Menu

Borkinja za prava žena Vidaković za MS: Po pitanju nasilja ništa se nije promijenilo, znatno je gore

ZAGREB - Bliži nam se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kada će početi i globalna kampanja ''16 dana aktivizma'' u koju će se priključiti i Hrvatska. U našoj zemlji nasilje nad ženama i dalje je surova činjenica, a nedovoljno je poznata ona o sve više zabilježenog opstretičkog nasilja u rodilištima. Tim povodom gošća u Intervjuu tjedna bila je postporođajna edukatorica i borkinja za prava žena Kristina Vidaković. S njom je razgovarala Kristina Tomljanović.
U više gradova diljem naše zemlje održat će se brojne javne akcije i kampanja ''Od šutnje do promjene'' čiji je cilj osvijestiti nasilje nad ženama i senzibilizirati javnost na tu temu, istaknula je Vidaković te opisala samu akciju.

''Počinje 25.11. i pozvat ćemo žene da se priključe toj akciji na način da se šalju pritužbe u ona rodilišta u kojima su one doživjele određeno iskustvo. Sve će biti praćeno na društvenim mrežama. Uključile su i neke javne osobe koje će nas podržati tako da odjek bude što veći. Cijela akcija će završavati Human Rights Film Festivalom i 6.12. će biti prikazan film 'Nevidljiva' i nakon tog filma ćemo imati panel raspravu''.

Poražavajuća je činjenica da u posljednje dvije godine za vrijeme pandemije koronavirusa imamo porast od 50 % nasilja nad ženama. Upitali smo Vidaković ukazuje li to da Hrvatska još uvijek nema odgovarajuće mjere zaštite?

''Nažalost, da. Ono što mi svjedočimo što se tiče ginekološkog nasilja, a to je nešto na što smo ukazivali i ranije, već je 2014. i 2018. bila jedna kampanja 'Prekinimo šutnju' gdje su žene iznosila svoja iskustva. Svjedočimo u posljednjih godinu i pol dana u pandemiji da se ništa nije promijenilo i da je situacija u ovakvim uvjetima znatno gora''.

Velik je problem što se čak u 90 do 95 % slučajeva žene ne usude prijaviti nasilje. Vidaković smatra da tome doprinosi i činjenica da sudski procesi u našoj zemlji nerijetko i traju godinama.

''Apsolutno da. Mi kada govorimo o ženi koja treba podnijeti prijavu nakon poroda, mi moramo vidjeti u kakvom je stanju ta žena. Ta žena definitivno ima traumu iz poroda, fizički, mentalno i emotivno se ne osjeća dobro, s druge strane ima bebu o kojoj mora brinuti, uspostavlja dojenje, ušla je u majčinstvo, susreće se s brojnim izazovima i nerijetko ta žena nema kapacitet''.

Nažalost, premalo pažnje pridaje se opstretičkom nasilju u rodilištima. Vidaković je navela na koje su sve načine žene izložene ovoj vrsti nasilja.

''Žene su često podvrgnute nekim zahvatima o kojima nisu informirane, medicinske intervencije na koje nisu upozorene, nemogućnost suodlučivanja u porodu, davanja pristanka na određene stvari jer im prethodno nedostaje informiranja o određenoj intervenciji, ženama se prijeti, imamo problem nejednake mogućnosti primjene anestetika u svim dijelovima Hrvatske, brojne žene su izašle s pričama da se radi kiretaža bez anestezije''.

U Hrvatskoj trenutno ne postoji registar koji prati broj prijava nasilja u rodilištima. No, Vidaković poziva žene da pritužbe podnesu u samom rodilištu gdje se nasilje i dogodilo.

''Na taj način će se postići dvije stvari. Prije svega će ta žena koja napiše pritužbu proći kroz jedan djelomični proces iscijeljenja same sebe dok će to pisati. S druge strane ukazat će se na problem točno na mjestu gdje problem postoji i u nadi da će to tamo netko pročitati i reagirati''.

Naša gošća je osim postporođaje edukatorice i postpartum doula. Iz osobnog iskustva je navela kako u moru negativnih iskustava poroda pripremiti ženu da joj bude jedno od najljepših.

''Ako se kroz trudnoću informiramo, znamo što nas čeka u rodilištu, znamo što se događa s našim tijelom, onda mi u sam porod ulazimo iz jedne drugačije startne pozicije. Ja jako puno radim sa ženama tako da se suočavamo i sa nekim strahovima koji se pojave kroz trudnoću, a mi onda kad samopouzdanije i sigurnije uđemo u to rodilište, možemo suodlučivati i sudjelovati u svom porodu. To smatram da je ključna razlika između traumatičnog porođajnog iskustva i jednog lijepog porođajnog iskustva''.

Vidaković je za kraj poslala poruku vladajućima i predložila što bi trebali učiniti kako bi se smanjili ovakvi zločini.

''2018. nakon kampanje 'Prekinimo šutnju' Udruga RODA je poslala otvoreno pismo premijeru Plenkoviću gdje je predložila da se donese akcijski plan koji bi tada bio, kako su oni predlagali 2019.-2021., gdje bi se osnovalo jedno multidisciplinarno tijelo gdje bi se svi zajedno povezali, bili na istoj strani i pronalazili rješenje ovog problema''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam