Menu

Klisović za MS o konferenciji "Zelena tranzicija pokreće europske gradove": Želimo da građani odlučuju!

ZAGREB - U Staroj gradskoj vijećnici sutra će se održati konferencija pod nazivom "Zelena tranzicija pokreće europske gradove", dok će se njezin drugi dio održati tjedan dana kasnije, u petak 10. svibnja. Ovo je prvi put da Zagreb organizira ovakvu međunarodnu konferenciju koja je prepoznata u Europi i kojoj su se pridružili i brojni partneri. A na konferenciju su pozvani i građani, s ciljem aktivnog sudjelovanja u kreiranju zelenih politika. U Intervjuu Media servisa gostovao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, Joško Klisović, koji je istaknuo važnost konferencije, njezine ciljeve i objasnio koliko je bitna uloga građana.
"Na konferenciji će biti riječ o kvaliteti života građana i kako je unaprijediti", istaknuo je Klisović dodavši da su zagrebački političari odlučili promijeniti paradigmu u kojoj, donoseći odluke i zakone, građanima jednostavno nameću rješenja.

"Mi želimo ovom konferencijom konačno uključiti građane da i oni kažu što misle o zagrebačkim zelenim politikama, energetskoj tranziciji koju provodimo u Zagrebu ili o klimatskim promjenama i načinima kako se Zagreb nosi s njima. Želimo čuti njihovo mišljenje jer zbog njih to i radimo. Svatko će imati prilike razgovarati sa svojim predstavnicima gdje će moći reći što misle i što misle da bi trebalo unaprijediti i što misle da je u gradskoj politici dobro."

Zaključci sutrašnjega prvog dijela konferencije bit će predstavljeni na drugom dijelu konferencije, sljedećeg petka, 10. svibnja, koji će se odvijati na visokoj razini i uključivati predstavnike Europske komisije i gradonačelnike europskih gradova.

"Želimo zaključke s tog dijaloga s građanima poslati u novi saziv Europskog parlamenta i Europske komisije, biti dio pripreme novog zelenog plana EU. Ovi zaključci dijaloga s građanima - želimo ih kao smjernice gradskoj vlasti, usmjeravajuće upute građana nama koji obnašamo vlast u Zagrebu kako dalje s energetskom tranzicijom, klimatskim promjenama i što građani stvarno žele."

Zagreb je, kako je rekao Klisović, postao lider na području zelene tranzicije, a naš sugovornik pritom zastupa hrvatsku metropolu u Europskom odboru regija u kojem je imenovan glavnim koordinatorom grupe za energetiku, klimatske promjene i okoliš, u kojima se raspravlja o ovim temama i o aktivnostima koje provodi Zagreb. Osvrnuo se stoga na projekte koji su zaživjeli u gradu.

"Grad ima projekte za solarne krovove, potiče energetske zajednice među građanima, ZET prelazi na električne autobuse, tramvaji voze samo na struju iz obnovljivih izvora, grad će na krovove zgrada kojih je u vlasništvu postaviti solarne panele. Idemo polako u tranziciju, a potres koji je toliko devastirao grad želimo iskoristiti za energetsku obnovu zgrada."

Na taj bi način, kako je istaknuo, građani imali manje potrošnje energije i manje račune pri čemu bi se i grad modernizirao. Objasnio je i projekt postavljanja solarnih panela u Zagrebu na zgrade u gradskom vlasništvu koji su dio energetskog atlasa, kako je istaknuo.

"Na kojem se vidi točno koliko ta zgrada troši energije taj čas. Uvijek se može smanjiti ako se nepotrebno troši energija. Da ljudi osvijeste da je energija mjerljiva, da su računi mjerljivi, ali da ih možemo smanjiti. Grad će poticati građane da proizvode energiju i ne budu samo potrošači, nego da je proizvode kroz energetske zajednice. Mogu dobiti od grada ili države dodatne poticaje, instalirati solarne panele i tu struju koristiti za svoje potrebe, a ako bude viška moći će ga prodati."

Prvi dio konferencija počinje sutra, a građani se mogu prijaviti do kraja današnjeg dana. Prijava se odvija putem linka na službenim stranicama Gradske skupštine.

"Oni će razgovarati sa zastupnicima, to je prvi format, a onda će građani moći razgovarati sa svim klubovima zastupnika u skupštini i čuti stranačke pozicije. Želimo da svaka stranka ima mogućnost da se predstavi sa svojim politikama na ovom području i da građani dožive razlike među strankama i svaku stranku pitaju što žele ili iskritiziraju."

Nakon prijave, građani ili organizacije moći će prisustvovati skupštini i biti aktivni donositelji zelenih politika.

"Prvi puta radimo ovakvu konferenciju gdje su građani aktivni participanti i gdje ćemo aktivno čuti njihovo mišljenje koliko god bilo kritički ili pohvalno - nije važno, važno je da čujem glas naroda. Na način da zaključke dijaloga s građanima šaljemo EU i te zaključke uzmemo ozbiljno u definiranju gradskih politika u nadolazećem razdoblju."

nazad na vrh