Menu

Piletić za MS: Atmosfera iz Sabora koja je odjeknula nema veze sa Zakonom o osobnoj asistenciji

ZAGREB - Nakon što je jučer u Saboru predstavio Zakon o osobnoj asistenciji u Intervju tjedna Media servisa gostovao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. U razgovoru s Andreom Marić ponovio je koji je cilj ovog Zakona, osvrnuo se na prijedloge kao i kritike, ali i prozivke vladajućih zbog glasanja o oporbenom prijedlogu vezanom za naknade roditeljima njegovateljima.

​Unatoč međusobnom vrijeđanju saborskih zastupnika uoči rasprave o Zakonu u osobnoj asistenciji i prepucavanju oko roditelja njegovatelja, ministar Piletić je izrazio zadovoljstvo jučerašnjom raspravom o prijedlogu u prvom čitanju.

‘‘Ova atmosfera koja se prenijela iz Hrvatskog sabora i koja je odjeknula u javnosti nije bila sastavni dio rasprave o Zakonu o osobnoj asistenciji, nego prije samog predstavljanja Zakona. Ja bih ipak zahvalio svim saborskim zastupnicima koji su dali svoj obol na ovom prvom čitanju, na svim njihovim prijedlozima i mislim da je rasprava itekako bila konstruktivna. Želja je svih da unaprijedimo položaj osoba s invaliditetom u našem društvu‘‘.

Ponovio je da je najvažnija poruka ovog Zakona o da se s projektnog financiranja osobama s invaliditetom usluga osobnog asistenta osigura kao trajno pravo, da se broj korisnika poveća s oko 4.000 na 14.000 i da se poveća broj pružatelja usluga osobnog asistenta, videćeg pratitelja i komunikacijskog posrednika. Novost je što se satnica, ovisno o potrebama osoba s invaliditetom, fleksibizira od 10 do 80 sati tjedno.

"Smatramo da je to itekako dobra polazišna točka jer su u izradi Zakona sudjelovali brojni dionici našeg društva, ponajprije svi oni koji su bili zainteresirani i koji su dosad pružali usluga osobne asistencije. Bili su predstavnici udruga osoba s invaliditetom i da li su svoj doprinos u izradi Zakona‘‘.

Iako oporba podržava donošenje Zakona, kritike su usmjerene na dio oko korisnika čiji roditelji imaju status njegovatelja. Piletić je naglasio da je kroz projektno financiranje tu uslugu koristilo 570 djece čiji roditelji imaju takav status.

‘‘Ovako predloženim Zakonom mi smo obuhvatili gotovo 1.988 korisnika čiji roditelji imaju status roditelja njegovatelja, a moći će nakon stupanje na snagu koristiti usluge osobnog asistenta. U ovom prvom krugu nakon savjetovanja i razgovora s brojnim udrugama koje zastupaju i roditelje njegovatelje, dodatno smo proširili i obuhvat i broj sati koji će doći onda u Sabor kao prijedlog do drugog čitanja‘‘.

Tvrdi da su svima predstavili i najavili povećanje satnice za njegovatelje s 22 na 44 sata kao i povećanje obuhvata, a zašto onda Udruga Sjena negoduje i najavljuje prosvjed? Ministar kaže da su članovi te Udruge najčešće bili na konzultacijama u Ministarstvu.

‘‘Nakon puštanja Zakona u saborsku proceduru, mi smo komunicirali i s predstavnicama Udruge Sjena gdje smo ih pozvali u srijedu na sastanak u Ministarstvo, gdje su one dostavile svoje prijedloge saborskim klubovima, a ne nama kao predlagačima. Mi smo te priloge dobili od strane saborskih klubova i mi ćemo sada ponovno svaki njihov prijedlog dodatno razmotriti i sasvim sigurno poboljšati tekst Zakona da se nitko zaista ne osjeća zakinutim‘‘.

Što se tiče izjava da će biti problematično naći tisuće osobnih asistenata kada Zakon stupi na snagu, ministar odgovara da se povećava cijena sata asistenata, ali i satnica pa da će većina imati puno radno vrijeme.

"Mi povećavamo satnicu i kroz rješenja koja će Hrvatski zavod za socijalni rad izdavati za uslugu osobnog asistenta omogućavamo trajni oblik zapošljavanja i moraju dobiti ugovor na neodređeno‘‘.Naglasio je i da je 15.000 žena uključeno u program ‘Zaželi‘ i da su navjećim dijelom polaznice pohađale i tečajeve njegovatelja pa će to biti svojevrsna baza za osobne asistente, kad Zakon stupi na snagu. Kada govorimo o roditeljima njegovateljima u domeni Zakona o socijalnoj skrbi, upitali smo ministra je li mu bilo neugodno kada su zastupnici iz vladajuće većine odbili oporbeni prijedlog kojeg je iznijela Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a da im se u slučaju smrti djeteta s poteškoćama u razvoju ili s invaliditetom produži pravo na naknadu 6+6 mjeseci.

"Vrlo jasno su znali i predstavnici udruga roditelja njegovatelja da mi 2023. idemo u izmjene Zakona o socijalnoj skrbi i njima je bilo jasno rečeno da ćemo mi osigurati i status roditelja njegovatelja u tim najtežim situacijama nakon smrti njihove djece. I onda zaista nije bilo potrebe da se takvi prijedlozi upućuju od strane oporbe‘‘.

Ističe da je oporba htjela tugu i osjećaje roditelja nakon gubitka djece izjednačiti s pravom saborskih zastupnika nakon završetka mandata.

"Mi smo rekli da su bol roditelja i gubitak izbora dvije emocije apsolutno neusporedive i da mi u takvom orkestriranom događaju koje oporba organizira ne želimo sudjelovati‘‘.

- Vi ste uvjereni da Udruga Sjena radi u dosluhu s oporbom?

‘‘Ne smatramo da oni to rade u dosluhu s bilo kim, ali smatramo da nije bilo primjereno‘‘.

Ponovio je da je Zakon o socijalnoj skrbi kompleksan i da se ne može mijenjati jednom rečenicom, a da su udruge i predstavnici roditelja njegovatelja bili upoznati s tim da će im Vlada ove godine ponovno povećati naknade i osigurati ih i nakon smrti djeteta. Više puta iz Vlade je poslana poruka da je ovo godina reforme sustava socijalne skrbi pa je najavljen i Zakon o inkluzivnom dodatku.

‘‘Sva ona prava koja dosad imaju kroz Zakon o socijalnoj skrbi, kroz mirovinska prava i kroz prava na naknadu do zaposlenja mi želimo objediniti i zbroj tih naknada trebam donošenjem zakona biti viši. A procedura za ostvarivanje prava na inkluzivni dodatak treba biti takva da se za svako pravo ne mora posebno vještačiti ili posebno podnositi zahtjev‘‘.

Zakon bi trebao na snagu stupiti 1. siječnja 2024., a Piletić ističe da će umjesto dosadašnje dvije milijarde, iz državnog proračuna godišnje biti izdvojeno 3 milijarde kuna. Za kraj se osvrnuo i na reguliranje rada na digitalnim platformama kroz Zakon o radu, što također stupa na snagu prvim danom iduće godine. Nakon prosvjeda dostavljača koji rade putem digitalnih platformi, krenuli su razgovori. Na pitanje hoće li biti u poziciji što se tiče prava i uvjeta rada kao i radnici u svim drugim djelatnostima, ministar kaže:

"Moraju biti, oni nisu izuzeti ni po kakvom zakonu. Njihov jedini specifikum digitalne platforme je kreiranje radnog vremena i ovog lanca kreiranja usluge zahtjeva i dostavljača putem algoritma. Ali sva ostala prava moraju imati kao svi ostali radnici u Republici Hrvatskoj. Mi nastavljamo s njima razgovor već idući tjedan i na taj način želimo im dati jasnu poruku da neće biti zaboravljeni i da neće biti ostavljeni‘‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam