.

"Možemo slobodno reći da je SDP ponovno podbacio, ali se dogodila i promjena u strukturi stanovništva. To potvrđuje i dodjela mandata u saboru. Mi imamo 85-6 mandata na strani desnog centra i desnice. HDZ, DP i Most čine 60 posto mandata u Hrvatskom saboru. Rekao bih da je to i odnos u društvu. Da je ipak u društvu većina desni centar."

Iako matematički vladu može sastaviti i SDP, Kovač smatra kako će sljedeću vladu formirati HDZ i Domovinski pokret.

"Teoretski je moguće jedno i drugo. Što se tiče atmosfere u društvu, očekivanja ljudi, nekako prirodan osjećaj vam nalaže da bi HDZ trebao formirati vladu jer je relativni pobjednik izbora. HDZ može s DP-om lako sastaviti novu vladu. Većina glasača i članova HDZ-a bi pozdravila formiranje Vlade s DP-om. Tom koalicijom bi se na neki način, u glavama mnogih HDZ-ovaca, HDZ vratio na tvorničke postavke."

Postoji mogućnost i da ne dođe do brzog dogovora, a onda predsjednik Republike Zoran Milanović ima pravo raspisati nove izbore, na pitanje hoće li do toga doći Kovač je odgovorio.

"To bi značilo istodobno da se imenuje privremena nestranačka vlada. To bi bilo suprotno onome što je on govorio za vrijeme izborne kampanje, kada je rekao da bi on dao puno vremena, da je Kolinda Grabar Kitarović kršila Ustav jer je to pokušala učiniti 40 dana nakon izbora 2015. godine, ali ga nitko u tome ne može spriječiti. On može nego drugo objašnjenje dati i nema te sile koja ga u tome može spriječiti."

Bivšeg ministra vanjskih i europskih poslova pitali smo i za mišljenje vezano za situaciju na Bliskom istoku. Očekuje se kako će sutra Vijeće sigurnosti UN-a glasati o palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u organizaciji.

Kovač smatra kako do izglasavanja neće doći ponajprije zbog stava SAD-a.

"Predsjednik Biden pa i državni tajnik Blinken su u više navrata u posljednje vrijeme govorili o logičnom slijedu postojanja dviju država što bi impliciralo da se prizna palestinska država, ali moj dojam je da za Amerikance nije zrelo vrijeme za takvu odluku."

Nagađa se i kada i u kojem obliku će stići odgovor Izraela na iranski napad. Kovač smatra kako nakon toga neće doći do širenja sukoba na globalnu razinu.

"Ne očekujem da će se ijedna od triju svjetskih velesila angažirati na način da se iskoristi taj napad Irana na Izrael, kako bi došlo do protunapada na Iran od Izraela, kako bi došlo do svjetskog sukoba. Ja to ne vidim kao interes ni Amerikanaca, ni Rusa, a ni Kineza."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam