Menu

Izbori: Ostaje li svijet na mladim gradonačelnicima?

ZAGREB - Bliže nam se lokalni izbori. Službeni popisi se još uvijek slažu, a kandidature tek očekuju. U moru brojnih političara, sve više je mladih snaga. Ima ih na cijelom političkom spektru, i desnici i lijevici te na području cijele zemlje. Unatoč njihovim godinama, podrška i povjerenje građana im ne nedostaje, a to ih, čini se, ohrabruje za nastavak borbe u političkoj areni. Ispričali su nam kako vide dosadašnje godine svojih mandata, ali i što novo obećaju svojim građanima.
Mladi načelnici preuzeli su zapadni dio šibensko-kninske županije. Među njima je i Ivan Gulam iz stranke Fokus koji je trenutno na čelu općine Pirovac. Općina je to u kojoj je posljednjih godina učetverostručen proračun, ali i standard, ističe Gulam za Media servis dodajući kako je sve veći trend da odgovorne funkcije preuzimaju sve mlađe i obrazovane generacije. "Pirovac nije koristio svoje potencijale", kaže Gulam na pitanje zašto se uključio u politiku.

"Kako je rastao proračun, rastao je i broj radnih mjesta, tako da mi nemamo nijednu obitelj koja je pokupila stvari i otišla živjeti u Njemčaku ili Irsku u posljednjem vremenu. Kad smo došli u općinu, osnovna škola je imala oko 110 učenika, sad je to već oko 130. Izgradili smo novi vrtić iz EU fondova. Mladi kada imaju mogućnost zaposlenja i sigurni su da će im djeca imati jednu kvalitetnu uslugu u vrtiću, onda im je puno lakše donijeti odluku da u svojim manjim sredinama i ostanu živjeti", kaže Gulam."Mladi apsolutno trebaju preuzeti svoju ulogu u društvu, na svim razinama vlasti", napominje Gulam. "Mladima je potrebna čelična volja za promijeniti stvari na bolje", smatra pak njegov stranački kolega Dario Zurovec, trenutni gradonačelnik Svete Nedelje. "Politika u gradu i sam grad nije se razvijao onim tempom kojim zaslužuje", smatra Zurovec koji na čelu Svete Nedelje i planira ostati, završiti postojeće projekte te razvijati nove, najviše vezane uz izgradnju infrastrukture škola, vrtića i pratećih sportskih dvorana. Planira se i gradnja novog kulturnog centra.

"Unutar tog jednog novog kulturnog centra bit će jedan dio vezan i za poduzetništvo tako da se naše poduzetništvo ne zanemari. Tako da bi taj jedan dio kulturno-poduzetničkog centra bio jedna okosnica, ne nikakva megalomanska zamisao kakvu su imali moji prethodnici ili koju primjerice imaju neki drugi gradovi, nego nešto što je u okvirima mogućeg", napominje Zurovec."Bilo nam je dosta apatije i priče da se nešto ne može", kaže gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić komentirajući svoje političke početke 2013. godine. Pranić, inače s Nezavisne liste mladih, napominje kako mladost i energija samo znači produktivnost i brže rješavanje problema. "Nekad bi lakše bilo neke stvari napraviti pod markicom neke stranke", smatra Pranić, ali to ga, čini se ne smeta jer, nakon gradonačelnike funkcije, sada lovi čelo Splitsko-dalmatinske županije i u njoj, kaže, želi uvesti urbanistički red. "Južne hrvatske županije ne povezuju su strateški", napominje Pranić.

"Želimo se okrenuti strateškom promišljanju i povezivanju svega što se zakonski može povezati. Nije normalno se da je jedna turistička destinacija,poput Dalmacije, razbijena kroz četiri turističke županijske zajednice, gdje svaka radi svoj vlastiti program i svoju vlastitu strategiju", ističe Pranić.Zaokret u školstvu, depolitiziranje školskih odbora, stvaranje novih mreža škola, ali i zaokret u zdravstvenom sustavu u županiji koja trpi dodatni napon u vrijeme turističke sezone, nabraja Pranić korake kad postane župan splitsko-dalmatinski. "Ne želimo biti opcija protiv, nego nuditi rješenja", zaključuje Pranić. "Danas vidim da se stvari ne mogu promijeniti preko noći", kaže nam Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca. "Puno smo stvari riješili, ali u gradu još treba raditi na gospodarskoj zoni", kaže ovaj SDP-ovac koji nadu u razvoj grada polaže u novi željeznički kolosijek.

"Mi smo grad u bizini Zagreba. Naša velika prednost je što se upravo gradi drugi kolosijek pruge prema Križevcima. Vjerujem da ćemo s dolaskom prigradskog vlaka biti atraktivniji i zanimljiviji ljudima iz Zagreba koji će onda Vrbovec možda birati i kao svoj dom. Mislim da smo gradić u okolici Zagreba koji je relativno neotkriven, a ima puno toga za ponuditi ljudima koji žele otići izvan grada", napominje Kralj."Prednost mladosti na gradonačelničkim funkcijama svakako je brže i lakše učenje u sustavu koje se intezivno mijenja", napominje Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. Bišćan, inače iz redova HDZ-a, hvali volju i energiju svojih građana. Naglasak stavlja na uređenje infrastrukture, napominjući kako će sljedeći mandat biti posvećen gospodarskom uključivanju mikrolokacija prema sugrađanima.

"Kad vidio kakve je tko, koje struke i gdje se tko, u kojem segmentu može uključiti, to je put za koji mislim da je rješenje da se popravi gospodarska situacija", ističe Biščan. Na pitanje što bi drugi kandidati, a ne on sam, mogli ponuditi građanima ovog malog hrvatskog grada, Bišćan siguran "nema toga gdje mi nismo uključeni".

"Jedino ostaje ta gospodarska i demografska nevolja koja se mora rješavati na nacionalnoj razini. Mi smo premala sredina da sad možemo napraviti demografski iskorak. Ono što smo napravili je da vrtić funckionira, da ga imamo, jer ga prije nije bilo kad ljudi šest mjeseci nisu primali plaću...Sve ono što je u našoj domeni je maksimalno odrađeno", zaključuje Bišćan.Mladi gradonačelnici i načelnici pokazali su da mladenačka energija i ambicioznost mogu parirati starijim kolegama s dugogodišnjim političkim iskustvima. Hoće li tu energiju građani na nadolazećim izborima prepoznati kao dovoljnu i ostaje li zaista svijet na mladima, vidjet ćemo u svibnju.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam