Menu

Tomašević za MS: ‘Prijave za vrtiće potvrđuju da je ovo najteža godina za upise‘

ZAGREB - Na polovici mandata kao zagrebački gradonačelnik u Intervjuu tjedna Media servisa Tomislav Tomašević otkrio je za čim žali, a kojim postignućima je zadovoljan, hoće li do kraja mandata uspjeti u naumu da se sva djeca u Zagrebu mogu upisati u vrtiće i hoće li zatvoriti Jakuševec. S Tomaševićem je razgovarala Andrea Marić.
Premijer Andrej Plenković se pohvalio da su povučena sva sredstva iz Fonda solidarnosti na raspolaganju za poslijepotresnu obnovu od zagrebačkog potresa. Na pitanje je li ikad posumnjao da neće uspjeti do roka i da će morati vratiti sredstva Europskoj komisiji, Tomašević je odgovorio:

''Pa da, to nije dobro izgledalo, kada sam preuzeo upravljanje gradom, u Gradu Zagrebu samo je bilo prijavljenih projekata u iznosu od 2 milijuna eura. Kako je odgođen rok, što smo i predlagali, onda je za to bilo šanse, ali smo svi trebali jako zapeti. Ja sam ponosan što smo mi svi u Zagrebu zapeli, na način da smo 2 milijuna eura povećali na 180 milijuna eura, koliko planiramo povući do kraja ovoga mjeseca''.

Stanovnici Zagreba se bune jer im grad izgleda zapušteno, trava je nepokošena, a gradonačelnik i dalje problem vidi u velikoj količini kiše i u stanju voznog parka kojeg su zatekli.

"Inače, kosi se svaki dan. To treba reći. I subotom i nedjeljom i državnim praznicima. Zrinjevac kosi svaki dan u ovih zadnjih mjesec dana, baš kako bi se svaki dobar dan iskoristio za košnju. To se sve lagano stabilizira. Međutim, imate situacije kada su nepokošene neke zelene površine, koje nisu javne površine, i trebali bi ih pokositi privatni vlasnici."

U tijeku su upisi u vrtiće i jasno je da ni ove godine neće svaki roditelj moći upisati svoje dijete, a mjesto u vrtiću traže ovaj put i roditelji-odgojitelji zbog ukidanja te mjere. Nije rekao koliko je do sada djece prijavljeno, ali je istaknuo:

"Reći ću samo da su udruge, koje su bile protiv revidiranja mjere roditelj-odgojitelj govorile o sedam tisuća djece koja će doći od roditelja-odgojitelja na upise u dječje vrtiće. Oporba je govorila o sedam tisuća neupisane djece isključivo od roditelja-odgojitelja. To nisu ni blizu takve cifre. Ono što sam rekao i prije, pokazalo se točno, ovo će definitivno biti najteža godina za upise u dječje vrtiće u Zagrebu. Međutim, nikad pa niti prije nego smo preuzeli upravljanje gradom, nije bilo da su tisuće djece ostale neupisane."

Kaže da mu je želja da do kraja mandata izgradnjom novih vrtića omoguće slobodno mjesto za svako dijete u Zagrebu i vjeruje da će to i ostvariti, a kada smo kod obećanja - hoće li zatvoriti Jakuševec kako je najavljivao?

"Jakuševec je nešto što, nažalost, ne može funkcionirati bez države."

"Neko vrijeme dosta dobro surađujete s Vladom, kada pogledamo promet i projekte. Možete li reći hoćete li to doista ispuniti?"

"Ovo je nešto na čemu nismo još uvijek dobro surađivali. Podsjećam ministra gospodarstva da po pitanju gospodarenja otpadom na razini Hrvatske stvar nije dobra. Ako neće doći do brzih pomaka, imat ćemo problema s nacionalnim indikatorima."

Na opasku da novim modelom gospodarenja otpada nije maknuo kante iz Zagreba, nego ih samo zatvorio u bokseve, Tomašević kaže:

''To sigurno ne može biti dojam, jer ako prođete po centru grada vidjet ćete 50 puta manje kanti na javnim površinama, uglavnom se radi o kantama koje koriste poslovni korisnici, oni imaju narančastu naljepnicu na kantama, a sjetite se kako je izgledao centar grada prije. Dio ih se stavio u bokseve, trenutno je stotinjak bokseva napravljeno na javnim površinama. U Zakonu su one definirane i prije ili kasnije ćemo prijeći na kolektivne kazne i zato inzistiramo da građani stave svoje spremnike pod nadzor''.

Istaknuo je da nije sve kako u oporbi zamislite moguće ostvariti kada dođete na vlast jer nemate stvarnu sliku u glavni, no u javni prijevoz najavljuje velika ulaganja. Kaže da je od plasiranja aplikacije MojZET preko iste kupljeno karata za oko 60 tisuća eura, a pojasnio je i svoju najavu da bi zbog ukidanja prireza stanovnici okolnih gradova mogli skuplje plaćati cijene karata za tramvaje i autobuse.

"To bi bila drugačija cijena karte za sve koji nisu Zagrepčani. Mi već imamo takvu situaciju. Cijena žičare je niža za Zagrepčane u odnosu na sve druge."

"No, žičara je, možemo reći luksuz u odnosu na javni prijevoz. To se možemo složiti?"

"To se možemo složiti. Zato se nadam da toga neće doći."Osvrćući se na dvije godine otkako vodi Zagreb, otkrio nam je za čim žali:

"Zadovoljan sam s obzirom na to da smo puno toga napravili. Žalim upravo zbog ovog što sam rekao. Dosta smo vremena izgubili oko postrojenja za obradu otpada. Doista se nadam da ćemo s Vladom, što prije, naći financijsku konstrukciju za to postrojenje. Tu mislim da bi stvar trebala ići puno brže. Žalim i zbog toga što mislim da je obnova privatnih zgrada trebala biti brža."

Drugi mandat želi, no kaže da treći nitko ne bi trebao dobiti, pritom je istaknuo da je zadovoljan kako surađuje na gradskoj razini sa SDP-om. Hoće li to preslikati i na nacionalnu?

"Što se tiče gradskog SDP-a, ja sam zadovoljan sa suradnjom. Mislim da ona pokazuje da, nadam se, može biti dobra postizborna koalicija na nacionalnoj razini nakon parlamentarnih izbora između SDP-a, Možemo! i drugih progresivnih opcija."

"Jeste li Vi to nama sada rekli da će to tako biti?"

"Ja to uvijek govorim, nadam se i mislim da je to vjerojatno da do postizborne koalicije između SDP-a i Možemo! dođe."

Budući da mnogi političari kao objašnjenje zašto su koalirali s ideološki ne bliskim strankama na lokalnoj razini ističu da se radi o projektnoj suradnji i da lokalna vlast ne bi smjela biti opterećena ideologijom, upitali smo ga može li se ikada zamisliti u projektnoj suradnji s HDZ-om, no odgovori je kategorički - ne. Kad govorimo o ideologiji uvukla se u Zagreb i kroz Nagradu za Zagrepčanku godine i kroz sudjelovanje na Povorci ponosa, ali i u KB Sveti Duh gdje je omogućeno obavljanje pobačaja, što godinama nije bio slučaj. No tu bolnicu potresaju brojne afere i problemi otkako je upravljačku palicu preuzela ravnateljica Ana-Maria Šimundić. Upitali smo gradonačelnika do kad će imati njegovu podršku:

''Vjerujem da radi dobre stvari iz perspektive promjena koje su Svetom Duhu nužne. I dok god radi tako da sankcionira sve one koji su odgovorni za bilo kakvo kršenje pravila, dok radi na ispunjavanju ciljeva oko poboljšanja kvalitete zdravstvene skrbi i financijske stabilizacije bolnice, ona će imati moju podršku''.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam