Menu

Obljetnica pete godine portala medijskapismenost.hr

ZAGREB - U lipnju 2016. Agencija za elektroničke medije i UNICEF s partnerima su pokrenuli portal medijskapismenost.hr, koji je ubrzo postao središnje nacionalno mjesto za sve teme vezane uz medijsku pismenost. O interesu građana i važnosti ovih tema govore i podaci o pola milijuna posjeta portalu samo u 2020. godini te ukupno više od 435 000 preuzimanja obrazovnih materijala i video lekcija namijenjenih organizaciji radionica u vrtićima te osnovnim i srednjim školama - uživo ili u sklopu mrežne nastave, stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.
"Peti rođendan portala medijskapismenost.hr obilježit će se online događajem pod nazivom "Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana" u četvrtak, 10. lipnja od 11 sati do 13 sati. O postignućima portala govorit će glavna urednica Ana Dokler, a u ime osnivača Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije i Marin Ilej iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Nakon toga slijede predavanja na temu medija i mentalnog zdravlja, koja je bila u fokusu i ovogodišnjih Dana medijske pismenosti.

U suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške, dr.sc. Mona Bekkhus, izvanredna profesorica razvojne psihologije na Sveučilištu u Oslu i istraživačica u Istraživačkom centru Promenta predstavit će rezultate istraživanja "Mentalno zdravlje adolescenata tijekom pandemije COVID-19 - Usamljenost, prijatelji i društvene mreže" koji pokazuju kako su različite vrste digitalnih i osobnih socijalnih interakcija povezane s usamljenošću i mentalnim problemima kod adolescenata tijekom ograničenja zbog pandemije. O tome kako medije i tehnologiju možemo koristiti za promicanje dobrobiti djece i mladih govorit će doc.dr.sc. Miranda Novak iz Laboratorija za prevencijska istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Raduje nas što iz godine u godinu raste interes za razvoj medijske pismenosti, a posebno velik interes odgojitelja, učitelja i nastavnika za naše edukativne materijale koje svake godine, u suradnji sa stručnjacima, dopunjavamo novima te ih je sada na portalu dostupno 28. Peti rođendan portala obilježit ćemo zanimljivim online događajem te pozivamo sve, a posebno odgojitelje, nastavnike, stručne suradnike, knjižničare i roditelje koji žele naučiti nešto novo, da nam se pridruže“, kazala je Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr."

nazad na vrh