Menu

Dujmović iz IRMO-a za MS: Zapad nema alternativu nego pomagati Ukrajini

ZAGREB - Stotinama tisuća već izgubljenih života u ratu u Ukrajini, pribrojat će se nažalost i brojni drugi, jer procjene su da ruska agresija neće tako skoro stati. Više je razloga za to, a o njima smo u Intervjuu tjedna Media servisa razgovarali s višim stručnim suradnikom Odjela za europske integracije Instituta za razvoj i međunarodne odnose Krševanom Antunom Dujmovićem, uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Intervju je vodio Bruno Perić.
Za točno tjedan dana bit će godina dana otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin nadao se da će u svega desetak dana obezglaviti Kijev, ubiti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i preuzeti kontrolu nad zemljom. No, Putinovi planovi završili su katastrofalno s enormnim brojem poginulih Rusa.

"Tu su sad već i ogromne žrtve. Neke procjene su i do 150 tisuća, to je ukrajinska procjena. Ako je i ona malo napuhana, sigurno nije previše. To je sigurno preko sto tisuća mrtvih. Znači, jedan potpuni rat na razini kakvu nismo vidjeli u Europi od 1945. Stvarno jedna tragedija za čitav svijet. Nije se moglo očekivati da će baš toliko trajati."

A traje, nažalost, i dalje. Dujmović govori o procjeni analitičara prema kojoj će i 2023. biti godina rata na europskom kontinentu jer za pretpostaviti je da...

"(...) Ukrajina neće odstupiti. Rusija, to je sad pitanje. Bilo bi dobro, ali sigurno još neko vrijeme neće odstupiti od te svoje namjere. Ono što je ipak pozitivno za Europu, za EU, pokazalo se jedno jedinstvo. Ako se vratimo godinu dana unazad, sjetit ćete se, prva dva, tri dana svi su bili nekako rezervirani u izjavama, u procjenama. Sigurno je bilo onih u Europi koji su očekivali da će Rusi stvarno uspjeti. Mnogo njih je vjerovalo u brzu rusku pobjedu, blitzkrieg i da onda posao ide dalje kako je išao business as usual s Ruskom federacijom."

No, u prvih nekoliko dana rata postalo je jasno da Rusija neće uspjeti u svom naumu i da će Ukrajinci pružiti žestok otpor što čine i danas uz neophodnu pomoć svojih saveznika, prije svega oružanu.

"Moja je procjena da ta pomoć sigurno neće stati. Ukrajina se brani i neće posustati. Imaju milijun ljudi pod oružjem, tu je i dosta volontera, dragovoljaca. Pokazali su da se mogu braniti tako da nas očekuje još jedno mučno i teško razdoblje jer Rusija za sada, nažalost, neće posustati."Iako su obje strane već iskoristile ogromne zalihe oružja i streljiva, Dujmović je uvjeren da će ukrajinski saveznici nastaviti isporuke i proizvodnju, a sve kako bi spriječili Rusiju da uopće pomisli na širenje i na neke druge zemlje u okruženju.

"Zapad tu jednostavno nema alternative. Ako bi, iako čvrsto vjerujem da to više nije moguće, došlo do zauzimanja Ukrajine, ako bi recimo, pao Kijev sigurno da bi tu porasli apetiti Ruske federacije. Sad se već spekulira oko nekakvog prevrata u Moldaviji."Proteklih dana, a i ranije se govorilo i o ruskom pokušaju destabilizacije Moldavije.

Dujmović je uvjeren da će takvih pokušaja sigurno biti te objašnjava:

"Bila je zapravo namjera da se iz khersonske oblasti, Herson je bio pod okupacijom više od pola godine, da se ide dalje prema gradu Mikolajivu i dođe do Odese koja je u ruskoj, da tako kažem, mitologiji i kulturi jako važan grad i da se zapravo spoje s tom odmetnuntom regijom Pridnjestrovljem, Transnistrijom. Moguće je da će tu doći do nečega. Radi se o tome da su Rusi pokušavali destabilizirati čitav taj prostor."

Kina za to vrijeme igra svoju igru trgovinskih interesa koji su, unatoč određenim napetostima, veći kada je u pitanju Zapad nego Rusija.

"Većina te trgovine ide sa Zapadom. Kinezima sigurno ne odgovara ovaj rat. Bilo je spekulacija da bi u isto vrijeme napali Tajvan. Ono što bih htio reći, u slučaju da Ukrajina padne sigurno bi porasli apetiti Kineza. Međutim, oni su puno mudriji od Rusa. Rekli su Rusima ajde vi idite slobodno, a mi ćemo vidjeti i razmisliti što će biti."

Problem je što Putin, s obzirom na nedostatak značajnijih rezultata na bojištu, ne može završiti ovaj rat u neuspjehu. Kraj rata, prema procjeni Dujmovića, ni ove godine nažalost, nećemo vidjeti.

"Ono što je najrealnije da može dovesti do kraja rata su sukobi, raskoli, procjepi u samoj Ruskoj Federaciji. Onda bi neka garnitura koja bi tražila nekakvo primirje, pregovore, koja bi bila spremna na povlačenje ili zapravo jedan unutarnji sukob koji bi onemogućio funkcioniranje ruske armije na teritoriju Ukrajine, to bi moglo spasiti stvar. Ali, nažalost, vjerujem da to još nije moguće u ovoj godini, ali dogodine je sve moguće."

Dujmović je govorio i o narodima unutar Ruske Federacije koji nisu Rusi, a mogli bi odlučiti potražiti slobodu kao i želji Švedske i Finske da uđu u NATO te ulozi Turske u cijeloj priče i opravdanosti njenih uvjeta da glasa za pristupanje poglavito Švedske.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam