Menu

Mateša za MS: Split i EI su mi bolna rana, loše je stanje u klubovima

ZAGREB - Predolimpijska godina je na izmaku i polako se zbrajaju rezultati koju su naši sportaši napravili. Bilo je puno izazova, velikih sportskih natjecanja na kojima smo osvajali najsjajnija odličja, a bilo je i podbačaja. Kako je 2023. vidio predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, koji je bio gost Intervju tjedna Media servisa.

"Zadovoljan sam, naravno sa nekim izuzecima, kao što smo propustili kvalifikacije ženskog rukometa za OI koje sam očekivao. Dobro je, mi na današnji dan imamo 87 top potencijalnih i potencijalnih B kandidata za Igre u Parizu. Vidjet ćemo koji će se broj definitivno kvalificirati te još ostaje pitanje ekipnih sportova koji se mogu dodavati tom broju", rekao je u uvodu Mateša.

S Europskih igara u Krakowu naša delegacija vratila se s čak 13 medalja, pet zlatnih te po četiri srebrne i brončane, a ukupno je na Igrama sudjelovao naš 131 predstavnik. Predsjednik HOO-a bio je zadovoljan s brojem medalja.

"Bile su najuspješnije, to su kontinentalne igre, poput Afričkih, Panameričkih, Azijskih. Azijske su veće i od Olimpijskih igara po broju sudionika i sportova. To je jedno natjecanje koje će imati sve veći i veći značaj u Europi, sljedeće će vjerojatno biti u Turskoj 2027."

Puno se prije Igara u Krakowu, a i na samim natjecanjima govorilo da je Split najozbiljniji kandidat za domaćinstvo narednih Europskih igara. Nažalost, nije bilo podrške. Podsjetimo, Zlatko Mateša je inicirao pokretanje Europskih igara ali na kraju nije dobio podršku da se ovo veliko natjecanje održi u Hrvatskoj.

"To mi je jedna rana, Split je po broju osvojenih odličja na broj stanovnika prvi u svijetu. To je bila inicijativa splitskog kluba Olimpijaca. Ono što su Mediteranske igre nekad značile za Split u razvojnom smislu i Univerzijada za Zagreb, to bi isto tako bilo za Split, ako ne i bolje. Okolnosti su bile takve da se to nije dogodilo."

Koje su to "okolnosti" Mateša nije želio previše govoriti o toj temi.

"To je jedna, ako ćemo i iskreno, moja osobna frustracija. Bolje to pustiti."

Kandidiramo se za velika sportska natjecanja, a porazan je podatak da nam sportski klubovi odumiru, novca nema, spajaju kraj s krajem. To je kritična situacija za naš sport, poručio je Mateša.

"Glavni problem hrvatskog sporta je danas na klupskoj razini. Financiranje klubova je nešto što je hitno za rješavanje i morat će svi sudionici u tome, od lokalne uprave, samouprave i gradova pa i država moraju vidjeti na koji način se može pomoći klubovima jer oni su baza sporta. Nećemo imati nikakve reprezentacije niti vrhunske natjecatelje ukoliko ih klubovi ne iznjedre."

Svjetlo na kraju tunela možda je inicijativa Hrvatske gospodarske komore i naši klubova da se sponzorstva jednim djelom oslobode poreza. Evo što o toj temi misli predsjednik HOO-a.

"Svaka inicijativa koja ide prema boljitku sporta je dobra. Naime, radi se o tome da se olakša sponzoriranje, odnosno da se učini atraktivnijim sponzoriranje klubova gospodarstvu i poduzećima na način da se ono što ulože u sport, kulturu ili zdravstvo putem donacija bude odbitna stavka pri obračanu poreza na dobit. To je jedan od modela, ima i drugih. Ide se u smjeru da ulaganje u sport bude puno atraktivnije gospodarstvu."

Zlatko Mateša ponosan je na još jedan aneks ugovora između Kineskog olimpijskog odbora i HOO-a.

"To je bilo iz više razloga, sportskih i komercijalnih dobro za Hrvatsku i nadam se da ćemo temeljem nastavka ovog sporazuma doći u situacija da nastavimo s tim aktivnostima. S druge strane, naše sportašice i sportaši te naši treneri bi išli u Kinu trenirati u onim sportovima u kojima su oni puno bolji. Primjerice stolni tenis, badminton i neki slični."

Imamo 19 evidentiranih kandidata za Pariz. Sigurno će ih u pojedinačnim sportovima biti još. Ekipni sportovi nam "štekaju". Čekamo još vaterpoliste, rukometaše, košarkaše, a rukometašice su, kako smo to već rekli, izgubile od Mađarska na SP te ostale bez četvrtfinala i kvalifikacija za Pariz.

"Nisam mogao vjerovat da ćemo to izgubiti, ako imaš šest razlike ne smiješ to tako ispustiti u takvoj utakmici. S druge strane, imamo rukomet, vaterpolo i košarku koja ima težak kvalifikacijski turnir. Neka nova pozitivna atmosfera je u košarkaškoj reprezentaciji i siguran sam da će dati sve od sebe kako bi došli u Pariz", rekao je predsjednik HOO-a.

Nešto je više od sedam mjeseci do početka Igara u Parizu i s ove vremenske distance gledano glavni grad Francuske ima još puno toga za napraviti da to bude dobre Igre. Čelnici gradova, a posebno Pariza upozoravaju da biti kaotično te da se neće se lako dolaziti od borilišta do borilišta, kako sportašima, turistima pa tako i novinarima.

"Sportska infrastruktura će biti sigurno jako dobra, problem će biti transport jer to je Pariz. Mi se nadamo da će u to vrijeme veći dio Parižana, oni koji mogu, otići na godišnji jer nema škola, fakulteta pa da će to na neki način smanjit pritisak. Ali biti će ogroman broj turista koji će doći kao gledatelji", kaže Mateša.

Oko 600 tisuća ljudi bit će na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu. Sigurnosni je to problem o kojem u cijelom svijetu pričaju, a Francuzi nemaju plan B.

"Posebno će biti izazovno otvaranje, to će biti atraktivno te u sigurnosnom smislu i organizacijskom veliki izazov za organizatore. Čini mi se da je dužina tog puta oko četiri kilometra, to je ogroman prostor te je to gotovo nemoguće kontrolirati. Nadam se da će sve biti uredu."

Poznata je sudbina Rusa i Bjelorusa na Igrama u Parizu koji su sankcionirani zbog rata u Ukrajini.

"Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora je odlučio da će oni moći nastupati kao neutralni, ali samo u individualnim sportovima, ekipnih neće biti. Nema zastava niti nacionalnih obilježja, ne sviraju se himne u slučaju zlatnog odličja."

Među deset najviše guglanih pojmova u Hrvatskoj pet je iz sporta, odnosno iz nogometa, a Vatreni su zastupljeni na četiri pozicije. Evo što o tom podatku kaže predsjednik HOO-a.

"Oni su bez premca, što se tiče organizacijskog i financijskog stanja i ustroja kao Hrvatski nogometni savez na čelu s predsjednikom Kustićem i rade odličan posao. Klupska scena je vrlo dinamična, tu je Hajduk koji je jesenski prvak, Rijeka je blizu, tu je Dinamo i Osijek sa novim stadionom. Tu su neki klubovi poput Slaven Belupa koji je klub dokaz da se s relativno malim budžetom može održat kontinuitet, nisi nikad u minusu. Nogomet stvarno odskače."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam