Menu

Udruga invalida rada Zagreba obilježila 55. obljetnicu

ZAGREB - U Hrvatskoj je gotovo 600.000 osoba s invaliditetom, a njih više od 100.000 su invalidi rada. Od svoga osnutka, davne 1966. godine, do današnjih dana, Udruga invalida rada Zagreba se prometnula u prepoznatljivog zaštitnika prava invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom.
Nitko ostavljeniji i usamljeniji sasvim sigurno tijekom pandemije nije bio od osoba sa invaliditetom. "Osobe s invaliditetom kroz svoj su se život susrele i naučile nositi s brojnim manjim ili većim krizama i drugim prijetnjama. Čovjek, nije niti svjestan koliko se snage u njemu krije sve dok ga život ne stavi pred određenu kušnju - poručila je Nada Vorkapić, predsjednica Udruge.

Stoga je i 55. obljetnica obilježena edukativnom tribinom na tu temu. Kako je Vorkapić istaknula, danas, u vremenima pandemije, žele na vlastitom primjeru pokazati važnost očuvanja mentalne snage i poručiti svima: "Vi to možete!"

A, koliko je važno promišljati o mentalnom zdravlju, posebno u doba korona - na virtualnoj tribini je poslala poruku Karla Dragica Pongrac, jer kako ona kaže: "Uvijek si više nego što misliš da jesi."

"U svakoj nevolji, problemu pa čak i u životnoj opasnosti čovjek otkriva u sebi potencijal i mogućnosti za koje do sada nije ni znao, koje možda nikada prije ili poslije nije učinio, ali u tom kriznom trenutku jest. Ta snaga, to nadahnuće došlo je iz naše podsvijesti, zato je tužno što ih koristimo samo u krizi kriza, kada smo u opasnosti i bilo bi dobro da ih koristimo u svakodnevici."

"Negativne emocije su normalne i korisne i znak su da neke stvari moramo učiniti na neki drugi način," kaže Dubravka Miljković, psihologinja i pedagoginja. Ono što treba je - uočiti i zadržati pozitivno, biti zahvalan, razvijati bliske odnose, pronaći smisao u životu, a povrh svega i bez obzira na sve, njegovati humor.

"Danas postoji ono nešto što se zove teror pozitivnog mišljenja. Pozitivan ne moraš i ne trebaš uvijek biti. Negativne emocije su zapravo korisne i i znak su nama, da stvari trebamo učiniti na na neki drugi način. Naravno da ćemo biti ljuti ako smo osjetili nepravdu. Naravno da ćemo biti tužni ako smo doživjeli gubitak, ali dakle dok smo još uvijek tu, negativne emocije su normalne, a dobra je vijesti da ne traju vječno".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam