Menu

Milanović za MS: Perišićev oporavak ide odlično, malu minutažu Modrića možemo gledati pozitivno

ZAGREB - Hrvatski sport po nebrojeno koji put dokazao je da je vrhunski. Svjetsko zlato hrvatskih vaterpolista novi je uspjeh Barakuda nakon europskog srebra iz siječnja. Uspjehe ostvaruju momčadski sportovi, a nebrojeno puta i naši pojedinačni sportaši penjali su se na najviše stepenice. Osim odličnih poteza, taktike i ostalog - neizostavnu ulogu u svemu igraju i kineziolozi, točnije kondicijski treneri. Tim povodom u petak se održava 22. godišnja međunarodna konferencija "Kondicijska priprema sportaša 2024.". O tome kao i važnosti zdravih navika, ali i nadolazećem nogometnom EURO-u u Intervjuu Media servisa razgovarali smo s profesorom i i kondicijskim trenerom hrvatske nogometne reprezentacije Lukom Milanovićem.
Iza svakog sportskog uspjeha stoje tisuće i tisuće sati treninga, a osim sportaša, najbolje to znaju oni koji to s njima prolaze - kineziolozi i treneri. U petak se u Zagrebu, u organizaciji Udruge kondicijskih trenera Hrvatske i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održava međunarodna konferencija Kondicijska priprema sportaša 2024.“

​Riječ je o 22. izdanju konferencije, o čemu nam je više rekao profesor s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Luka Milanović:

"Ponosni smo na nju jer ona je u stvari regionalni pa čak i europski centar kondicijske pripreme. Zaista okupljamo veliki broj trenera, veliki broj profesora, studenata, stručnjaka iz raznih područja i dijelimo informacije vezane uz kondicijsku pripremu tako i ove godine."

Ove godine pokušali su spojiti informacije i od sportaša i od trenera, stoga će gosti biti vrhunski:

"Doći će nam Damir Martin sa svojim trenerom Srećkom Šukom, doći će nam i Tin Srbić sa svojim trenerom Lucijanom Krcom, tako da i oni će iz jednog i iz drugog kuta u stvari pričati o treningu recimo jakosti i snage."

Milanović ističu da očekuju rekreativce, kao i roditelje sportaša.

"Svi oni će moći čuti nešto o jednoj metodi koja je danas vrlo popularna visoko intenzivni intervalni trening koji zaista ima svoju svoju ulogu i u rekreaciji i u sportu."

Važno je istaknuti i da će konferencija biti dostupna i online putem.

"Ove godine ćemo imati na konferenciji i tu subotu koja je drugi dan gdje će biti tema ekipni sportovi gdje mi kao nacija imamo zaista vrhunske rezultate evo imali smo sjajne vaterpoliste nekidan i oni će biti dio tog našeg okupljanja jer smo to organizirali preko panela. Prvi panel će biti predsjednici saveza - nogometni, košarkaški, rukometni, odbojkaški i vaterpolo savez. Drugi panel će biti sportski direktori saveza koji će pričati o dugoročnom razvoju mladih igrača unutar tih istih sportova."

Sve detalje zainteresirani mogu pronaći na web stranici ukth.hr. Profesor sa KIF-a ističe da je pitanje tjelesne aktivnosti izrazito važno.

"Ta tema je tema koja je aktualna u cijelom svijetu i koja muči po malo cijeli svijet, tako onda i Hrvatsku po pitanju nekih loših posljedica tog segmenta životnog stila, a pretilost je jedna od njih ne samo pretilost, nego i hipertenzija i puno drugih kroničnih nezaraznih bolesti koje u stvari svoje uzroke imaju u životnom stilu."

Podijelio je nekoliko savjeta kako se na tome području poboljšati:

"Ono što je svima potrebno je dovoljno kretanja tijekom dana i običan čovjek čak i ne mora previše vježbati, ali bi morao biti dovoljno tjelesno aktivan. Je li to onih čarobnih 10 tisuća koraka ili osam ili 12? Pa ne znam točno i znanost će vam reći razne stvari u vezi toga, ali sigurno bi se trebali kretati nešto više."

Osim toga, važan je san, prehrana i pravilna hidracija.

"To nije ništa atraktivno, niti je to neki uređaj koji čini čuda nego jednostavno da svatko možda pokuša ići spavati malo ranije, zamisli sad ovo čudna ideja -da prije spavanja pola sata prije spavanja da ne koristimo ekrane što je već veliki zahtjev za mnogo ljudi pa i za mene je ponekad to teško, ali pokušavam da se kontrolirati. Ako već koristim ekran pa možda bi bilo dobro da koristim, odnosno da gledam neke duže video klipove nego kraće jer kraći video klip je za moj mozak oluja."

A san ne bi trebao trajati manje od 7 ili 8 sati.

"I oni koji govore da mogu funkcionirati sa pet sati sna, oni mogu funkcionirati, ali pitanje je što to dugoročno čini njihovom organizmu. Sedam-osam sati sna bi trebala biti higijena koja je zaista neizostavan dio našeg života. Nije ni svejedno je li to san od 10:30 do 6:30h ili je to od ponoći. Što prije to bolje u principu i obnova organa i organske funkcije je puno bolja, ako idemo malo ranije spavati."

Milanović je glavni kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije. Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj sve je bliže, a kada se reprezentacija okupi imaju otprilike dva tjedna za pripreme:

"Pa uvijek se tempira forma za prvu utakmicu, ali je dobra okolnost to da i tijekom turnira ponekad forma nekih igrača može i rasti, a ne samo da se održava ili blago pada. S obzirom na ritam utakmica možda i minutažu koja se i podijeli ili razlomi tako da moguće je i tijekom turnira održavati, čak kod nekih igrača kažem i malo podići formu, a naravno da nam je cilj prva utakmica. Nama je svaka utakmica kao finale, svaka je utakmica reprezentacije povijesna utakmica i zaista tu nema uopće dileme."

Upitali smo ga kako izgleda prosječni dan naših nogometaša u reprezentaciji:

"Pa evo svako jutro recimo teretana je po izboru od 10 do 12 sati - svi dolaze u teretanu, svatko u svoje vrijeme, svatko svoje dane, ali svi rade dodatno. Tako da, iako je to po izboru, svi jako dobro brinu o svom tijelu van terena. Nakon toga je uobičajeni sastanak, ručak, kratki popodnevni odmor i nakon toga je popodnevni trening koji u stvari centralni dio dana i svih tih 22 sata oko tog treninga su u funkciji tih dva sata na treningu i na terenu to nam je ono zaista glavni fokus."

U idućim mjesecima na travnjak bi se trebao vratiti naš Ivan Perišić, a o njegovom povratku nakon teške ozljede koljena Milanović poručuje:

"On se oporavlja jako dobro, u nešto bržem ritmu nego što je očekivano, ali to i dalje ne znači da je on sad trenutno spreman za igru, a on će biti spreman za igru, ali evo teško je reći što će se točno događati i i kako će to sve ići. Zasad sve ide stvarno i malo brže od planiranog. Znajući njega i njegov mentalitet, njegovo tijelo, njegove radne navike nije ni čudno što ide nešto brže od očekivanog, ali još je prerano za neke prognoze."

Kada do ozljede dođe, suradnja s medicinskim službama u klubovima je na izrazito visokom nivou ističe naš glavni kondicijski trening. Za kraj, upitali smo ga o našem kapetanu - Luki Modrić. Ove godine u svom Real Madridu igra osjetno manje, znači li to da će biti odmoran ili će mu ipak nedostajati kompetitivnih minuta?

"Gledat ćemo pozitivno pa ćemo reći da je to dobro jer će biti u formi koju će možda biti lakše istempirati. Znajući njega i njegovu kompetitivnost koja ga je na kraju krajeva i dovela tu gdje je znamo da nije jednostavno preuzimati možda neku drugačiju ulogu, ali evo gledajući pozitivno vjerujemo da je to dobro i po pitanju smanjenog rizika po pitanju zdravlja, ali i po pitanju toga da ćemo moći lakše optimizirati njegovu formu."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam