Menu

Kovač za MS: Ako SAD odluči da Izrael mora prestati s napadima, oni ih moraju poslušati

ZAGREB - Stižu dobre vijesti s područja Bliskog istoka. Izrael i Hamas dogovorili su prekid svih borbi u Pojasu Gaze na četiri dana u sklopu sporazuma prema kojem će palestinski militanti osloboditi 50 žena i djece koji su držani kao taoci, u zamjenu za oslobađanje 150 žena i djece iz izraelskih zatvora. Dok svijet pažljivo prati rasplet situacije i pohvaljuje najavljeno primirje, za komentar cjelokupne situacije upitali smo bivšeg ministra vanjskih i europskih poslova Miru Kovača koji je za Media servis poručio:

"Očito je da je bio veliki pritisak na Izraelce da se na to pristane. Tu postoje i taoci koji su američki državljani. Smatram da je ovo plod pritiska SAD na Izrael."

Netanyahu je ipak pristao na 50 talaca, iako je od početka sukoba govorio da je jedini cilj oslobađanje svih zatočenih:

"Operacija koju je Izrael kanio izvršiti u Pojasu Gaze ne ide dovoljno brzo, ne ide onako kako su oni to zamislili. To već dugo traje, ima previše žrtava, svaka žrtva je previše, ali ovo je sada već jako puno."

Izraelski premijer ipak vrlo brzo je poručio da će nakon četverodnevnog primirja nastaviti s eliminacijom Hamasa:

"Ništa drugo mu ne preostaje nego da ima takvu retoriku jer mora pokazati snagu prema izraelskom stanovništvu i prema svojim biračima. On je u nezgodnoj situaciji, ali je zbog pritiska Amerikanaca bio prisiljen prihvatiti tu ponudu. Izrael si ne može dozvoliti da vodi politiku protiv Amerikanaca."

Upitali smo ga kako vidi bližu budućnost po pitanju stanja u Pojasu Gaze:

"Ključ svega je SAD. Sve dok oni podržavaju Izrael - oni će moći tako postupati. Ako Amerikanci odluče da Izrael mora prekinuti napade, oni će to morati učiniti."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam