Menu

Obilježavanje Dana hrvatskog jezika na HKS-u

ZAGREB - „Hrvatski jezik izvan domovine: izazovi u učenju i poučavanju hrvatskoga kao nasljednoga jezika“ naziv je okrugloga stola koji će se u ponedjeljak 13. ožujka u 12 sati održati na Hrvatskome katoličkom sveučilištu.
Hrvatsko katoličko sveučilište organizacijom okrugloga stola posvećenoga hrvatskome jeziku aktivno se uključuje u obilježavanje Dana hrvatskoga jezika, manifestacije koja se svake godine održava od 11. do 17. ožujka, i to u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, dokumenta kojim se 1967. tražilo „Ustavnim propisom utvrditi jasnu i nedvojbenu ravnopravnost četiriju književnih jezika: slovenskoga, hrvatskoga, srpskoga, makedonskoga“, a zbog čijeg su potpisivanja brojni ugledni pojedinci onoga vremena oštro sankcionirani te im je onemogućeno javno djelovanje. Cilj je ovim okruglim stolom senzibilizirati javnost o institucionalnoj potrebi čuvanja i njegovanja hrvatskoga jezika izvan granica domovine, u državama u kojima žive hrvatski iseljenici i njihovi potomci.

Na okruglome stolu predstavit će se organizacija Hrvatske nastave u inozemstvu, nastavne baze toga sustava, način organizacije rada hrvatskih nastavnika izvan domovine te izazovi s kojima se oni u svome radu susreću. Na okruglome stolu predstavit će se i djelovanje Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, savjetodavnoga tijela koje Vladi pruža pomoć u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske. Okrugli stol „Hrvatski jezik izvan domovine: izazovi u učenju i poučavanju hrvatskoga kao nasljednoga jezika“ otvoren je za javnost, svi zainteresirani dobro su došli za aktivno uključivanje u raspravu o njegovanju, učenju i poučavanju hrvatskoga jezika − kao važnoga čimbenika nacionalnoga identiteta − izvan granica domovine. Okruglim će stolom moderirati doc. dr. sc. Marijana Togonal s Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Gosti skupa su: Staša SKENŽIĆ, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Goran STRNIŠA, Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Antonia ORDULJ, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Adela KUPRES, Hrvatska nastava u inozemstvu, Norveška i Filip GRABIĆ, Hrvatska nastava u inozemstvu, Čile.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam