Menu

Damir Šegota uoči početka Europskih igara za MS: U Krakow putuju 134 sportaša

ZAGREB - Europske igre u Poljskoj sve su bliže, a pripreme Hrvatskog olimpijskog odbora su pri kraju. U Krakow putuje 134 sportaša iz 9 različitih sportova. U Intervjuu Media servisa smo ugostili šefa Misije Damira Šegotu. Sljedeći domaćin, po svemu sudeći trebao bi biti Split, a to je sjajna vijest i za ostatak Dalmacije, istaknuo je naš sugovornik. O intenzivnom i zanimljivom ljetu naših sportaša razgovarao je s našim Damirom Tabakovićem.
Pred nama su treće Europske igre, kojima je domaćin Krakow. Poljska se užurbano priprema jer preostalo je još samo 22 dana do svečanog otvaranja na stadionu Wisle iz Krakowa. Sukladno tome i naš Hrvatski olimpijski odbor privodi kraju sve poslove oko odlaska, boravka i povratka naših sportaša. Damir Šegota je prvi je operativac ovog ogromnog projekta, koji je za Media servis otkrio:

"Uglavnom je sve riješeno. U delegaciji je 134 sportašica i sportaša bez ženske rukometne reprezentacije na pijesku. Ukupno će nas s trenerima i ostalim osobljem biti 194. Reprezentirat ćemo se u devet sportova", uvodno je za Media servis poručio Šegota.

U Krakowu neće biti velikih loptačkih sportova poput nogometa, košarke, odbojke i rukometa. Šegota ističe da su razlog tome financije, jer kontinentalna prvenstva imaju marketinški dobro razrađeni sustav na kojima imaju velike zarade.

"To je led koji se sada probija i pokušava se s kvalifikacijama i kvotama za Olimpijske igre privući sportaše na Europske igre, jer nastup na Olimpijskim igrama je posebna kategorija", objasnio je Šegota.

Sam dolazak do Krakowa je već izazov budući da nema izravnih avio-linija, a autobusom i kombijima put traje i do desetak i više sati. "Kombinirat ćemo", naglasio je Šegota i dodao:

"Ako do Krakowa dođete s dva presjedanja pa onda još imaš organizirani prijevoz kombijima ili autobusima do tri sata onda je jeftinije i jednostavnije putovanje cestom. Prije se dođe, ali smo se odlučili za neke da putuju zrakoplovom , a neki će u bus i kombi, ovisno o destinaciji u Poljskoj", rekao je Damir Šegota.

Najudaljeniji bit će 200 kilometara od Krakowa udaljeni Wroclaw u kojem će nastupati naša reprezentacija u streljaštvu. "Neću moći biti na svim borilištima", poručio je Šegota.

"Pet, šest sportova bit će izdvojena od ostatka delegacije i kolokvijalno rečeno bit će to 'izdvojena zapovjedna mjesta' na kojima ću imati svoje zamjenike koji će brinuti o tim sportašima i tom djelu delegacije".

Sljedeći domaćin, po svemu sudeći trebao bi biti Split, a Šegota smatra da je to sjajna vijest ne samo za Split.

"Ako gledamo Poljsku to u meni budi optimizam po pitanju smještaja i objekata. Ako oni mogu na šest-sedam lokacija po dvjesto kilometara udaljenosti organizirati sportove i ako Split na takav način bude radio onda se tu može naći mjesta i za Šibenik, Zadar, Dubrovnik, Metković ili Knin. To su mjesta koja su udaljena od jednog do dva i pol sata vožnje. Ne vidim razloga da se u tim mjestima ne bi mogle održati takve Igre, ako će se raditi po modelu Poljske", istaknuo je Šegota.

Teško je pronaći neki vikend u godini da nas naši sportaši ne predstavljaju u svijetu i nerijetko se vraćaju s odličjima. Proteklog vikenda braća Sinković sedmi put postali su europski veslački prvaci, kuglačice su svjetske prvakinje, kuglači brončani, gimnastičarka Tijana Korent osvojila je zlato, Tina Zelčić srebro na Svjetskom gimnastičkom kupu, a Anamarija Govorčinović je dosegnula dvije bronce na SK, dok je kanuistica Vanesa Tot osvojila jednu. Sjajan je to uvertira i za EI i za Olimpijske igre u Parizu do kojih je ostalo 423 dana. Naša su očekivanja velika, a pojedinačni sportovi redovito nam donose najsjajnija odličja, istaknuo je šef Misije HOO-a.

"Ovo je lijepa naznaka, a pogotovo tu mislim na naše kajakašice, koje su u sjajnoj formi. Nadam se da će izboriti Pariz. Podsjećam, na zadnjim igrama u Tokiju imali smo 60 sportaša, a u pojedinačnoj konkurenciji ih je bilo pedesetak. To je standard koji imamo petnaestak godina", poručio je Šegota.

Svaka je medalja vrijedna i u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. No, loptački sportovi podižu adrenalin navijačima iz svake države, a za borbe u završnicama turnira nije teško biti budan ni u tri sata iza ponoći.

"Volio bih da se naše ekipe plasiraju u Pariz, standardno tu mislim na rukomet i vaterpolo, a pojedinci će opet iznijeti svoj dio tereta. Teško da ćemo imati situaciju kao u Tokiju da ćemo iz nekoliko pojedinačnih sportova po dvije medalje kao što je bila u tenisu gdje smo imali u istoj disciplini imali finaliste. Šest medalja u Parizu bio bi naš standard, a sve više od toga bilo bi super i zadovoljilo bi naše ljude", zaključio je Damir Šegota, šef Misije Hrvatskog olimpijskog odbora.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam