Menu

Završen javni poziv za energetsku obnovu kuća, iz Fonda za MS: Zaprimljeno 11 tisuća zahtjeva, ovakvih prilika bit će još

ZAGREB - Jučer otvoreni javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zatvoren je u podne. Građanima je na raspolaganju bio najveći iznos do sada, a više detalja je u Intervjuu Media servisa otkrila načelnica sektora za energetsku učinkovitost Fonda Maja Rajčić:

"Izuzetno nas raduje što je odaziv građana bio toliko velik i da su zapravo podnesene prijave za ukupno dostupna sredstva koja su iznosila čak 120 milijuna eura. Veseli nas što smo zaprimili čak 11.926 prijava građana koji pokazuju da su građani izuzetno osvijestili prednosti energetske obnove i sve dobrobiti koje mogu proizaći iz takvog vida projekata za njihovu kvalitetu života, ali naravno za njihov kućni budžet."

Građani su bili spremni na javni poziv, no načelnicu sektora smo upitali je li netko ostao "ispod crte".

"Prateći zapravo dinamiku podnošenja prijava smo uvidjeli da već određeno vrijeme kroz jutro je broj prijava praktički stagnirao što nam je zapravo bio signal da svi oni koji su pravovremeno pripremili prijavu su vjerojatno jučer tijekom dana, kada je zaprimljena većina prijava - podnijeli prijave."

U odnosu na prethodni javni poziv osigurano je 3 puta više sredstava.

"Jedan dio razloga leži u tome što svakako vidimo veći interes građana za takvim vidom projekata, a drugi je naravno i posljedica promjena tržišta odnosno cijena na tržištu građevinskog materijala, ali i građevinskih radova. Tako da smo ovaj put stvarno istraživanjem samog tržišta se prilagodili na način da omogućimo optimalan model financiranja onima koji to zapravo i žele."

Mogućnost dobivanja iznosa je bila definirana kroz uvjete, a maksimalni iznos je bio preko 60 tisuća eura. Građani su mogli aplicirati za različite mjere:

"Od pojedinačnih mjera poput samopostavljanja fotonaponskih elektrana na krovove do mjera koje bi obuhvaćale puno nekakvih građevinskih radova na samim ovojnicama kuće - od postavljanja izolacije zamjene prozora i sličnoga."

Za što su građani bili najzainteresiraniji još nije poznato, ali naša sugovornica poručuje da postoje neki indikatori:

"Ono što znamo kroz ovako neposrednu komunikaciju s građanima jer smo imali dosta zapravo intenzivan period komunikacije gdje smo odgovarali na tisuće kako poziva građana tako i e-mail poruka da je primarno stvarno fokus na postavljanju fotonaponskih elektrana, na ugradnji dizalica topline i na jedna do dvije možda mjere na samoj fasadi kuće ili postavljanja fasade ili zamjena stolarije ili možda izolacija krova. To se najčešće provlačilo kroz upite zainteresiranih građana."

Kuće čija će se energetska obnova sufinancirati moraju biti energetski certificirane te određenog energetskog razreda. Načelnica sektora pohvalila je certifikatore koji su izuzetno ozbiljno shvatili poziv Fonda.

"Inače certifikati su nam jako bitni ulazni dokumenti koji nam zapravo govore kakvo je trenutno stanje kuće i koji ona potencijal ima u smislu svojih energetskih svojstava. Mi sredstva primarno dajemo kućama koje imaju loša svojstva da bi ona postala bolja. Zato i u pozivu jesu bili određeni uvjeti koji su govorili da samo kuće najgorih svojstava mogu aplicirati za mjere na fasadi, na ovojnici i slično."

Kuće koje su kroz vanjski sloj definirale energetsko svojstvo su se mogle aplicirati za sustav grijanja i hlađenja, primjerice poput dizalice topline.

"Iznimka je u slučaju postavljanja fotonaponskih elektrana za koje se zapravo ne traži uvjet energetskog razreda. Znači, svaka kuća može osigurati svoju energetsku samodostatnost sa postavljanjem fotonapona bez uvjeta kakvog je stvarno stanja njezin građevinski dio."

Ako do toga dođe, postoji i opcija ugradnje punionice vozila.

"Vjerujem da su i mnogi slušatelji upoznati s time da smo i najavili naš javni poziv za kupnju električnih vozila. Njegova objava nam predstoji krajem ovog mjeseca. Već smo počeli pripremne radnje i prikupljamo podatke o tome koja su to sve dostupna električna vozila trenutno na našem tržištu. Osigurali smo također rekordan iznos za tu mjeru od čak 15 milijuna eura i očekujemo isto izuzetno visok interes građana."

Cijeli proces prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća bio je maksimalno digitaliziran, a Rajčić ističe da su izuzetno zadovoljni kako je cijeli sustav funkcionirao.

Važno je spomenuti i da će za kuće oštećene u potresu biti moguće dobiti do 80 posto prihvatljivih troškova investicije.

"Kada smo održavali naše informativne radionice, prethodno objavi poziva, gdje je upravo na radionici u Sisku došao najveći broj građana koji su stvarno pokazali veliki interes upravo da paralelno s obnovom oštećenja od potresa naprave i energetsku obnovu svojih kuća. Evo, osobno sam vodila tu radionicu i moram priznati da sam bila stvarno oduševljena količinom njihove pripremljenosti, informiranosti o ovoj temi i ozbiljnosti zapravo kojom pristupaju cijelom tom procesu."

​Već smo ranije spomenuli velik broj prijava, no što ako neki podaci nedostaju?

"Ne dostava obaveznog dokumenta nažalost nije prihvatljiva, ali oko nekakvih drugih stvari, oko nekakvih nenamjernih grešaka ili slično ćemo naravno biti fleksibilni. Nama je u interesu da financiramo što je veći mogući broj prijava i uvijek kada možemo mi sami doći do zaključka oko nečega mi to i napravimo prije nego što rušimo neku prijavu."Za sve koji ugovor potpišu, rok za energetsku obnove jest:

"31.12.2026. godine. Nikad do sad nismo imali toliko dugi rok zapravo u startu definiran. To su cijele tri godine o kojima pričamo. Svjesni smo da ovolika količina sredstava će biti snažan zamah zapravo građevinskom sektoru, ali u ovom trenutku znamo i da postoje određeni izazovi po pitanju radne snage, tako da smo u startu predvidjeli dovoljno vremena zapravo da svi mogu doći do izvođača i da im izvođači uistinu mogu i privesti radove kraju."

"Svi koji se na ovaj javni poziv nisu javili, bit će još prilike jer je energetska obnova stambenog fonda u Hrvatskoj je jedan od prioriteta politike", započinje Rajčić:

"Mi to radimo već zadnjih 10 godina otprilike i dosad je obnovljeno preko 25 tisuća kuća. To su programi koji će svakako ići i dalje. Više konkretnih informacija ćemo naravno znati kad vidimo koliko ćemo ovdje imati uspješnih prijava. Tada ćemo naravno informirati javnost o tome, ne samo energetske obnove nego dakako i snažno ćemo poticati i ugradnju obnovljivih izvora energije o kojima smo već pričali - znači ugradnju fotonapona i dizalica topline."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam