Menu

Svjetski dan radija: Na 4. HRF-u rasprava o digitalnom radiju

ZAGREB - Na Svjetski dan radija, u organizaciji udruge HRF, u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu održan je 4. Hrvatski radijski forum na temu razvoja digitalnog radija.
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je da predstoji usuglašavanje konačnog teksta Zakona o elektroničkim medijima i navela da u ovoj fazi, vezano za digitalni radio, nisu išli u daljnje iskorake.

‘S obzirom na to da smo u testnom razdoblju, u razdoblju testiranja tehnologije, istovremeno promišljanja od strane radijskih nakladnika o budućnosti, tranziciji i poslovnom modelu koji će se razviti u Hrvatskoj. U tom smislu mislim da je predloženi Zakon do one mjere tehnološki neutralan da neće onemogućiti uspostavu, dapače. Međutim, naravno da ćemo u nekoj sljedećoj iteraciji, ako se bude angažiranije i ambicioznije prelazilo na digitalnu tehnologiju, morati redefinirati i sustav dodjele koncesija.’

Radijski strateg, osnivač Amm Global Instituta i pokretač prvog cjelovitog digitalnog radija u zemlji Ivan Jurić-Kaćunić kazao je da je u Hrvatskoj na djelu puzajuća digitalizacija te pozvao na suradnju oko strateškog dokumenta za razvoj digitalnog radija u Hrvatskoj, i to što prije.

‘Mi smo spremni za razgovore, pregovore i dogovore. Odradit ćemo svoju ulogu kao komercijalna radijska industrija, kao dio kreativne industrije. Upućujem svima čestitku u povodu Svjetskog dana radija, uz želju da ćemo već od danas početi raditi i surađivati na tom jednom strateškom projektu, a to je digitalni radio u Hrvatskoj, da budemo čak i bolji od naših sugrađana u Europskoj uniji’, rekao je Jurić-Kaćunić.

Okupljenima se video porukom obratio predsjednik Udruženja europskih radija Stefan Möller koji je poručio da svijet ide naprijed velikim koracima, baš kao i radio: ‘Često znamo reći da je sadržaj King, a distribucija King Kong’.

Govoreći o distribuciji putem DAB + tehnologije ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta podsjetio je na stupanje na snagu EU zakonika temeljem kojeg je autoindustrija obvezna u novoproizvedena vozila ugrađivati DAB+ prijemnike, a direktor OIV-a Mate Botica istaknuo je glavne prednosti digitalnog radija: ‘Kristalno čist zvuk, neograničena mogućnost izbora, više sadržaja, mogućnost za distribuciju različitih obavijesti, možemo se gledati na radiju, i velika ušteda energije.’

‘Budućnost radija kao medija je zagarantirana’, poručio je ravnatelj Agencije za elektroničke medije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac, dok je glavni direktor HUP-a Damir Zorić istaknuo da su digitalno i zeleno preduvjeti za opstanak na tržištu.

Sve sudionike Foruma pozdravila je Silvija Londero Šimleša, predsjednica udruge HRF, članice Udruženja europskih radija.

‘Mnogo se toga dogodilo u pandemijskoj godini, ali možemo reći da smo, kroz iskustva europske radijske industrije, mnogo toga i dobili. U ovoj godini očekujemo i nadamo se djelomičnom, optimistično – i potpunom oporavku tržišta.’

Na kraju Hrvatskog radijskog foruma Vijeću za elektroničke medije dodijeljeno je priznanje i medaljon “Nikola Tesla” za poseban doprinos radijskoj industriji u protekloj godini.

HRF je i ove godine održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, u organizaciji udruge Hrvatski radijski forum, a uz partnerstvo Vijeća za elektroničke medije i medijskog partnera Media Servis Globala. Na 4. HRF-u su sudjelovali predstavnici Ministarstva kulture i medija na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek, svi članovi Vijeća za elektroničke medije, ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta i direktor Odašiljača i veza Mate Botica, kao i menadžeri najutjecajnijih komercijalnih radijskih postaja Hrvoje Barišić (Antena Zagreb), Dario Antunović (mojRADIO), Drago Gradečak (Radio Kaj), Hrvoje Turić (Radio Dalmacija), Katijan Knok (narodni), potom član izvršnog odbora Udruženja europskih radija Luka Đurić, direktor agencije amm Hrvoje Vukušić te predsjednik uprave AMM Global Instituta Ivan Jurić-Kaćunić.

Galeriju s fotografijama možete pronaći ovdje.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam