Menu

HUP: Predstavljen Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskog područja za razdoblje 2021.-2030.

ZAGREB - U organizaciji HUP Udruge geodetsko geoinformatičke struke održana je konferencija na temu „Što za građane, tvrtke i državu donosi provedba Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030.“ Priopćenje HUP-a prenosimo u cijelosti. 
"Na konferenciji je predstavljen Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskog područja za razdoblje 2021.-2030. 

Sređene zemljišne evidencije osnova su i temelj društva, gospodarstva i pravne države. Suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije pridonosi povećanju pravne sigurnosti u postupanju s nekretninama, potiče i ubrzava procese ulaganja te poboljšava funkcioniranje tržišta nekretnina. Sređivanje zemljišnih evidencija jedan je od glavnih izazova geodetske struke u Hrvatskoj, članova HUP-a ali i hrvatskog društva u cjelini. Cilj je bio upoznati nazočne sa benefitima koje donosi Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030.

Sudionicima se pozdravnim govorom obratio Mihael Furjan, predsjednik HUP-a: “Temelj uspješnog društva su sređene, ne samo zemljišne knjige već i ostali vlasnički registri, a važni su za poslodavce i zajednicu, ulaganje i pravnu sigurnost. HUP pozdravlja donošenje Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera te vjerujem da će nam donijeti koristi te olakšati poslovanje.” Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave, Josip Salapić izjavio je : “Naša zadaća resornog ministarstva je da se pozitivnim propisima osigurna dobra poslovna klima koja će privući investitore.”

Dunja Magaš, državna tajnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, rekla je kako ministarstvo pozdravlja napore struke koji će uvelike pridonijeti jačanju konkurentnosti gospodarstva, unaprjeđenju poslovnog okruženja, poboljšanju upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, učinkovitom funkcioniranju tržištem nekretnina, ali i unaprjeđenju cijele javne uprave.

“Važnost programa je velika jer izravno utječe na gospodarski i ekonomski razvoj RH, što neposredno utječe na bolju kvalitetu života svih njenih stanovnika. Ovo je jedan od najozbiljnih zahvata u zemljišnoj administraciji koji je Republika Hrvatska napravila od svog osamostaljenja", istaknuo je Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave.

Predsjednik HUP-UGGS, Željko Perić rekao je: “Naša uloga je “stvaranje” ažurnih i efikasnih prostornih podataka koji su na dobrobit razvoja gospodarstva, građana i društvo u cjelini jer je većina djelatnosti povezan s prostorom - Industrija, poljoprivreda, graditeljstvo, promet, vodno gospodarstvo, ekologija… bez prostora na kojem se gradi, planira, koji se obrađuje, čuva i štiti, nema niti navedenih djelatnosti.“

Također, osvrnuo se i na zemljišne knjige – „Uređene zemljišne knjige dovode do stvaranja novih vrijednosti i od naše zemlje čine atraktivnu zemlju za ulaganje gdje je naša uloga kao geodeta nezamjenjiva.“

Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda RH naglasio je da smo imali sređene podatke obnova bi bila brža, nego da smo kroz legislativni zahvat morali mijenjati cijelu postulaciju sa neizvjesnim rezultatima – međutim to je jedna mjera koja se u datim okolnostima morala poduzeti.

U radnom panelu sudjelovali su Željko Perić, predsjednik HUP-UGGS, Mirela Fučkar, ravnateljica Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo Ministarstva pravosuđa i uprave, Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Damir Šantek, glavni ravnatelj državne geodetske uprave i Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda RH. Svi sudionici panela pozdravili su važnost donošenja Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030."

 

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam