Menu

Fra Vladimir Vidović za MS: Podržite humanitarnu akciju Obrok za obrok na Adventu kod fratara

ZAGREB - Zakoračili smo u najljepše adventsko doba godine. Trgove i ulice diljem zemlje ispunile su stotine tisuća šarenih svjećica, miris kuhanog vina i ostalih božićnih delicija. S naglaskom na humanitarnu akciju "Obrok za obrok", u Zagrebu je otvorena adventska kućica "Kod fratara" na Svetom Duhu.

Humanitarna akcija "Obrok za obrok" provodi se šestu godinu za redom u sklopu "Adventa kod fratara". Ravnatelj Doma sv. Antuna i voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu fra Vladimir Vidović otkrio je u intervjuu Media servisa kako građani mogu sudjelovati u toj humanitarnoj akciji.

"Humanitarna akcija ‘Obrok za obrok‘ namijenjena je i otvorena u poslijepodnevnim satima, svakodnevno od 16 do 22 sata. Svi građani koji dođu, koji će biti u mogućnosti podržati našu humanitarnu akciju i inicijativu će platiti i donirati taj obrok. Oni će konzumirati određene proizvode koje smo mi pripremili, sarme, fritule, kobasice, kuhano vino i na taj način će ostvariti donaciju obroka koji će se sutradan podijeliti onima koji dođu u našu pučku kuhinju", pojasnio je fra Vladimir Vidović.

U toj se pučkoj kuhinji svakoga dana podijeli oko 400 obroka. No, osim prikupljanja sredstava, fra Vidović ističe još jednu važnu notu humanitarne akcije.

"Senzibilizirati širu javnost za potrebe drugih. Mjesec je prosinac. Mjesec je darivanja. Mjesec u kojem smo osjetljivi na potrebe drugih, gdje ćemo možda prije vidjeti one koji su u potrebi. Upravo u tome mjesecu želimo svoj pogled skrenuti na one ljude koji nisu u mogućnosti, koji su marginalizirani, koji su na nekakvim periferijama društva, staviti naglasak na njih i na njihove potrebe. To su naša braća i sestre. To su ljudi koji su iz različitih životnih okolnosti", rekao je fra Vidović.

Jedno od gesla ove humanitarne akcije jest ‘Pojedi dobro jelo - učini dobro djelo‘. Fra Vidović nam je otkrio kakve sve delicije se pripremaju na Adventu kod fratara.

"Pripremili smo vrlo ukusnu samostansku sarmu, zatim kobasice po posebnoj recepturi. Četvrtkom u ponudi imamo grah, petkom krpice sa zeljem kao vegetarijansko i posno jelo. Imamo kuhano vino, fritule, medenjake složene u paketićima kako bi se mogli i kasnije konzumirati. Vrlo zanimljiva šarolika predbožićna i prigodna zimska ponuda jela", istaknuo je fra Vidović.

Osvrnuvši se na vrijeme konzumerizma u kojem živimo, fra Vidović je istaknuo da vrijeme ne možemo mijenjati, ali da mu možemo dati drugi smisao.

"Naš odgovor na potrošački mentalitet jest adventska kućica ‘Kod fratara‘. Dođite, podržite humanitarnu akciju i dajte vremenu drugačiji smisao. Tu nije naglasak na bjesomučnom trošenju i potrošačkom mentalitetu. Ti ćeš dio svojih sredstava uložiti i usmjeriti prema onome koji nema. To je nekako i pravi smisao Božića i ovoga vremena. Darivati osmijeh, darivati sredstva, darivati vrijeme, darivati prisutnost. Mislim da to nekako nedostaje u ovome vremenu", zaključio je fra Vidović.

nazad na vrh