Menu

Siniša Krajač za MS: Hrvatski sport će preživjeti sve probleme

ZAGREB - Gost Intervjua tjedna Media servisa bio je glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, magistar kinezioloških znanosti, Siniša Krajač. Glavni tajnik upoznao nas je kako teku pripreme za nadolazeće Zimske olimpijske igre u Pekingu, a osvrnuo se i na probleme oko financiranja sporta, ulogu razvojnih programa za mlade i kako pomoći mnogobrojnim klubovima koji su zbog korona krize pred "gašenjem".
Igre u Pekingu počinju 4. i traju do 20. veljače, a koliko će brojiti hrvatska delegacije u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, Krajač za Media servis kaže.

"Trenutno imamo devet sigurnih putnika. Tri muškarca i dvije žene u alpskom skijanju, tu još očekujemo jednog muškarca svakako i jednu curu. Imamo nordijske skijaše, dvije žene i jedan muškarac. Također imamo jednu brzu klizačicu. Dakle devet sigurnih, a čekamo još bob četverac i biatlonce", rekao je Krajač.

Nekoliko višemilijunskih gradova u Kini zbog malog broja zaraženih ulaze u lockdown, a to je nekoliko milijuna ljudi. I prije polaska u Peking naši sportaši moraju proći nekoliko testiranja i to dva tjedna prije nego se uđe u zrakoplov.

"Moramo se testirati u Zagrebu dva puta. Zatim u Milanu ponovno i tek onda možemo ući u Kinu. Kad uđemo tamo, vjerojatno će nas dočekati više punktova negoli je bilo u Tokiju, a bilo ih je 10. Tko preživi - pričati će", dodao je Krajač.

Malo što pozitivnog nas može ujediniti kao sport i rezultati naših reprezentativaca. No, Hrvatska zbog broja obitelji koju su se iselili iz Lijepe naše i malog broja djece odumire, ne samo sportski. Tome kad dodamo da na igralištima sve je manji broj djece, u velikom je porastu i broj onih koji konzumiraju razne narkotike. Sve je to zabrinjavajuće, a naši sportaši donijeli su zlata u Hrvatski više nego svi zlatari. Ukratko rečeno, odnos prema sportu se mora promijeniti jer je to jedan od načina kako one najmlađe maknuti od poroka koji su na svakom koraku. Ni pandemija nije pomoglo u i tom problemu.

"Vrlo odgovorna uloga je svih nas koji radimo u sportu, a posebice sportskih krovnih institucija. Od gospodarstva do zdravstva sport ima jako velike učinke. Imamo veliku obavezu maknuti mlade s ceste, i da, to je naš posao - ničiji drugi. Osvijestiti društvo i roditelje da će im biti korisnije, bolje i jeftinije u životu uputiti djecu u sport i to je najbolja prevencija od svih ovih aktivnosti koje su loše po društvo", izjavio je glavni tajnik HOO-a.

Hrvatska ima u košarkaškoj Kući slavnih petoricu, u tenisu je Goran Ivanišević, dva puta smo osvajali Davis cup, Luka Modrić, Sandra Perković, Blanka Vlašić, Kostelići, veslaći, rukometaši, Tin Srbić i mnogi drugi su oni po kojima se prepoznaje Hrvatska. Svi su oni nastali kao plod dugotrajnog rada, a neke sredine, pogotovo male, gase se i pitanje od kuda će se regrutirati novi sportaši. Kako pomoći njima?

"Sve nastaje u lokalnim sredinama. U malim klubovima nastaju ti naši reprezentativci i igrači. Tu se ustvari rađa sport. Sad su klubovi u velikim problemima i moramo pronaći rješenje da se klubovima pomogne. Naše resorno Ministarstvo i ministrica imaju sluha te razmišljaju u smjeru da se pomogne klubovima da bi opstali. Ljudi su shvatili da bez klubova nema reprezentacija, a bez reprezentacija ne možemo nastupiti nigdje. Kad usporedimo naše uvjete i naše rezultate, mi smo prvaci svijeta", rekao je Siniša Krajač.

Nesretna korona i kad je više neće biti ostavit će iza sebe brdo probleme, a najviše na zdravlje svih nas. Ni sportaši nisu izuzetak. Oni koji prebole COVID-19 vrlo brzo ulaze u trenažni proces i natjecanja, a posljedice kod mnogih su naknadne ozljede jer tijelo još nije spremno za velike napore.

"Napravio bi se jedan centar izvrsnosti koji bi vodio brigu oko toga u suradnji s kineziološkim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Osijeku. Nakon vraćanja je vrlo riskantno, vrlo nezgodno i bilo bi dobro da su ti simptomi što blaži", poručio je Siniša Krajač.

Uz sve nabrojano postoji i problem sportske infrastrukture.

"Nažalost direktan utjecaj ne možemo imati, jer lokalne uprave i samouprave određuju što će se te na koji način će se graditi i same prioritete gradnje. Imamo zlatnih primjera kako je dobro iskoristiti neke objekte da se prenamjene u sport. Nama je to u fokusu. Zbog onog broja ne smijemo dozvoliti da nijedno dijete prođe ispod radara, a da je talentirano za sport i da ga ne detektiramo i uključimo u sport", rekao je glavni tajnik HOO-a.

​Ipak, uz sve probleme i sve što nas je snašlo, glavni tajnik HOO-a smatra da će hrvatski sport preživjeti sve ove nedaće.

"Mislim da hoće. Država ulaže silne napore i ako uspijemo doći do nekog rješenja da pomognemo klubovima i lokalnim zajednicama bit će dobro. To bi trebalo uvjetovati daljnjim nastavkom financiranja lokalnih zajednica, da se ne dogodi da država uplati novac, a da oni prestanu financirati. Nastavak financiranja njihovih klubova, uz pomoć ovoga što se planira, i ako se to ostvari to je jedini uvjet da opstanemo", kazao je Siniša Krajač.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam