Menu

Na Europskom forumu u Alpbachu okupili se mladi iz Zapadnog Balkana

ALBACH - Europski forum u austrijskom selu Alpbachu održao se i ove godine, kao što se održava svakog ljeta od 1945. Zamišljen je kao platforma na kojoj pojedinci iz različitih područja mogu razgovarati o budućnosti Europe te je postao poznat kao festival ideja. Ove godine tema je bila "Sloboda i sigurnost" o kojoj se raspravljalo iz različitih kutova - političkog, pravnog, kulturnog, ekonomskog i drugih. Forum svake godine dodijeljuje školarine mladima koji žele sudjelovati, a ove godine u Alpbachu je bilo 700 studenata iz oko 90 zemalja.

Među dobitnicima školarina našli su se i mladi iz zemalja Zapadnog Balkana. Neki od njih u Alpbachu su prvi put, a neki su sudjelovali i prije i svi studiraju na različitim smjerovima. Kako su se okupili, rekla nam je Jovana iz Srbije.

 

 

 

 

"Napravili smo grupu na Whatsappu u startu, jer smo svi dobili kontakte dobitnika školarina i onda smo im dali link grupe i na početku se združili. Svake godine je tako, a ove godine bilo je unaprijed. Svake godine čim dođemo odmah se nađemo i napravimo grupu, ali ove godine smo bili proaktivni."

 

 

Duje iz Hrvatske i Simona iz Sjeverne Makedonije dolaze iz tehničkog područja i sudjelovali su na inovacijskom maratonu.

 

 

 

 

"Svi ti seminari, simpoziji, možda su više bili orijentirani na politiku, pravo, ekonomiju, što nama nije toliko blisko i otvorilo nam je jedan novi svijet. Da malo vidimo izvan našeg specifićnog područja da i nešto drugo postoji, da čujemo njihova razmišljanja. Ekipe koje su bile na inovacijskom maratonu spojile su druga područja, ja sam u svojoj ekipi bio jedini inženjer. To je bilo dosta zanimljivo."

 

 

 

 

"Duje i ja smo bili na seminaru koji je vodila austrijska vojska i imali smo tijekom tjedna razne zadatke s fokusom na vodstvo. Kako ta struktura vodstva radi u vojski i svakodnevnom životu i to je bilo fino iskustvo."

 

 

O svojim iskustvima govorili su i Selma iz BiH, koja više godina studira i radi u pravu, i Aleksandar iz Niša.

 

 

 

 

"Tijekom tog tjedna seminara koncentrilala sam se na stvari koje mi nisu poznate, kako bi stvorila neku drugu sliku van prava i zapravo se možda toliko mi pravnici koncentriramo na odvjetništvo, na sudstvo, a zapravo bi mogli raditi u toliko različitih smjerova u životu."

 

 

 

 

"Forum je bio dobra prilika da se združimo mi sa Zapadnog Balkana, ali i sa ostalim polaznicima, tako da smo u slobodno vrijeme izlazili navečer, sjedili na travi iznad Kongresnog centra i družili smo se i razgovarali o raznim temama."

 

 

Predsjednik inicijativne grupe Alpbach Sarajevo, Kemal, koji je na Forumu drugu godinu za redom, kaže da ostali sudionici, pogotovo mladi, misle da na Balkanu svi stalno ratuju.

 

 

 

 

"To je zapravo svrha ove grupe koja pokazuje da mladi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, mogu zajedno biti ovdje već više dana i mogu zaista tu regiju predstavljati u pozitivnom svijetlu. I mnogi nas ljudi pitaju kako možete vi jedni s drugima, pa kako pričate sličan jezik i to čini našu grupu posebnu, jer zaista male su razlike u Alpbachu između mladih Zapadnog Balkana."

 

 

Dodao je da je upravo Europski forum u Albachu pravo mjesto za raspravljanje o ratnim vremenima, jer je nastao nakon Drugog svjetskog rata s ciljem da se takvo nešto više ne ponovi.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam