Menu

Hrvatska se predstavlja na ITB Berlinu, cilj je ponoviti 2023.; CA najavila tri nova leta iz Zagreba

BERLIN - Turističke delegacije gotovo svih zemalja svijeta okupile su se u njemačkoj metropoli na svjetskom sajmu ITB Berlin gdje hrvatske boje brani 20-ak izlagača. Što je sve naša zemlja ponudila, kakva su očekivanja od naših najbrojnijih turista te kakve su prognoze za ovu godinu, saznala je prvog dana sajma naša Kristina Bubnjević.
Recesija koja je pogodila Njemačku ne utječe na navike građana pa gotovo niti jedan Nijemac neće odustati od svog godišnjeg odmora. Mnogi od njih i ove godine provest će ga u Hrvatskoj jer je upravo naša zemlja njihova četvrta top destinacija. Njemački turisti najviše posjećuju Istru i Kvarner. Nijemci u Primorsko-goranskoj županiji čine više od 30% posjetitelja, rekla je za Media servis direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

 "Samo u ovoj godini imamo u siječnju i veljači povećanje od gotovo 50% u noćenjima u odnosu na 2019. godinu, a to govori da se stvaraju novi motivi dolaska. RDA će biti odlična prilika da se prezentira upravo onima koji dovode goste u predsezoni i posezoni. Nama je cilj ponoviti prošlu godinu koja je bila najbolja, općenito i za Njemačku."

Njemačke turiste zanimaju, osim mora, gastronomija, kultura i aktivni turizam, a kada je smještaj u pitanju i kampovi i hoteli, no prvenstveno privatni smještaj. Sve to ima Novalja u kojoj su u 2023. godini Nijemci s 28% bili najbrojniji gosti. Očekivanja za ovu godinu za Media servis otkrila je direktorica Turističke zajednice grada Novalje Marina Šćiran Riznar.

 "Po svemu sudeći booking je krenuo, za sada su stabilna očekivanja, vjerujem da će ovo ljeto biti na razini prošlogodišnjeg s blagim porastom. Po meni je najbitnije da ulažemo u kvalitetu i nudimo kvalitetne programe i smještajne kapacitete."

Ponudu na sajmu predstavio je i Nacionalni park Plitvička jezera koji je prošle godine posjetilo gotovo 220 tisuća Nijemaca. Voditeljica prodaje i marketinga NP Plitvička jezera Marija Turkalj istaknula je u razgovoru za Media servis da u ovoj godini očekuju stagnaciju dolazaka njemačkih posjetitelja.

 "Imamo sve kombinacije. Imamo ove tradicionalne, starije koji još uvijek dosta dolaze zbog Winnetoua koji je sniman u Hrvatskoj, na Plitvičkim jezerima, no vidimo i velik porast mlađih jer zbog društvenih mreža svi žele doći na Plitvička jezera."

Njemačka je najvažnije tržište i za Croatia Airlines koja ove godine uvodi tri nove linije iz Zagreba - Tiranu, Stockholm i Berlin. Uz to, pripremila je i 6% više sjedala nego prošle godine, odnosno više od dva milijuna, otkrio je za Media servis predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić koji očekuje da ova godina financijski bude barem na razini prošle.

"Mi osim što Berlin radimo iz Splita, sada ćemo povezati i sa Zagreba, a to će omogućiti i kombinabilnost putnika koji idu za Split da idu i preko Zagreba, nekad direktno. Sve to otvara nove mogućnosti za naše putnike što je vrlo važno za hrvatski turizam."

U 2024. godini se očekuje da će s njemačkog tržišta biti ostvareno 70 milijuna putovanja od barem pet dana. Optimistični su i ministrica turizma Nikolina Brnjac i direktor HTZ-a Kristjan Staničić:

 "Vidimo da je potražnja za Hrvatskom izuzetno velika. Sajam ima veliku posjećenost. Booking je počeo ranije nego ikada i veseli nas da se Nijemci vraćaju u velikom broju."

 "Ja mislim da je ovaj nastup na ITB-u još jednom pokazao i dokazao da je Hrvatska jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na Mediteranu. Najava i booking za ovu turističku godinu u pozitivnom su trendu i to je pozitivno ozračje koje ćemo nastaviti i u pred i posezoni, a naravno i u glavnoj turističkoj sezoni."

Sajam traje do četvrtka, a okupio je tisuće predstavnika turističke industrije, kao i brojne posjetitelje.

Predstavnici HTZ-a prvog dana sajma održali su sastanke s partnerima iz Jet2.com/Jet2holidaysa, Eurowingsa i KLM/Air Francea s kojima se razgovaralo o poslovnim prognozama, očekivanjima i povećanje suradnje. Ministrica Brnjac je pak o temi održivog turizma razgovarala s ministrom turizma Saudijske Arabije Ahmedom Al Khateebom te glavnim tajnikom UN Tourisma Zurabom Pololikashvilijem.

Dodajmo da je na sajmu predstavljena i suradnja HTZ-a i TZ Kvarnera s RDA, Europskim strukovnim udruženjem autobusera, koje će svoju Godišnju skupštinu održati u listopadu na Kvarneru.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam