×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2023

Menu

Britanski ministar priznao da planovi Vlade oko Brexita krše međunarodne zakone

LONDON - Nakon male pauze zbog pandemije koronavirusa, brexitska sapunica opet redovito izbacuje nove epizode. Nekoliko tjedana uoči roka za postizanje sporazuma o budućim trgovinskim odnosima između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, britanska vlada planira predstaviti prijedlog zakona koji zaobilazi dijelove dogovora o razvodu s Unijom oko Sjeverne Irske
Ministar za Sjevernu Irsku Brandon Lewis priznao je da taj prijedlog krši međunarodne zakone.

"Da, ovo krši međunarodne zakone na specifičan i ograničen način. Uzimamo si za pravo da ne primijenimo europske zakone dođe li do određenih i usko definiranih okolnosti. Postoje presedani da Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i druge zemlje mogu razmotriti svoje međunarodne obveze ako se okolnosti promijene."

Nezadovoljstvo time su izrazili Irci i britanska oporba, a bijesni su i neki članovi vladajuće stranke koji su upozorili da bi to moglo uništiti britanski međunarodni ugled. Šef Europskog parlamenta David Sassoli ponovio je stav Bruxellesa - neće biti trgovinskog sporazuma prekrši li se dogovor o rastanku.

"Očekujemo da će Ujedinjeno Kraljevstvo ispuniti svoje obaveze pogotovo što se tiče prava građana i Sjeverne Irske. Svaki pokušaj Ujedinjenog Kraljevstva da potkopa sporazum imati će ozbiljne posljedice."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam