Menu

U fokusu Media servisa: Premijera novog dokumentarnog filma o Alojziju Stepincu

ZAGREB - Povodom 60. godišnjice smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, Hrvatsko katoličko sveučilište i Interfilm predstavit će u subotu, 8. veljače novi dokumentarni film „Stepinac: kardinal i njegova savjest“. Gošća emisije "U Fokusu" Media servisa tim je povodom bila je scenaristica i redateljica Višnja Starešina.

Višnja Starešina za film se pripremala desetak godina. Želja joj je bila izbjeći način na koji je kardinal Stepinac bio do sada prikazivan, kroz hrvatsko-srpsku kontroverzu. Krenula je od stranih medija i originalnih dokumenata.

 

 

 

"Kad sam počela raditi na filmu iznenadilo me na koji ne način Alojzije Stepinac bio percipiran vani. Naprimjer, tu su mi referentni američki mediji i nastojala sam da sudionici budu ljudi koji nisu dio ove naše postojeće paradigme."

 

 

Stepinčev angažman u spašavanju Židova zaokružuje priča o Renati, djevojčici kojoj je cijela obitelj nestala u holokaustu u NDH. Ona je 1952. godine emigrirala je u Izrael i odlučila sve zaboraviti. U filmu je rekonstruirano Renatino spašavanje.

 

 

 

"To je bilo zanimljivo. Koliko god sam ja nju htjela htjela ostaviti za neki drugi film i gurala ju iz filma, toliko se ona na svakom koraku vraćala u film. Na kraju je ispalo da je Renata povezala više sugovornika i cijelu tu priču o spašavanju. Drago mi je, eto, da njezina obitelj dolazi na premijeru."

 

 

Višnja Starešina otkriva što još razlikuje ovaj dokumentarni film od ostalih.

 

 

 

"Pustila sam njega da govori kroz svoje propovjedi, kroz svoja pisma, kroz svoju duhovnu oporuku, gdje vi vidite da on osuđuje rasizam još od 1937. godine, a ne 1942. ili '43.. Kad smo kod stranih medija, vi imate članke u New York Timesu, članke koje plasira židovska tiskovna agencija iz 1943. gdje spominju propovjedi zagrebačkog nadbiskupa. Nije baš jednostavno bilo to govoriti u to vrijeme i nije baš jednostavno bilo postati vijest u New York Timesu."

 

 

Cijeli razgovor sa scenaristicom i redateljicom filma "Stepinac: kardinal i njegova savjest", poslušajte ovdje.

 

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam