×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2023

Menu

Opći sud EU-a odbacio slovensku tužbu zbog vina teran, Grlić Radman i Vučković zadovoljni

LUXEMBOURG - Opći sud Europske unije odbacio je tužbu Slovenije protiv Europske komisije u slučaju teran, dugogodišnjem sporu slovenskih i hrvatskih vinara. Tužba se odnosila na naziv teran koji se koristi i u Sloveniji i u Hrvatskoj. Ljubljana je tražila da se poništi delegirana uredba EU-a koja hrvatskim vinarima dopušta da svoje vino prodaju s etiketom "Hrvatska Istra - teran", tvrdeći da imaju ekskluzivno pravo na taj naziv jer su ga zaštitili kao oznaku odmah nakon ulaska u EU.
Hrvatski ministri vanjskih i europskih poslova te poljoprivrede, Gordan Grlić Radman i Marija Vučković, zadovoljni su presudom.

"S jedne strane ovdje je potvrđena valjanost delegirane uredbe iz 2017. S druge strane potvrđeno je pravo hrvatskih vinara čime je ispravljena nepravda iz 2013. godine nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju", smatra ministar Grlić Radman.

"Mi ćemo dakako i dalje imati dobre odnose sa susjednom Republikom Slovenijom i mislimo da ćemo na ispravan način dijeliti korištenje ove oznake. Naši vinari u Istri itekako imaju pravo koristiti svoju oznaku i ono se temelji na kulturnom, povijesnom i ekonomskom nasljeđu dugom sad već pola tisućljeća", zaključuje ministrica Vučković
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam