×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2034

Menu

Cappelli za MS: Iznajmljivači ne bi trebali strahovati, većina paušala će se zadržati

ZAGREB - Paušalni porez za iznajmljivače, predviđanja za turističku 2019. godine, ali i akcijski plan za Gorski kotar, neke su od tema s kojima je ministar turizma Gari Capelli u intervjuu tjedna Media servisa razgovarao s našom Katarinom Škaro.
Početkom godine mijenjaju se pravila igre za privatne iznajmljivače. Paušalni porez od 300 kuna po krevetu od sada može iznositi od 150 pa do 1500 kuna, ovisno kako odluče gradovi i općine. Trebaju li iznajmljivači strahovati, upitali smo ministra turizma Garija Cappellija. Kaže - ne bi trebali, i dodaje:

''Ja se ne bih upuštao u to je li to dobro ili nije. O tome odlučuju gradonačelnici, oni će u svom djelokrugu rada najbolje znati što je to puno, a što je malo", rekao je ministar, no dodao je da, po dosad viđenom, misli kako će se većina jedinica lokalne samouprave zadržati na dosadašnjim paušalima.''

Ali tvrdi, po do sada viđenom, većina jedinica lokalne samouprave zadržat će se na paušalima koji su bili i do sada. Ministar Cappelli ima razloga za zadovoljstvo kada je konac turističke godine u pitanju. Tijekom novogodišnjih praznika ostvaren je porast dolazaka od 13 posto u odnosu na lani. Više je to od očekivanog.

''Daleko veći broj hotelskih kuća je otvorilo svoje objekte. Na primjer Rab, koji za Novu godinu skoro nikada nije ni radio, ove godine je imao 4 hotela otvorena. Dakle, otoci, tamo gdje se najmanje možda išlo i nadalo se da će biti velikih brojki, mogu reć da je ove godine rast bio daleko veći''. Dok tisuće Hrvata hrle prema europskim skijalištima, potencijal Gorskog kotara za zimski turizam daleko je od iskorištenog. Svjestan je toga ministar Cappelli, koji tvrdi: u tijeku je izrada akcijskog plana za taj dio zemlje.

''Dakle, gdje ćemo točno odrediti u kojem ćemo roku napraviti konkretne pomake u razvoju turizma Gorskog kotara, ne samo skijaškog dijela. Dakle, nego svog ovog drugog dijela koji ima nepobitne mogućnosti, jer su u blizini autoputa između Rijeke i Zagreba, i vrlo blizu''. Kada je o ulaganju u kontinentalni turizam riječ, dobru financijsku injekciju dobit će uskoro osječka Zračna luka.

''U koji će se ulagati sljedećih godina na podizanju kvalitete. -Koliko će na to otići novca? -Ne znamo točno podatke, ali ja sam siguran nekih prvih 20 milijuna da će se uložiti u osječki aerodrom''. O nezaobilaznom pitanju, smanjivanju PDV-a na ugostiteljske usluge, odluka će se znati, tvrdi ministar, do listopada.

''O tome se vrlo ozbiljno razmatra u Vladi i o tome ćemo sigurno donijeti odluku do Dana hrvatskog turizma koji će se ove godine održavati u Slavoniji''. Ministar nam je otkrio plan za turističku 2019. godinu, u kojoj bi bilo dobro, kaže, zadržati se na razini iz 2018.

''Dakle, ne računamo na nikakav veliki rast, nego na stabilizaciju tržišta i negdje oko nule, plus jedan, da se zadržimo bit će veliki uspjeh hrvatskog turizma''.A ako na našim tradicionalnim tržištima, poput Austrije, Poljske i Njemačke, dođe do zasićenja Lijepom našom - važno je, kaže, orijentirati se i na daleke Ameriku i Kinu.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam