Menu

Marović za MS: Situacija s Credit Suisse se smiruje, a naš bankovni sustav je izrazito stabilan!

ZAGREB - Posljednjih dana u fokusu javnosti su zbivanja u bankarskom sektoru. Sve je krenulo na tlu Sjedinjenih Američkih Država sa dvije banke koje su propale, a bile su vezane uz startupove, no potom je u probleme došla i švicarska banka Credit Suisse. O problemima koje ovo povlači, ali i potencijalnim implikacijama na zbivanja kod nas razgovarali smo s predsjednicom Hrvatske private equity i venture capital asocijacije Mirnom Marović.

Vijest o problemima banke Credit Suisse snažno je odjeknula nakon izjave njihova najvećeg dioničara saudijske banke da Švicarci više ne očekuju financijsku pomoć, a vrijednost dionica pala je za gotovo četvrtinu. Naša sugovornica koja već godinama prati globalna zbivanja u bankarskom sektoru tvrdi da se ova banka već neko vrijeme nalazi u velikim problemima, a jedan od razloga jest i propadanje banaka na tlu SAD-a.

"Ključno u financijskom svijetu je povjerenje u bankovnom sustavu i povjerenje ulagača na burzi. Propast Silicon Valley banke, a potom i Signature banke imala je nevjerojatan echo na tržištima svjetskih burza. U prosjeku, odmah nakon burnog vikenda, bez obzira na spašavanje, izbrisano je čak 10 posto vrijednosti dionica tog bankarskog sustava."

"Riječ je o ogromnim iznosima", nastavlja Marović, no ističe i jednu dobru odluku koja je danas objavljena:

"S obzirom da se radi o banci koja predstavlja globalni sistemski rizik, jer ona je globalna banka - švicarski regulator je ovdje napravio potez kojom spašava i smiruje situaciju na način da su odlučili osigurati likvidnost u iznosu od 50 milijardi švicarskih franaka čime se ta situacija stabilizirala i svi gubitci su stabilizirani."

No ipak, ova zbivanja odjeknula su i na drugim tržištima. Vrijednost dionica u najvećim njemačkim i francuskim bankama pala je za oko 10 posto, stoga smo ju upitali što ovi poremećaji mogu značiti u budućnosti:

"Mi nemamo naznaka da postoje slabosti u europskom, a pogotovo ne u hrvatskom bankarskom sustavu. Taj odraz pada cijena je isključivo vezan za nove okolnosti koje su se dogodile. Europski sustav je snažan, naročito možemo reći da se hrvatski bankarski sustav izdvaja kao izrazito jak i ovo što se sad događa na tržištima neće biti nekih većih reperkusija."

Stoga ponavlja: "Naši građani ne trebaju brinuti!"

"Hrvatski bankovni sustav posebno odlikuje velikom, nikad većom - stabilnošću. Udio loših kredita pao je na niskih 3 posto, prosječna stopa kapitala je 25 posto, a nema niti jedne hrvatske banke čiji je kapital ispod minimalnog kapitala od 8 posto. Sve naše banke su izrazite likvidne, nema straha ni panike. Što se tiče bankarskog sustava u Hrvatskoj, ali i u Europi - ono je sigurno."

Stanje bi se, na europskom tlu, smatra naša sugovornica trebalo normalizirati u idućih nekoliko dana.

"Ipak, situacija u SAD-u je malo drukčija jer je nedavna propast dviju banaka otvorila pandorinu kutiju, naglašava Marović.

"Ono što se događa u posljednjih nekoliko kvartala u Americi kako bi se suzbila inflacija jest povećanje kamatnih stopa. One su otišle s razine neto nula na nekih 4 i pol posto, što je rezultiralo u gubitku na obveznicama i to pretežito državnim. Postoji 620 milijardi dolara nerealiziranih gubitaka na imovinu koju banke drže u obveznicama."

To nije problem sve dok banka nema potrebu da iste obveznice u kratko vrijeme proda na tržištu.

"Silicon Valley banka došla je u trenutak kada hitno mora prodati obveznice, došlo je do gubitka od 3 milijarde eura i ostalo znamo. Njihovi klijenti napravili su "bank run" odnosno pokupili su svi novac u isto vrijeme i to nikada ne završi dobro."

Neki naši startupovi poslovali su preko spomenutih banaka, no Marović tvrdi:

"Posljedice za Hrvatsku i regionalnu scenu venture kapitala bit će većinom minimalne. Za poduzeća koja su u ranoj fazi razvoja, a takvih je najviše - većinom neće biti nikakvih posljedica jer su prva financiranja su najčešće osigurana od lokalnih i regionalnih venture kapital fondova. Posljedice bi mogle osjetiti naše veće kompanije koje su u kasnijim fazama prikupljanja kapitala C, D i E runde."

Startupovi sve su zastupljeniji kako u svijetu, tako i na domaćem nivou.

"Mislim da ne postoji svijest i percepcija šire javnosti da se Hrvatska prometnula u startup naciju. Mi smo u protekle dvije godine prikupili čak 2 milijarde dolara venture kapital ulaganja. To transformira naše gospodarstvo u jedno kakvo priželjkujemo, bazirana na tri stupa - high tech, high skill i high wage."

Kolaps Silicon Valley banke koja je 16. po veličini u SAD-u, je otkrio neke od problema regulative bankarskog sustava. Da bi se zaštitila sredstva, američki državni regulator za osiguranje depozita napravio je potez bez presedana, objašnjava predsjednica Hrvatske private equity i venture capital asocijacije.

"Bilo je 175 milijardi dolara depozita Silicon Valley banke od čega je 93 posto depozita bilo neosigurano tj. u trenutku kolapsa nitko ih ne bi platio nego bi štediše, a to su mahom startup kompanije izgubile sav novac no potezom regulatora takva se situacija izbjegla. Američki državni regulator je objavio da će garantirani apsolutno sve depozite."

Cijeli razgovor možete poslušati ispod:

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam