Menu

Jelena Veljača za MS: "Već sada smo prikupili 60-ak tisuća kuna, a cilj je milijun"

ZAGREB - U Intervjuu tjedna Media servisa gostovale su redateljica i glumica Jelena Veljača i odvjetnica Una Zečević Šeparović iz Inicijative #spasime. Inicijativa je u samo tri i pol mjeseca na Facebooku privukla više od 56 tisuća članova, organizirala veliki prosvjed u Zagrebu s konkretnim zahtjevima upućenim Vladi, pokrenula Fond za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, a za ovaj petak najavljuju veliku donacijsku večer uz nastup najvećih hrvatskih glazbenih imena.

Sve je počelo kao privatni post na Facebooku nakon stravičnog slučaja obiteljskog nasilja s Paga. "Bila je to organska odluka trenutka", rekla je za MS Jelena Veljača, koja je uz pomoć prijatelja i poznanika status digla na višu razinu i pokrenula Inicijativu #spasime.

 

 

 

"Ja sam to zaista tako osjećala, a osjećam i dan danas, da je nasilje prihvaćena stvar u hrvatskom društvu i da država ne koristi aparate i sustav na način koji bi bio zadovoljavajući što se tiče poruke da nasilje nije prihvatljivo", rekla je Veljača.

 

 

U grupi #spasime mogu se pročitati brojna svjedočanstva o obiteljskom nasilju, kao i kritike na rad sustava socijalne skrbi. Odvjetnica Una Zečević Šeparović kaže da su svjesni problema s kojima se sam sustav suočava, ali to ne bi smjelo biti opravdanje.

 

 

 

"Dakle, nije opravdanje ni države ni sustava to što su oni potkapacitirani i nemaju sredstava, jer je riječ o problematici koja je važna za naše društvo. Radi se o ljudskim životima, puno života žena je ‘otišlo‘ zbog sporosti i tromosti sustava. Nažalost i djece...", kaže Zečević Šeparović.

 

 

Sredinom ožujka Inicijativa je održala veliki prosvjed u Zagrebu, koji je rezultirao sastankom s predsjednicom, premijerom i resornim ministrima. Između ostalog, zatražene su izmjene Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelj u smislu da se tjelesno nasilje i spolno uznemiravanje procesuiraju kao kazneno djelo, a ne kao prekršaj, objasnila je Zečević Šeparović.

 

 

 

"Naši predstavnici su u radnim skupinama koje se osnovane i koje se trenutno sastaju. Za izmjenu Kaznenog zakona još čekamo datum, ali obećano nam je da će biti do ljeta prvi sastanak. Naši predstavnici su i u radnoj skupini pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, tako da u kurikulum za sljedeću godinu uđu pojmovi kao što su obiteljsko nasilje, rodno uvjetovanjo nasilje, međuvršnjačko nasilje. Zadovoljni smo što je prepoznat problem i što politička volja postoji. Mi smo dobili na tom sastanku rok do kraja godine za ispunjenje svih ovih zahtjeva."

 

 

Inicijativa #spasi me dala je podršku MUP-ovom projektu Lily, predstavljenom jučer u Vukovaru. Jelena Veljača naglašava kako su ovakve akcije policije vrlo važne, jer treba intenzivno raditi na poboljšanju komunikacije između policijskih službenika i žrtvi, koje su izgubile povjerenje u sustav.

 

 

 

"Mnogo je žena koje su rekle da su bile prisiljene ostati s nasilnikom pod krovom, iako su prijavile nasilje. Vi morate razumjeti da žena ne prijavljuje nasilje zato što je dobila jedan šamar, nažalost, nego u prosjeku prođe do sedam godina od prvog pojavljivanja nasilja, sedam godina je životni vijek."

 

 

Od početka djelovanja, Inicijativa je povezana sa zakladom Solidarna. Zajedno su osnovali Fond za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. Kroz Fond će se financirati pravni i zdravstveni troškovi, ili troškovi psihoterapije, stanovanja, dodatnog obrazovanja za žrtve nasilja i to u kratkom roku, kaže odvjetnica Zečević Šeparović.

 

 

 

"Kad se nazove u vrlo kratkom roku od 24 sata se donosi odluka o pružanju pomoći iz Fonda, iako bi se i tu država trebala pobrinuti za svoje građane u nevolji".

 

 

Kampanja prikupljanja sredstava traje do kraja srpnja, a središnji događaj je donacijska večer u Esplanadi 14. lipnja, s prijenosom uživo na RTL televiziji i nastupom poznatih hrvatskih glazbenih izvođača.

 

 

 

"Ponosna sam što je s nama Severina, ponosna sam što je s nama Jelena Rozga, grupa Pavel, grupa Detoru, Neno Belan, grupa Vatra. Sretna sam što će tu nastupiti neke moje kolegice glumice, koje su fenomenalne pjevačice; Vanda Winter, Iva Visković, Maja Posavec, to su veliki talenti. Imamo na kraju i jedno iznenađenje koje sada ne bih otkrivala", rekla je Veljača.

 

 

Svi koji žele pomoći, to mogu učiniti već sada pozivom na broj telefona.

 

 

 

"Broj je 0600 9003. Već je u ovom trenutku skupljeno oko 60 tisuća kuna, što je dovoljno za 10-20 slučaja. Neki simboličan cilj je milijun kuna, lijepo zvuči, međutim svaka žena kojoj pomognemo je za nas veliki uspjeh."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam