Menu

Marčec za MS: Naši članovi će osjetiti dramatičan udar na honorare na kraju godine

ZAGREB - Dva mjeseca zemlja je stala, a time se i glazbena industrija u Hrvatskoj našla u teškoj situaciji. Kako epidemija koronavirusa utječe na glazbenike, skladatelje, tekstopisce, trebaju li se brinuti za honorare, jesu li im pomogle Vladine mjere, otkrio nam je u Intervuu tjedna Media servisa glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec. Intervju je vodila Andrea Barać.
HDS ZAMP prodajom licenci za glazbu pokušava osigurati egzistenciju za 10-ak tisuća domaćih i nekoliko milijuna stranih članova koji će sigurno znatno osjetiti negativne posljedice epidemije, smatra Marčec.

"Najviše će biti pogođeni naši članovi koji nastoje živjeti od skladanja, pisanja tekstova, aranžmana i glazbe i podsjećam da su prvi koji su stradali jer su prvo veća javna okupljanja ukinuta i zadnji će se oporaviti jer još velika okupljanja nisu dozvoljena i tko zna kad će biti‘‘.

Napominje da su u ožujku osjetili pad prihoda od prodaje licenci za 30 posto, u travnju više od 70 posto. A pad prihoda odrazit će se i na autorske honorare redovnih i pridruženih članova. Imaju li razloga za brigu?

"Ono što je dobro u ovom lošem je to što se honorari isplaćuju s odgodom nakon obrade svih podataka, tako da će sada ići honorari za drugu polovicu 2019. koja je normalno funkcionirala pa će naši članovi u ovom trenutku naveće krize dobiti svoje redovne honorare. Međutim, u rujnu kad ćemo isplaćivati honorare iz prvog dijela 2020. i u prosincu kada ćemo isplaćivati najveći dio prihoda iz 2020. onda će biti značajan, da ne kažem dramatičan pad za članove‘‘.

Što se tiče Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, Merčec objašnjava da je HDS ZAMP kao institucija dobio potporu za zaposlene, ali najviše brine za autore, glazbenike koji najčešće nisu zaposlenici nikakvih firmi.

"Oni su uglavnom samostalni umjetnici, honorarci ili su ljudi koji žive od glazbe kako znaju i umiju. Najveći problem je taj što njima te klasične mjere za zaposlene nisu dostupne pa smo tražili rješenja u suradnji s Ministarstvom kulture. Neka su rješenja već u funkciji, a za one koje je to zaobišlo, još se stvari pokušavaju riješiti‘‘.Ističe da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pokazala visoku razinu razumijevanja i da je u svojim mogućnostima resorno Ministarstvo dobro reagiralo za vrijeme epidemije. A kakva je strategija za budućnost?

"Mi se pripremamo i nadamo se da će živnuti cijela zemlja. Upravo smo dobili vijest da se polako odobravaju kulturni događaji uz epidemiološke mjere, ali će se ipak nešto dogoditi od manjih koncerata, manjih događanja. Nadamo se će se u turizmu odobriti neke stvari i nadamo se dobroj epidemiološkoj slici jer će u tom slučaju mjere najviše popustiti pa možda i za neke veće događaje poput festivala‘‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam