Menu

Posljednja rasprava o stanju EU-a uoči europskih izbora

STRASBOURG -  Predsjednica Eurospke komisije Ursula von der Leyen sutra će održati svoj posljednji govor o stanju Europske unije, devet mjeseci prije europskih izbora. Iznijet će prioritete svoje Komisije do kraja mandata, a za očekivati je da će se usmjeriti na snažniju i otporniju EU, na kontinuiranu potporu Ukrajini u ratu protiv ruske agresije, na energetsku sigurnost i neovisnost, zelenu i digitalnu tranziciju te na zaštitu temeljnih vrijednosti EU-a.
Godišnja rasprava o stanju Unije omogućuje zastupnicima da nadziru rad Europske komisije i doprinesu određivanju smjera politike EU-a, a tom raspravom potiče se transparentnija i demokratskija Unija. ''Ovo je prilika za Europsku uniju da pokaže da se može reformirati i ponovno pokrenuti'', istaknula je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola nakon Konferencije predsjednika gdje je glavna tema bila upravo priprema za raspravu o stanju Unije. 

''Govor o stanju Unije je datum u našem kalendaru kojemu se svi radujemo, posebno ove zadnje godina mandata koja je bila vrlo izazovna zbog pandemija i rata, ali kada smo vidjeli neviđeno jedinstvo. S takvim jedinstvom ćemo nastaviti raditi do kraja našeg mandata''.

Tvrdi da su do sad radili s neviđenom učinkovitošću i brzinom za države članice na više polja, od digitalizacije preko zapunjavanja spremišta plinom do usvajanja nikad većeg ekonomskog paketa za oporavak i otpornost. Istaknula je da je još puno posla pred njima od migracija do klimatskih promjena.

''Uvjerena sam ako nastavimo putem koji smo odabrali, da možemo doista pokazati našim građanima što smo postigli, da smo stvarno saslušali njihove brige i naše odluke stavljali u samu srž onoga što trebaju od nas''.

Bit će to posljednji govor Ursule von der Leyen uoči europskih izbora 2024. Govor započinje sutra u 9 sati, nakon čega će uslijediti rasprava eurozastupnika u Strasbourgu, a time i ocjena radu Komisije. Govor možete uživo pratiti i na web stranici Media servisa.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam