Menu

Šprem za MS: 'Ako Vlada bude nerazumna, ići ćemo i u drugi ciklus štrajka'

ZAGREB - Drugi je dan štrajka u hrvatskim školama. U ovom trenutku čini se da nijedna strana neće popustiti. Sindikati su ustrajni u provedbi štrajka sve do ispunjenja zahtjeva, dok Vlada ponavlja da su nerealni u svojim očekivanjima. U Intervjuu tjedna Media servisa gostovala je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem. Objasnila je koliko dugo će štrajk trajati, hoće li biti nadoknade nastave te zašto se inzistira na povećanju koeficijenata složenosti poslova upravo u ovom periodu. Intervju je vodila Marina Vraneković:

 

Kako tvrde sindikati, u prvom danu štrajka sudjelovalo je 89 posto zaposlenih u osnovnim te 85 posto u srednjim školama. S druge strane, prema podacima Ministarstva obrazovanja, u osnovnim školama u štrajku je bilo nešto više od 68 posto radnika, a 65 posto u osnovnim. Sanja Šprem objašnjava tu razliku u brojkama.

 

 

 

"Uvijek u svakom štrajku postoje velike razlike između podataka koje daje resorno ministarstvo i onih koje dajemo mi kao sindikat. Mi smo jučer u podne dali izlazne rezultate onih koji su bili najbrži. Nisu bili cjelokupni podaci. Do kraja dana bilo je oko 83 posto u osnovnim školama, ali ovaj mali postotak koji je reklo ministarstvo sigurno nije točan."

 

 

Nema razlike između članova i ne-članova sindikata. Svi štrajkaju, uključujući nenastavno osoblje, kaže predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

 

 

 

"Zbog onoga što je Vlada uvijek činila upravo kroz Uredbe o koeficijenatima složenosti poslova, došlo bi do svađa u zbornicama i školama, jer se išlo po principu ‘nekome daj, nekome uzmi‘ i sigurno se zaposlenici nisu dobro osjećali pod tom politikom ‘zavadi pa vladaj‘. Mi smo išli u smjeru da ujedinimo sve zaposlenike, da to bude jedna priča, kao što je i škola sustav u kojem moramo savršeno funkcionirati za dobrobit naših učenika."

 

 

Iako je pao sustav CARNET-a pa su roditelji i učenici imali popriličnih problema s dobivanjem informacija o štrajku, Šprem kaže kako ih većina roditelja podržava u onome što rade.

 

 

 

"Mi smo svjesni situacije da je puno bolji upravo ovaj cirkularni oblik štrajka, gdje možemo dugoročno održavati pritisak prema Vladi RH pa nisu oštećeni naši učenici, a baka može pričuvati djecu dan-dva. Da štrajkamo mjesec dana unutar kojih je moguće održavati takav štrajk, sigurno bi bilo velikih problema."

 

 

Šprem smatra da djeca neće morati nadoknađivati nastavu, ako će ciklus štrajka trajati samo deset dana.

 

 

 

"Dovoljno je prostora svake godine u nastavnom planu. No ukoliko će Vlada RH biti nerazumna, ući ćemo u drugi ciklus štrajka tako da će trajati 20 dana. U ovom trenutku ne trebamo biti zabrinuti, jedino tko mora biti zabrinut je Vlada RH."

 

 

Šprem je prokomentirala situaciju u zagrebačkoj V.gimnaziji koja nije štrajkala jer je sindikalni povjerenik navodno bio kod zubara.

 

 

 

"U nadležnosti Sindikata hrvatskih učitelja su osnovne škole, tako da ne znam što se dogodilo. Prekjučer smo imali snimanje u V.gimnaziji, sindikalni povjerenik me dočekao, otvorio mi vrata svoje učionice, a što je bilo jučer...Iskreno, bila sam toliko umorna da nisam pratila hoće li on biti u štrajku ili ne."

 

 

Ponovila je zašto sindikati inzistiraju na povećanju koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto i da ne pristaju na Vladinu ponodu za povećanje dodataka na plaću od dva posto u listopadu te dva posto od lipnja iduće godine.

 

 

 

"Mi nismo razgovarali o sredstvima, mi nismo razgovarali o dodacima, mi nismo razgovarali o brojkama. Mi smo radi lakšeg razumijevanja komunicirali 6,11 posto, ali smo zapravo htjeli da se kroz koeficijent prizna složenost poslova učitelja i ostalih zaposlenika u sustavu obrazovanja, da ne ispadne da je složenost poslova jednog učitelja manja nego u bilo kojem javnom sektoru."

 

 

Vlada može mijenjati Uredbu o koeficijentima bez straha da će i ostali sindikati tražiti povećanja za svoje službe, kaže Sanja Šprem.

 

 

 

"Mi nismo ti koji pregovaramo ispod žita, da nešto ostane tajno pa da nitko ne sazna što imamo u kolektivnom ugovoru. Zbog čega Vlada smatra da je zadiranje u Uredbu o koeficijentima otvaranje Pandorine kutije? Kad je jednom izrekla da bi obrazovanje dobilo 4 posto, sutra može doći bilo koja služba i reći da želi to isto."

 

 

Dodatni razlog zašto u školstvu treba povećati plaće je i taj što je to trenutno jedini sustav koji prolazi dubinske reforme, zbog početka kurikularne reforme.

 

 

 

"Oni vam tipkaju dan i noć, to su novi zahtjevi, novi ciljevi, nova terminologija. Tako da mislim da je ova kurikularna reforma jedna od najvažnijih obrazovnih reforma u RH, a nositelji te reforme su upravo učitelji. Ako učitelji neće biti motivirani, neće biti ni te reforme."

 

 

Učenicima, roditeljima i učiteljima poručuje:

 

 

 

"Ja ću uvijek biti učiteljica u srcu. Ljubav prema djeci je ono što me pozvalo u ovaj poziv. Već i mali prvašići znaju što je štrajk, nažalost znaju da je učiteljica u štrajku zato jer je potplaćena. Zahvaljujem roditeljima na podršci i nadam se da ćemo je imati i dalje, a ono što želim reći zaposlenicima je - hrabro dalje."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam