Menu

Milić iz Zaklade Marin Čilić za MS: Važno je djeci dati priliku da ostvare svoj puni potencijal

ZAGREB - Zaklada Marin Čilić u proteklih je nekoliko godina dodijelila ukupno 128 stipendija mladim glazbenicima i sportašima. Koliko im ta pomoć znači, kako je cijela priča počela i je li u planu širenje rada Zaklade u Intervjuu Media servisa otkrio nam je njezin upravitelj David Milić. Osim toga, najavio je da dogodine ponovno možemo očekivati održavanje humanitarno-sportskog spektakla Gem Set Hrvatska.

Zaklada Marin Čilić nastavlja sa svojim radom. Ovog tjedna dodijeljeno je još 25 stipendija mladim glazbenicima i sportašima. Nastavak je to višegodišnje hvalevrijedne tradicije, a upravitelja Zaklade Davida Milića upitali smo - što na sve kažu upravo stipendisti?

"Njima više znači to što ih je netko prepoznao, što je netko odlučio da ih nagradi za njihov dosadašnji rad, za njihov dosadašnji trud, a u konačnici za njihove postignute rezultate nego sama financijska pomoć. Svakako financijska pomoć njima dobro dođe bilo to za kupnju novih instrumenata, za neku novu sportsku opremu, za kotizaciju, za natjecanja za putovanja, kako bi došli u priliku posjetiti sama natjecanja. Tako da oni kažu da ono financijska pomoć - super, međutim da ih je netko prepoznao, oni kažu ono Marin kojeg su nekada i oni gledali i dan danas na televiziji da ih je on prepoznao, to im puno više znači."

Pojašnjava da su u kontaktu i s mnogim bivšim stipendistima koji su sada već formirani mladi ljudi koji ostvaruju odlične rezultate u onome čime se bave.

"Sami rezultati nas uvijek razvesele i uvijek budemo sretni kad nam oni jave da su postali, imali smo sada i slučajeva i europskih prvaka i svjetskih prvaka pa i svjež primjer Zrinke Ljutić koja nas razveseljava iz vikenda u vikend, međutim nama rezultati nisu primarni, nije ono jedino što nas veseli. Veseli nas to da smo uspjeli dati djeci priliku da oni ostvare svoj potencijal da vide koje su to njihove zapravo granice do kuda to seže."

Podsjetili smo se i kako je čitava priča sa Zakladom počela:

"Pa cijela priča je počela sa Zakladom tako da Marin, kao i svi ostali sportaši dobiva veliki broj upita za neku vrstu pomoći i oni se naravno uvijek to odazovu, nekad to bude javno eksponirano, nekad to prođe ispod radara. Međutim, sam Marin je i nekad bio stipendist, on je dobivao stipendiju od pokojnog Slavka Barbarića i on je rekao nekako da ima potrebu, odnosno da osjeća dužnost da vrati taj doprinos zajednici koja je njemu nekada dala potporu, da on sada bude taj vjetar u leđa."

Ove godine stigao je rekordan broj prijava. Kriteriji su socioekonomski status, sportski rezultati, motivacijsko pismo i naravno školski uspjeh. Početkom školske godine raspišu natječaj, koji traje oko mjesec i pol dana, a rezultate javljaju u periodu oko Božića.

"Nama to bude i najsretniji i nekako tužniji dio godine iz razloga što svi kandidati koji se prijave, sva djeca koja se prijave u 99 % slučajeva oni zadovoljavaju uvjete za dobivanje stipendija i mi bismo najrađe svima podijelili, međutim tu postoje naravno financijske prepreke na prvom mjestu zbog kojih ne možemo svima dodijeliti, ali gledajte kome god dodijelimo stipendiju znamo da nismo pogriješili, znamo da će pomoći tako da evo to je ono što nas zapravo veseli i motivira."

Je li u planu širenje Zaklade na druga područja?

"Svakodnevno dobivamo uistinu upite da se možda i širimo na neke druge kategorije. Za sada smo usmjereni znači na klasičnu glazbu i na sportaše olimpijskih sportova. Međutim, nekako je nama u Zakladi otpočetka nekako ideja da ne bude možda to te dvije kategorije jedine, tako da nekako pomognemo i djeci, a i ono mlađoj populaciji koja ima otprilike 24-25 godina. Svatko je dobar u nečemu, bilo da je riječ o umjetnosti, plesovima. Nadamo se da ćemo uspjeti proširiti se i na te kategorije."

Osim toga, do sada je Zaklada Marin Čilić obnovila 6 školskih laboratorija, a u sklopu projekta Gem, set Hrvatska sagrađena su i četiri školska multifunkcionalna igrališta.

"Naveo bih primjer prvog igrališta koje je sagrađeno u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Tordincima tada uopće nije postalo vanjsko igralište na kojem se djeca mogla baviti sportom. Najsvježiji primjer u Stankovcima u Zadarskoj županiji gdje djevojčice koje se iz Osnovne škole Petar Zoranić, one su znači viceprvakinje države u futsalu, međutim nemaju uopće dvoranu tako da su u zimskim mjesecima i kada bi padala kiša, oni su tjelesnog zdravstvenog kulturu vršili na u holu škole što je zapravo nevjerojatno."

Kad smo već spomenuli humanitarni turnir Gem, set Hrvatska koji je u srpnju prošle godine u Zadru okupio brojne sportaše, upravitelj Zaklade pojašnjava da ove godine zbog Europskog prvenstva u nogometu, Olimpijskih igara, točnije prezgusnutog rasporeda, održavanja neće biti. I dosad se turnir održavao svake dvije, "neparne" godine, stoga je u planu spektakl ponoviti u 2025. godini. No, kako je ovaj događaj zaživio?

"Ideja je krenula 2018. godine nakon svjetskog prvenstva u Rusiji. Luka Modrić i Matea Kovačić su tada bili na Korčuli, Marin je tada određivao pripreme za sjevernoameričku turneju. Tamo su se našli, objavili su fotografiju njih trojica na kojoj su napisali da traže četvrtog za parove i zapravo je sve krenulo jako spontano. Onda su se krenuli i ostali sportaši javljati i pisali da bi oni htjeli biti taj četvrti i kad smo vidjeli da je stvarno jako puno njih napisali to - mi smo rekli zašto samo ograničiti na četvero, idemo okupiti sve koje mogu doći."

"A sportaši nađu vremena u svom pretrpanom rasporedu", nastavlja Milić.

Za kraj, za sve koji imaju ideju kako unaprijediti rad Zaklade, Milić ih poziva da im se jave jer svako iskustvo i dobra ideja dobro dođu.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam