Menu

Stjepan Balog za Media servis: Uspjeh sportskog TV projekta ovisi o rezultatima, dobar primjer su nam Vatreni

ZAGREB - pred nama su dva najveća sportska događaja u 2024. godini. Europsko nogometno prvenstvo počinje 14. lipnja i traje do 14. srpnja, a nakon toga su Olimpijske igre u Parizu. Počinju 26. srpnja i završavaju 11. kolovoza. No oba sportska događaja mnogi će uživo gledati na licu mjesta, a puno više će ih biti ispred televizora. Gost Intervjua tjedna Media servisa bio je novinar i komentator Hrvatske televizije Stjepan Balog, koji je i šef projekta "Olimpijske igre u Parizu". S njim je razgovarao Damir Tabaković.
No prije EURA i Pariza ima još puno događanja, a jedno od njih je Europsko vaterpolsko prvenenstvo koje je Hrvatska dobila, nakon što je objavljeno da Izrael zbog ratnih zbivanja neće organizirati ovaj turnir. Balog za Media servis kaže da su imali turbulentne novogodišnje praznike.

 

''To je došlo iznenada i morali smo se pregrupirati. Na ruku nam je išla činjenica, iako to nije baš ugodno za sport da nema Snježne kraljice. Ovako smo sve resurse preusmjerili na vaterpolo ženske i muške utakmice i mislim da gledatelji mogu biti zadovoljni", rekao je Stjepan Balog.

 

Svaki projekt koliko god ga radiš dobro je još bolji ako neki naš klub ili reprezentacija napravi dobar rezultat.

 

"Rezultat nekog kluba ili reprezentacije ovisi i uspješnost projekta. Kad je lošiji onda je kriv izbornik i igrači, ali uvijek je prvo kriv onaj koji prenosi, a to je televizija ili komentator koji je isturen kao prvi", smatra Balog.

 

Posebno je to bilo vidljivo kod velikih uspjeha Vatrenih.

 

"Nogometaši su nas naviknuli na dobre rezultate pa su i naši projekti bili uspješni i ljudi su bili zadovoljni. Kad dođe do loših rezultata onda su svi malo nezadovoljniji i stvarno je točno da rezultat reprezentacije uvjetuje uspjeh svakog projekta", smatra Balog.

 

"Događa se hiperprodukcija sportskih natjecanja i koliko je to nama kao gledateljima dobro toliko je za sportaše postalo opasno", upozorio je Balog.

 

"Više nema mjesta odmoru jer kad završi jedno počinje drugo. Postoje naznake u svijetu sporta poput engleskog Premiershipa gdje se nogometaši bune. Puno je utakmica pa će tako Manchester City odigrati ove godine preko 70 utakmica. To 'ubija' sportaše jer se ne stignu rekuperirati što utječe i na kvalitetu sporta. Ta mašinerija je takva da nema stajanja pa tako i za nas na televiziji, ali i u svim medijima, moramo to pratiti", rekao je Balog.

 

Kao šef projekta za Igre u Parizu Stjepan Balog naglasio je da su nogometi EURO i Olimpijske igre ovog puta vremenski jako blizu i da je to vrlo izazovno.

 

"Euro počinje sredinom lipnja i završava 14. srpnja, a nakon toga je manje od dva tjedna pauze do Pariza.  Moramo pregrupirati tehniku i naše resurse da možemo pratiti Igre, ali ja sam optimist i mi ćemo to napraviti."

 

Šef projekta za Olimpijske igre na HTV-u tvrdi da su Pariz i Francuska već sada 70 posto spremni za Igre, a da će neka od borilišta biti fantastična.

 

"Bit će to spektakularne Olimpijske igre. Brine me sigurnosni aspekt, koji je u cijelom svijetu takav kakav je, a pogotovo u Francuskoj. Sportski dio bit će fantastičan. 80 posto objekata Francuska i Pariz imaju od ranije. Poput dvorana Bercy gdje će biti košarka i gimnastika pa Roland Garros gdje će biti tenis i boks", poručio je voditelj projekta Pariz.

 

Da bi to bilo na još većem nivou Francuzi su se pobrinuli da neke svoje povijesne znamenitosti preurede u borilišta.

"Takwondo će biti u jednoj palači kao i mačevanje kao nacionalni sport Francuske. Konjički sport bit će ispred Versaillesa, većina natjecanja bit će u samom centru Pariza. Odbojka na pijesku, cilj maratona, triatlon, montažna dvorana za hrvanje i judo napravljena ispod Eifelovog tornja", rekao je Balog.

 

U skladu s tim bit će i svečana ceremonija otvaranja Igara.

 

"Umjesto klasičnog mimohoda bit će vožnja brodovima po rijeci Seinei. Prošle godine u srpnju bila je generalna proba i tada je to funkcioniralo. Spustit će se do Eifelovog tornja, tamo će se izlaziti van, obavit će se zakletva, dizanje zastave itd. Organizatori još ne otkrivaju sve detalje, ali po informacijama koje imamo to će biti spektakularno", najavio je Balog.

 

Da bi doživljaj gledatelju bio potpun sigurno ovisi i o dobrom komentatoru. Priprema za svako natjecanje je pola posla, a kako se priprema sportski komentator Balog kaže:

 

"Priprema traje svaki dan. Ne možemo otići u St. Moritz na visinske pripreme dva tjedna pa da tamo štrebamo, Svaki dan moraš biti fokusiran, i kontaktu sa sportašima i pratiti svoje sportove stalno. Jednostavno moraš živjeti taj sport", rekao je Balog.

 

EURO će zaokupirati program HTV-a, a Olimpijske igre će sve to multiplicirati.

 

"Bit će 250 sati programa, dnevno oko 15 sati. Počinjemo ujutro od prvog natjecanja pa sve do zadnjeg. Naglasak je na hrvatskim sportašima i potrudit ćemo se da svaki bude uživo. Bit će situacija da će biti paralelnih događanja u isto vrijeme i to nešto što je teško izbjeći. Iz tog razloga imamo još jedan program, a to je HRTi", objasnio je Balog.

 

Na kraju smo progovorili i o našoj struci. Novinarstvo pa tako i sportsko postalo je u mnogim medijima sve samo ne novinarstvo. Izgubila se esencija sporta. Govori se, piše se, fotografira i komentira za što više klikova na internetu, a to je pošast koju je teško zaustaviti. Složio se s tim i Stjepan Balog.  

 

"Društvo je takvo kakvo je. Društvene mreže su donijele promjene koje su odredile takav smjer, ma što god mi o tome mislili. Traži se skanadal, tko je koga udario, koliko tko košta, tko je koliko zaradio i jednostavno je to tako. To je u svim dijelovima društvenog života. To je otišlo u jednu sferu koju ćemo teško zaustaviti", zaključio je Stjepan Balog.  

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam