Menu

Štromar za MS: Nije bila greška koalirati s HDZ-om

ZAGREB - Jučer je preuzeo vodstvo HNS-a, slijede parlamentarni izbori, je li ih poljuljala koalicija s HDZ-om, kako se suočiti s niskim rejtingom stranke, je li ga sram što nisu donijeli Zakon o obnovi Zagreba...mnogo posla je pred Predragom Štromarom, a u Intervjuu tjedna Media servisa izdvojio je nekoliko minuta vremena da odgovori na naša pitanja vezana uz sav taj posao koji ga čeka. Sa Štromarom je razgovarala Andrea Barać.

Štromar je od Ivana Vrdoljaka preuzeo stanku na niskim granama, odnosno s jako lošim rejtingom, a uskoro će parlamentarni izbori. Na pitanje kako planira HNS pogurati naprijed, odgovorio je:

"Građani su nažalost izgubili povjerenje u politiku i jednim dijelom i u rad HNS-a. Želim otvorenom komunikacijom, iskrenošću i slušanjem to povjerenje vratiti natrag''.

Spominje greške koje je stranka kroz povijest napravila, a je li najveća greška zbog koje su povjerenje građana izgubili ulazak u koaliciju s HDZ-om?

"Uvijek treba priznati greške. Sada kad gledam unatrag tri godine nije bila greška ulazak u koaliciju jer smo stvorili jednu stabilnost koja je bila bitno potrebna za razvoj države i odradili smo izuzetno puno posla u našim resorima''.

Tvrdi da je teško predvidjeti koliko bi mandata HNS mogao osvojiti na izborima, ali u jedno ne sumnja:

"Sigurno ćemo biti u poziciji ponovno biti važan faktor u formiranju većine''.

Da bi bili u većini morat će ponovno u koaliciju. Vidi li se opet kao HDZ-ov partner i je li moguće uopće razmišljati o suradnji sa SDP-om?

"Ako je itko pokazao da zna kako s jednima i drugima, onda smo to mi. Mi izlazimo bez njih, ali u toj ideološkoj podjeli gotovo pola građana Hrvatske uvijek završe kao poraženi i gubitnici. Mi ćemo ići s onima koji prihvate onaj dio programa koji smatramo najvažnijim. Zašto bi gradnja neke škole, vrtića ili ceste ovisila o tome jesu li pobijedili lijevi ili desni, plavi ili crveni? Naši glasači neće biti poraženi''.

Bilo je dosta vatre na relaciji Grad Zagreb - Ministarstvo graditeljstva u posljednje vrijeme iako su u koaliciji članovi stranke Milana Bandića sjedili za istim stolom s HNS-ovcima pa se postavlja pitanje ima li taj odnos budućnosti. Upitali smo Štromara može li se opet zamisliti u koaliciji s Bandićem.

"Nije tajna da se ne slažemo, ali ne vjerujem da će njegova lista više biti u Saboru, a mi nikad nismo pregovarali s gospodinom Bandićem''.

A što je sa Zakonom o obnovi Zagreba. Hoće li im građani ikada oprostiti i je li ga sram što su raspustili Sabor prije donošenja Zakona koji bi im ubrzao postupak obnove nekretnina uništenih u potresu u ožujku?

"Građani trpe, dogodila im se trauma i neki su ostali bez svega. Sad čekaju i to nikako nije ugodno. Istovremeno radi se o najsloženijoj i najskupljoj sanaciji u hrvatskoj povijesti. Uključili smo struku, uputili smo u proceduru zakon za koji vjerujemo da je najbolji način kako pomoći našim ljudima. Zakon ne vrijedi ništa ako se ne pribave sredstva i zato smo paralelno radili sa Svjetskom bankom''.

Otkrio i i da je protiv zabrane rada trgovina nedjeljom, a smatra da umjesto toga rad nedjeljom treba biti dvostruko plaćen.

"Poslodavce koji to ne poštuju treba kazniti i onda je problem riješen. Po meni je pravo pitanje vrednovanje rad nedjeljom. Kad bi rad nedjeljom bio dvostruko više plaćen i kad bi na kraju radnici imali slobodu izbora na način da ako usprkos tom dio ne želi raditi nedjeljom, onda je to pitanje riješeno. Nažalost mi od svega radimo ideološko pitanje pa i od toga. Uostalom pravo na rad je i ustavno pravo''.

Ako bude scenarij - HDZ pobijedi na izborima, opet formira većinu s HNS-om i inzistira na neradnoj nedjelji, kako će se postaviti HNS?

"Mi to ne bismo prihvatili jer nismo za zabrane. Moram samo napomenuti, Hrvatska se voli radom i to je smjer u kojem namjeravam voditi HNS''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam