Menu

Bruno Marić za MS: Vatrene očekujem u finalu Lige nacija

ZAGREB - Jedna je HNL sezona iza nas, a mnogi prvoligaši se već ovoga tjedna počinju pripremati za novu. Kakvo je suđenje na hrvatskim nogometnim travnjacima, na koji se način VAR tehnologija još može unaprijediti, hoće li i kada neki hrvatski sudac dobiti prigodu suditi na velikom natjecanju, treba li disciplinska komisija HNS-a kazniti Marka Livaja i o još mnogim temama razgovarali smo u intervjuu Media servisa s Brunom Marićem, predsjednikom Komisije nogometnih sudaca HNS-a.

Na samom početku Brunu Marića pitali smo koliko je teško biti predsjednik Komisije nogometnih sudaca u Hrvatskoj?

"Rekao bih da je ipak privilegija svima nama koji smo bili u suđenju i vrhunac onog što očekuješ nakon karijere da postaneš predsjednik sudaca u Hrvatskoj. Ponosan sam radi toga i zahvalan svima koji su mi dali prigodu da to radim", rekao je Bruno Marić.

Bio je poznati hrvatski sudac, a sada obnaša jednu sasvim drugačiju funkciju. Priznaje nam da ni sam nije očekivao da će i ovaj posao biti tako zabavan, ali i zahtjevan.

"Prednost bih dao karijeri suca, ali i ovo ima svojevrsne izazove i adrenalin. Veselim se uspjesima svojih sudaca kao što sam se veselio i svom uspjehu", objasnio je Marić.

VAR tehnologija je u Hrvatsku stigla 2019. godine i to prvi put na juniorskoj utakmici između Rudeša i Hajduka u Kranjčevićevoj ulici. Koliko se otada VAR tehnologija promijenila i koliko je Marić zadovoljan kako se u Lijepoj našoj koristi?

"Generalna ocjena je da sam jako zadovoljan s obzirom na infrastrukturu i na tehniku kojom se koristimo. Mislim da smo napravili veliki iskorak. Za mene je VAR najbolja stvar koja se pojavila u nogometu jer ga je očistila od nekih stvari koje su se događale prije. Samo mi je žao što nisam sudio uz VAR tehnologiju", rekao je Marić.

Iako je jako zadovoljan VAR-om i kako se koristi u Hrvatskoj mjesta za napredak uvijek ima. U prvom redu, ističe Marić da u HNS-u rade na tome da povećaju broj kamera u kaznenom prostoru. To bi im pomoglo u brzini donošenja odluka je li postignut pogodak ili nije, u pitanju zaleđa.

"Ozbiljnost pristupa sudaca i želja za dobrom odlukom su krucijalne zbog čega ostavljamo dojam da smo jako dobri u primjeni VAR tehnologije", dodao je Marić.

Dosta se priča i o novostima oko VAR tehnologije pa mnogi pričaju o tome da bi bilo dobro da trener ima jednom po poluvremenu ili po utakmici mogućnost tražiti provjeru sumnjivih situacija putem VAR-a.

"Oni koji odlučuju o izmjenama i dopunama pravila nogometne igre će vrlo vjerojatno u budućnosti donijeti slične ili takve odluke".

Često se u medijima poteže priča o tome da su hrvatski suci uistinu dobri pa nevjerojatno zvuči podatak da ih nikada nema na europskim ili svjetskim završnicama.

"Legendarni kapetan Zvonimir Boban koji radi u Uefi i bori se za nogomet i radi sve u interesu razvoja nogometa svojim je ugledom omogućio da se hrvatski suci promatraju kao ekvivalent onim sucima koji sude najjače lige. Mislim da će se hrvatsko suđenje u budućnosti još bolje vrednovati. Imamo sada Duju Strukana sa svojim timom na Euru U-21. AKo budu dobro sudili ja sam siguran da ćemo ih gledati na Euru iduće godine što bi značilo da je Hrvatska prvi put u povijesti imala suce na velikoj smotri", govori Marić.

Koliko se u rad sudačke organizacije miješa prvi čovjek hrvatskog nogometa Marijan Kustić?

"On traži da svi oni koji rade svoj posao da ga rade u okviru onih obveza koje imaju. Omogućio nam je najvažniju stvar, a to je da nam se nitko ne petlja u naš rad i da ne postoji mogućnost da bilo koji nogometni dužnosnik može utjecati na ono što struka kaže. U onom trenutku kada bi mi na Komisiji donijeli odluku koja se tiče struke, a Izvršni odbor je promijenio i donio drugu odluku ja sigurno više ne bih bio predsjednik", tvrdi Bruno Marić.

Prije skoro sedam godina Marić je brutalno pretučen u Stobreču, a nije tajna da su često u Hajduku bili nezadovoljni njegovom arbitražom. Zimus je pak baš s Poljuda, na neki način zazivana njegova ostavka s trenutne funkcije.

"Svatko ima pravo tražiti moju opstavku, ali s argumentima. Bez argumenata je to odjeknulo u javnosti pa o tome ni nije bilo rasprave", tvrdi Marić.

Kada smo se već dotaknuli Hajduka ne ide bez Marka Livaje. Hajdukova desetka već dvije godine splitski klub vodi do naslova u državnom kupu no često se "ističe" i incidentima mimonogometnih travnjaka. Disciplinska komisija HNS-a još nije odlučila hoće li Livaja biti kažnjen zbog incidenta nakon finala kupa u Šibeniku. Ako kazna ne bude samo novčana Livaja bi mogao propustiti dva derbija s Dinamom na početku nove sezone jer prvo će se na Maksimiru igrati Superkup, a odmah potom i derbi prvoga kola novog prvenstva.

"Moj stav je o tome da je normalno da Livaja može igrati i Superkup i u prvom kolu jer je to u interesu hrvatskog nogometa i lige, a o tome kako će biti kažnjen odlučit će Disciplinska komisija", rekao je nekadašnji daruvarski sudac koji obožava Vatrene, divi se Zlatko Daliću, Luki Modriću i ostalima koje već sutra čeka novi izazov - polufinale Lige nacija i Nizozemska u Rotterdamu.

"Zaželjeli su se svi reprezentacije i utakmica i očekujem da oni pobjede i da igramo finale. Ova generacija je stvarno ostvarila nešto što će rijetko netko ponoviti", zaključio je Bruno Marić.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam