Menu

Rukometni izbornik Goran Perkovac za MS: Neće biti rezova u reprezentaciji

ZAGREB - Gost Intervjua tjedna bio je Goran Perkovac, bivši kapetan zlatne olimpijske reprezentacije iz Atlante, a danas izbornik muške rukometne reprezentacije. S Goranom Perkovcem razgovarao je Damir Tabaković.

Nakon neuspjeha Kauboja na prošlom Svjetskom prvenstvu vodstvo Hrvatskog rukometnog saveza odlučilo se pozvati iskusnog stratega koji je nakon uspješne igračke godine prije 34 godine krenuo u Švicarsku i tamo napravio impresivnu i igračku i trenersku karijeru. S reprezentacijom bivše države kao igrač dosegnuo je broncu na Olimpijskim igrama u Seulu, da bi s Hrvatskom bio srebrni na Svjetskom prvenstvu, a najveće ostvarenje je zlato na OI u Atlanti 1996. godine. Kad je dobio poziv od HRS-a nije dugo razmišljao.

"Trebala je jedna sekunda. Nije trebalo puno jer to je moja želja otkako sam se počeo baviti trenerskim poslom. To je sigurno jedan od najljepših poslova koje jedan trener može imati", poručio je početku za Media servis Goran Perkovac.

Niste bilo puno vremena za adaptaciju jer od imenovanja za izbornika do prve utakmice kvalifikacija prošlo pet dana. Start je bio loš, poraz u gostima kod Nizozemske pa par dana kasnije remi na domaćem parketu s istom reprezentacijom. Jeste li pomislili: što mi je ovo trebalo?

"Ma kakvi, nisam niti jedne sekunde na to pomislio. Znao sam da će biti teško jer su Nizozemci izuzetno dobra reprezentacija. Znali smo da možemo izgubiti i ti porazi nas nisu poljuljali. Znali smo da moramo dobiti Grčku i Belgiju i prošli smo kvalifikacije. To je bio cilj", rekao je Perkovac.

EURO se igra od 10. - 28. siječnja 2024. godine u Njemačkoj. Ždrijebom nam je dodijelio skupinu B koja se igra u Mannheimu sa Španjolskom, Austrijom i Rumunjskom.

"Nije laka, ali mi je draže da je Španjolska s nama nego Francuska. Mislim da je Francuska jača reprezentacija i da nam fizički više odgovara Španjolska. Zašto je ta grupa dobra, a ne laka je to što imamo Austriju i Rumunjsku. Da smo bili prvi u našoj grupi i bili u drugom bubnju za izvlačenje jedini protivnik koji bi mogao biti bolji od Rumunjske je Gruzija, ali ni to nije naivna reprezentacija i zna igrati", objasnio je Perkovac.

Euro je na početku 2024. godine, slijede nakon toga kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu i Svjetsko rukometno prvenstvo za dvije godine u našoj zemlji. O ciljevima i očekivanjima izbornik kaže:

"Krajnji cilj još ne znamo koji je. Jedan od ciljeva je Svjetsko prvenstvo koje se u Hrvatskoj igra 2025. godine. Ne smijemo zaboraviti da imamo vrlo važno Europsko prvenstvo na kojem ćemo pokušati ostvariti najbolji mogući rezultat. Nakon toga imamo kvalifikacije za Olimpijske igre, a ako se kvalificiramo imamo i Olimpijske igre. Vrlo je teško odrediti cilj", poručio je izbornik.

​Okosnica reprezentacije već neko duže vrijeme postoji, ali i njih sustižu godine, tu i tamo se netko pridoda i teško je balansirati između iskusnih i zaslužnih, a još kvalitetnih i mladih i potentni, no neiskusnih.

"Pa tu je Domagoj Duvnjak koji ima 35 godina, Karačić ima 37 godina, Šego je u tim godinama. Moramo dobro voditi pažnju da možda za godinu ili dvije oni više neće željeti ni igrati. No ja sam optimističan jer imamo potencijala i dosta igrača i bilo tko da prestane igrati je nadoknadiv i mi možemo igrati dobar rukomet i bez njih", smatra Perkovac.Lutalo se igračima, svako je okupljanje bilo poneko novo lice, a kad smo golmana, koji su "posebno osjetljive biljke" nije se znalo tko je prvi, drugi, a ni treći u hijerarhiji.

A kroz povijest je uvijek bilo da kad su nam golmani bili dobri - bilo je i postolja. Dobar primjer je Francuska i Thierry Omeyer. Kad bi svladali kompletnu obranu Francuske Titi nam je oduzimao snove obranivši većinu naši udaraca. Evo kao o tome razmišlja Goran Perkovac.

"Ja sam išao tom logikom da uzmem Šegu kao starijeg i iskusnijeg golmana koji još ima kvalitetu i može pomoći mlađim golmanima na putu da se razviju. Moja je želja da u budućnosti imamo Mandića i Kuzmanovića kao dva mlada golmana koja mogu deset godina braniti u reprezentaciji. Imamo i Ivića koji je zadnju utakmicu protiv Belgije branio izvanredno. Rekao sam da od ovih tridesetak igrača koje sam stavio na spisak ne odustajem", poručio je Goran Perkovac.

Zlato iz Atlante 1996. bio je poseban podvig. Na žalost prerano su nas napustili izborni Velimir Kljajić, Zlatko Saračević i Iztok Puc. S velikim vremenskim odmakom ali i s pijetetom Perkovac se prisjetio tog zlatnog razdoblja našeg rukometa.

"To su velik ljudi i veliki igrači bili i stvarno je izuzetna šteta što su nas tako rano napustili. I Vladimir Nekić je iz te generacije. On je bio tehniko reprezentacije i isto je preminuo. Atlanta je nešto posebno, po kvaliteti Olimpijske igre možda i nisu najbolje natjecanje, ali ostavljaju najveći dojam i kada se na takvom natjecanju osvoji medalja najveći je to ponos", rekao je kapetan te sjajne generacije naših rukometaša.

Švicarska je bila obećana zemlja za Gorana Perkovca. Bio je i ostao najbolji strijelac Lige, pet puta prvak države kao trener, proglašen je za trenera godine, a bio je i izbornik Švicarske i Grčke.

"Moram reći da Švicarska nije prije bilo toliko poznata po rukometu. Otišao sam više zbog obiteljskih razloga, zbog svoje supruge i djece. Na kraju sam napravio izuzetan posao. Ostvario sam sve na sportskom i na obiteljskom planu", rekao je Perkovac.

Izbornik kauboja ima dvije kćeri, a jedna, Korina Perkovac, igrala je za Švicarsku odbojkašku reprezentaciju. Kako to da se nije odlučila za Hrvatsku?

"Nije nikada nitko ni pitao da bi došla u Hrvatsku igrati. Ona je tamo studirala, cijelu je juniorsku karijeru je napravila u Švicarskoj i bilo je logično da ostane tamo. Da ju je netko pitao sigurno bi bilo dileme. Kao studentica farmacije nije imala previše vremena i za klub i za reprezentaciju i za fakultet".

Novost u Intervjuu tjedna Media servisa da uključujemo i naše gledatelje i slušatelje koji su postavili pitanja preko Instagrama. Prvo je pitanje bilo kako komentira prelazak Filipa Glavaša u PPD Zagreb:

"Mislim da je to dobar potez za njegovu karijeru jer Zagreb će vrlo vjerojatno igrati Ligu prvaka i iduće godine. Bit će u situaciji da se pokaže. Klub Zagreb je institucija u rukometu. Nadam se da će ostati zdrav i da potraje i za klub i za reprezentaciju", objasnio je Perkovac.

Stipe Mandalinić dobio je poziv za kontrolno okupljanje. Što se od njega očekuje:

"Mandalinić igra izuzetno dobro u Grčkoj i mislim da je tamo najbolji igrač lige. To je što trenutno možda i nemamo. Izuzetan je pucač izvan devet metara. Može puknuti i s deset metara i ima izvrstan skok šut. To je to što nam u ovom trenutku nedostaje".

I posljednje pitanje s Instagram profila Media servisa bilo je zašto na širem popisu nema mladog golmana Mateja Mandića?

"Mandić je stalno na popisu ali je stalno i ozlijeđen. U zadnjih nekoliko mjeseci kako sam ja ovdje stalno ima neke probleme. Takav jedan vratar od dva metra sigurno bi nam dobro došao, ta malo drugačija konstitucija od ostalih vratara".

O rapidnom padu hrvatskog reprezentativnog rukometa izbornik vidi problem što više nemamo jednu sredinu koja bi bila lokomotiva i vukla naš rukomet prema svjetskim, europskim i olimpijskim postoljima.

"Mi nemamo više jedan klub u kojem dominiraju igrači koji igraju u reprezentaciji. To je bio Zagreb. Kada sam još ja bio u reprezentaciji imali smo sedam ili osam igrača iz Zagreba koji su trenirali svakodnevno zajedno i bili su uigrani do krajnjih granica. Trenutno toga nema. To je velik problem jer nam igrači odlaze u inozemstvo vrlo rano, s dvadesetak godina", rekao je rukometni izbornik.

Uslijedilo je pitanje, koje mnogi baš ne vole, o najboljoj sedmorci od Atlante pa do danas. Perkovac je imao samo jednu dilemu.

"Dilema ima uvijek. To je moje mišljenje, a vjerojatno bi netko drugi sastavio drugačije. Na golu bi bio Valter Matošević, lijevi vanjski Iztok Puc, desni vanjski Pero Metličić, srednji vanjski naravno Ivano Balić, na krilima Patrik Ćavar i Irfan Smajlagić, a na kružnom napadaču sam imao najveću dvojbu Renato Sulić ili Božidar Jović. Ipak Renato Sulić", rekao je na kraju intervjua izbornik Kauboja Goran Perkovac.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam