Menu

Josip Pavić za MS: Zalažem se nacionalnu stipendiju za vrhunske sportaše

ZAGREB - U današnjem Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je posebni savjetnik ministrice turizma i sporta, Josip Pavić, olimpijski pobjednik, svjetski i europski prvak, te osvajač Lige prvaka.

Iako je karijeru iz snova ostavio iza sebe 2019. godine i prije godinu dana postao posebni savjetnik ministrice Nikoline Brnjac, vrlo rado se prisjetio svojih najsvjetlijih sportskih trenutaka.

"Zlato u Londonu je priča sama za sebe. Olimpijske igre su mi od djetinjstva bile san, a izuzev te zlatne medalje u sjećanju mi ostaje bogatstvo koje sam stekao samim nastupom. To za sobom povlači brojna prijateljstva s ljudima iz svijeta sporta", rekao je za Media servis Josip Pavić.

Bivši najbolji vaterpolski vratar svijeta sudjeluje u izradi Zakona o sportu. Već je odavno trebao biti gotov, ali su ga zaustavili koronavirus, potres, te izrada Strategije obnove pogođenih područja.

"Malo je zapela izrada Zakona o sportu i prihvaćam odgovornost. Bilo je objektivnih okolnosti jer su oba resora (turizam i sport) bili najpogođeniji ovom pandemijom, koja jenjava. Nadam se će početkom godine Zakon o sportu biti spreman", poručio je Pavić.

Zakon o sportu trebao bi obuhvatiti sve od amaterskog, školskog, rekreativnog pa do profesionalnog sporta. Josip Pavić iznio je podatak koji bi mogao razveseliti sportaše diljem Hrvatske.

"Namjera je uvesti nacionalnu stipendiju koja bi išla vrhunskim sportašima neovisno o mjestu prebivališta i da se ne događa da sportaš iz iste kategorije u jednom gradu ima dva puta veći iznos od onoga u drugom, a iste su kvalitete i ista je budućnost pred njima. Nadam se da će taj prijedlog proći", naglasio je Pavić.

Posebna pozornost bit će na djeci, bez obzira žele li biti vrhunski sportaši ili će se sportom baviti zbog zdravlja.

"Sport mora biti dostupan svima, a posebno najmlađima", naglasio je Josip Pavić.

"Baza moraju biti djeca i školski sport, puno se ulaže. Od raznih programa poput univerzalne sportske škole i sportski praznici. To je prošlogodišnji program resornog Ministarstva i Hrvatskog športskog školskog saveza, tri ili četiri sata potpuno besplatnog bavljenja sportom. Iz tog bazena uzimaju se oni najbolji, cilj je uključiti što više djece."

Financija nikad dosta iako je Vlada RH udvostručila sredstva za sport. Ni veliki klubovi ne dolaze lako do sponzora, a u manjim sredinama i prosječnim sportskim kolektivima to je skoro pa nemoguće. Pavić je obećao da će se založiti, iako je to u domeni Ministarstva financija, da se pokušaju izboriti za porezne olakšice u smislu smanjenja poreza za potencijalne sponzore u takozvanim malim sportskim sredinama.

"Kontakti i suradnja s ministrom Marićem je na vrhunskoj razini. Uskoro ćemo organizirati sastanak na tu temu, o mogućnosti poreznih olakšica za ulaganja u sport. Postoje i sada već neki izuzetci, donacije, odnosno oko 2 posto prihoda može se donirati u sport bez ikakvih problema", poručio je na kraju, Josip Pavić, posebni savjetnik ministrice turizma i sporta, Nikoline Brnjac.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam