Menu

Kustić za MS: Modrić je najbolji igrač u povijesti, zalažemo se za novi maksimirski stadion

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić gostovao je u emisiji Intervju tjedna Media servisa. Intervju je vodio Damir Tabaković.

Nakon povratka iz Dohe sa ždrijeba skupina za Svjetsko prvenstvo, Kustić je optimist uoči turnira najboljih nogometaša svijeta. Podsjetimo da su Vatreni u skupini s Marokom, kojeg vodi Vahid Halilhodžić te Kanadom i Belgijom.

"Moglo je biti malo lakše, ali je moglo biti i puno teže. Možemo biti zadovoljni sa skupinom, ono što je jako bitno jest da se mi pripremimo da budemo pravi. Ako ćemo biti pravi onda se ne trebamo bojati, ali respekt prema svakome".

Ako prođemo skupinu, Hrvatska bi mogla ići na jednog od dva velikana svjetskog nogometa, Španjolsku ili Njemačku.

"Ne bih išao tako daleko, ja sam uvijek za to da idemo korak po korak, a poslije toga tko god nam dođe, jer svakako morate proći jednog velikog da bi nešto veliko i napravili. Ali, idemo mi prvo proći skupinu", oprezan je u najavi Kustić.

Iako je kamp u Dohi izabran uoči odlaska na turnir, ipak ga je HNS, uz suglasnost izbornika Zlatka Dalića i kapetana Luke Modrića, promijenio. Predsjednik HNS-a objasnio je razloge.

"Ono što je jako bitno jest kamp gdje će naši igrači trenirati, koji je na svega 3-4 minute od hotela i to je jako dobro. Uistinu bolji uvjeti i sretni smo da smo to riješili", smatra Kustić.

Osim Zlatka Dalića, Hrvatska će imati još jednog izbornika na predstojećem Mundialu. Riječ je o Riječaninu Draganu Skočiću, izborniku Irana.

"Vidjeli smo se prije ždrijeba i pozdravili se. Drago mi je za Dragana da radi velike rezultate. S druge strane, Dragan je igrao i u mojoj Novalji i znamo se jako dugo. Što više naših to bolje", rekao je predsjednik HNS-a.

Put od kvalifikacija do SP prošao je bez velikih turbulencija, a pritom je izbornik Dalić reprezentaciju osvježio s nekim novim igračima. Mnoge reprezentacije su u toj tranziciji podbacile.

"Bilo je puno kritičara nakon Europskog prvenstva, ali ja sam i tada u više navrata rekao da vjerujem Zlatku i njegovom stručnom stožeru. Razgovarali smo dugo, imali smo i sastanak Zlatko Dalić, kapetan Luka Modrić i ja te smo pričali o svim tim stvarima. Mislim da je jako dobro posložio sve to i na koncu se to pokazuje rezultatom", nahvalio je izbornika Kustić.

Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će raritetno. U povijesti nikad stadioni nisu bili toliko blizu jedan drugom, osam vrhunskih stadiona bit će u krugu od 60-tak kilometara što je dobro, ali loše oko smještaja milijunske kolonije navijača. Može li to Katar apsorbirati i kako, Kustić odgovara:

"Upravo to je sad pitanje. Evo već sad razgovaramo o svim problemima sa smještajem. Vidjet ćemo sve kako će biti. Nadam se da će sve biti u najboljem redu, ali bilo je nekih sitnih situacija da su neke reprezentacije išle na trening pa su došli na krivi stadion i slično. Naravno, to se nije dogodilo nama. Vjerujem da će se sve to do početka Svjetskog prvenstva dovesti u red. Dobro je da smo išli sad tamo i vidjeli što nas sve čeka. Mi ćemo se pripremiti na najbolji mogući način", izvijestio je Kustić.

Udaljenost i vremenske zone nikad nisu bili prepreka za hrvatske navijače.

"Hrvatski nogometni savez će dati obavijesti na svojim stranicama i napravit ćemo sve da ulaznica bude dostupna svima te da bude najviše moguće naših navijača u Dohi."

Nevjerojatna priča koja je već prenesena u knjigu, izgleda da dobiva svoj nastavak. Možda će se neko odvažiti pa snimiti i film o Luki Modriću. Kapetan Vatrenih i u 37. godini igra na vrhunskom nivou, iako će Doha možda biti i posljednji ples našeg velikana. "Ponosan sam što surađujem s takvim igračem i sjajnim čovjekom", poručio je predsjednik HNS-a.

"Možemo reći da je Luka najbolji igrač u povijesti hrvatskog nogometa. Bio sam gost kod njega i vidio koliko ga ljudi cijene, od samog predsjednika, navijača i svega ostaloga. Luki je uz taj nogometni fenomen i način funkcioniranja, igranja, rezultata koje je napravio sigurno pomogla obitelj. Kad sve to imate, dođe takav veliki Lukin rezultat. Sa svojim iskustvom i znanjem vjerujem da ćemo ga još dugo gledati na zelenom terenu."

HNL nikad nije bio zanimljiviji, četiri su kluba u sedam bodova.

"Vidimo da je liga uistinu kvalitetna, dobra, zanimljiva. Praktički svaka utakmica je nekakav derbi. Dobrim se pokazalo ulaganje u infrastrukturu i terene, a i uvođenje VAR-a, dizanje kvaliteta i same sudačke organizacije te svega ostaloga. Kada sve to zaokružimo, dobili smo jednu od najkvalitetnijih liga i siguran sam da ćemo iz godine u godinu ići na višu stepenicu", rekao je Kustić.

Nakon osvajanja srebra u Rusiji, svi su zagovarali izgradnju novog stadiona, a uoči novog SP u Kataru još uvijek nije napravljeno ništa.

"Smatram da je reprezentacija izašla iz naroda. Ona je narodna reprezentacija i naš put je da reprezentacija igra u svim gradovima koji imaju uvjete za to. Zalažemo se i da se završi stadion u Osijeku. Ono što želimo naglasiti kao savez je da Grad Zagreb zaslužuje novi stadion. To smo rekli i na sastanku s gradonačelnikom Zagreba te se zalažemo da se novi stadion napravi na sadašnjem, odnosno da ide novi stadion u Maksimir".

Za dan-dva HNS će potpisati novi ugovor za TV prava. O kojim se iznosima radi i kako će se raspodijeliti novac, Marijan Kustić kaže:

"Vrijednost ugovora je 11 milijuna eura godišnje na četiri godine, što znači 44 milijuna eura. Bitno je da će sva ta sredstva ići u klubove da im se pomogne. Naravno, najveći dio ide prvoligašima, a jako je bitno naglasiti da će drugoligaši na godišnjoj bazi dobivati između 500, 600, možda i 700 tisuća kuna, ovisno o dogovoru oko raspodjele".

Hoće li kod prvoligaša biti jednake raspodijele novca od TV prava?

"Neće. Samu raspodjelu ćemo dogovoriti nakon potpisivanja ugovora kada ćemo sjesti s prvoligašima", poručio je na kraju Intervjua tjedna Media servisa, predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam