×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2044

Menu

Ravnatelj Radiochirurgije dr. Schwarz: Proglasili smo opći rat protiv karcinoma

ZAGREB - Više od milijun Hrvata puši, a istovremeno od karcinoma pluća godišnje umire više od 3000 ljudi. Prema izvješću Europske komisije u Hrvatskoj se živi u prosjeku tri godine kraće nego u ostatku Europe. O poraznim podacima, razgovarali smo s uglednim onkološkim kirurgom.

 

 

Europska komisija tvrdi da previše pijemo, previše pušimo i premalo se krećemo. Ipak, ravnatelj specijalne bolnice Radiochirurgija, dr. Dragan Schwarz smatra da nismo baš toliko različiti od ostalih.

 

 

 

"Kad pogledate Europsku uniju; Njemačku, Austriju, Italiju...Nisu ni baš oni revni u tom zdravom načinu života. Kad pogledate Engleze, poznatu su po opuštenom načinu i stilu života."

 

 

Ono što nam je slaba karika je svijest o vlastitom zdravlju i odaziv na preventivne preglede. Zbog toga imamo visoku smrtnost od karcinoma.

 

 

 

"Prije je karcinom bio nešto što smo gledali kod pacijenata u starijoj životnoj dobi. Danas karcinoma sve više ima u mlađoj životonoj dobi, kod radno aktivnog stanovništva i to je problem, jer kad u obitelji netko dobije karcinom - to je problem za cijelu obitelj."

 

 

Ljudi se na pregled javljaju tek kad primijete znakove koji bi mogli ukazivati na bolest, iako postoje kvalitetni preventivni pregledi.

 

 

 

"Mi imamo određene screening programe npr. za kolorektalni karcinom, koji nažalost svega 10-15 posto naših građana napravi. Dobiju ga doma, besplatan je, odličan, ali se ne koristi. Ti pregledi nisu ni skupi ni prezahtjevni i relativno kratko traju. CT pluća traje pet sekundi."

 

 

Radiochirurgija koristi suvremene metode liječenja karcinoma, kombinacijom više tehnika. Odobreno je i liječenje preko uputnica HZZO-a.

 

 

 

"Mislim da smo napravili dobar iskorak, pogotovo kod karcinoma, pluća i pankreasa, gdje smo postigli dobre rezultate u smislu dugoročnog preživljavanja."

 

 

Misija specijalne bolnice je što kvalitetnije uništiti bolest modernog doba.

 

 

 

"Mi ne biramo sredstva koristeći kirurgiju, ablativne metode, radiokirurgiju i sve ono što imamo na raspolaganju. To je jedan proglašeni opći rat protiv karcinoma. Mi želimo biti dio tog kotačića te da svi zajedno pobijedimo tu bolest."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam