Menu

Ravnateljica CZN Lončar za MS: Najponosniji smo na više od pet tisuća djece bez roditeljske skrbi koji su kod nas našli smještaj, topli dom i odrasli

ZAGREB - U povodu obilježavanja 90. godišnjice rada Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Intervjuu Media servisa razgovarali smo s ravnateljicom sestrom Jelenom Lončar koja nam je nešto više rekla o njihovom djelovanju, projektima koji su za njima i koji tek prethode.
Jubilarnih 90 godina je iza Caritasa zagrebačke nadbiskupije, pa smo simbolično krenuli s misijom i vizijom kojom se vode sve ove godine.

‘‘Biti blizu onima koji su u potrebi i pružiti im pomoć koja im je potrebna što žurnije‘‘.

Nalazimo se u izazovnim vremenima - gospodarska kriza, poskupljenja, velike migracije... Pitali smo sestru Lončar koji je trenutno najveći izazov Caritasa kad se gledaju šire društvene okolnosti.

‘‘Potreba pomoći starijim i nemoćnim osobama, znamo da naše stanovništvo stari i da je sve više starijih koji su osamljeni, koji su sami u svojim domovima, kojima nije potrebna samo materijalna pomoć nego i razgovor, susret, blizina i topla riječ. Imamo potrebu pomoći mladima koji ulaze u različite poroke, ovisnosti, bilo o internetu, kocki, što dovodi do sukoba u obiteljima, među roditeljima i djecom i puno se traži stručna stručna pomoć i podrška koju pruža Caritasovo savjetovalište‘‘.

​Opus djelovanja Caritasa je širok. Jedno od njih je pružanje skrbi u njihovim domovima za žrtve obiteljskog nasilja, djecu bez roditeljske skrbi, beskućnike, maloljetne trudnice, a pružaju i dnevni boravak za djecu s teškoćama. Sestra Lončar navela je kako trenutno imaju oko 200 korisnika, a dotaknuli smo se i novog projekta pružanja socijalnih usluga organiziranog stanovanja koji je sklopljen s nadležnim ministarstvom.

‘‘Riječ je o usluzi koja je namijenjena djeci bez roditeljske skrbi koji nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja zapravo ostaju u sustavu još neko vrijeme, odnosno, završavaju srednjoškolsko obrazovanje u našim domovima. To je jedna nova usluga kojom smo podrška i mladima koji su na izlasku iz sustava socijalne skrbi, ali i onima koji su neposredno izašli pa da im damo nekakav vjetar u leđa prije osamostaljivanja‘‘.

Programi Caritasa često popunjavaju neke programe u kojima javni sektor zbog nekih propisa ne može djelovati.

‘‘Različitost Caritasa od drugih socijalni i državnih aparata je što možemo vrlo brzo djelovati bez velike papirologije i administracije te pomoć može jako brzo doći do krajnjih korisnika‘‘, istaknula je Lončar.

‘‘Ono što nam je jako važno je da imamo jako razvijenu mrežu župnih Caritasa u kojoj je negdje oko 1400 volontera i to je zapravo kapilarna mreža do korisnika na terenu gdje volonteri u župnim Caritasima mogu jako brzo detektirati probleme i potrebe na terenu i onda zajedno s nama iskoordinirati pomoć koja im treba‘‘.

Osim nacionalno, Caritas Zagrebačke nadbiskupije sudjeluje i u brojnim međunarodnim projektima. Jedan od njih je i europski program FEAD.

‘‘Tim projektom pomažemo obiteljima slabijeg imovinskog stanja u opremanju djece za školu, ali i paketima hrane i higijenskih potrepštima u dogovoru sa sustavima socijalne skrbi, zavodima za socijalnu skrb i našim župnim Caritasima. Tim projektom pokrivamo područje dijela Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba‘‘.

‘‘Svatko od nas ima priliku učiniti neko malo dobro djelo u svojoj sredini‘‘, istaknula je sestra Lončar i pojasnila tko sve može postati volonter.

‘‘Pola sata, sat tjedno, mjesečno, u skladu sa svojim mogućnostima izdvojite, bilo za djecu u našim domovima, izvest ih u kazalište, u ZOO, u parkić, poigrat se s njima, podružit se, bilo sa starijim osobama kojima je uvijek dobrodošla šetnja i prijateljstva. Svi koji to žele, mogu se uključiti preko naših mrežnih stranica, kontaktirati našu koordinatoricu volontera i naći najbolji način koji njima odgovara da se uključe kao volonter Caritasa‘‘.

Ravnateljicu Lončar upitali smo i na što su najponosniji u svom dosadašnjem radu.

‘‘Mogu reći da smo uz brojne projekte i aktivnosti kroz ovih 90 godina doista najponosniji na preko pet tisuća djece bez roditeljske skrbi koji su u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije našli smještaj, topli dom i odrasli‘‘.

A što očekuju u godinama koje su pred njima?

‘‘S jedne strane očekujemo da će biti manje posla za Caritas, iako će potreba uvijek biti, siromaha će uvijek biti. S druge strane očekujemo i sigurna sam da ćemo kao i u svim ovim vremenima prije imati podršku volontera, dobročinitelja, podupiratelja kojima ovom prilikom ujedno i zahvaljujem kao i svim zaposlenicima Caritasa koji doista požrtvovno rade s našim korisnicima‘‘.

Ovih 90 godina djelovanja obilježili su brojnim akcijama i događajima poput dobrovoljnog darivanja krvi, susreta baka i djedova s korisnicima, stručnim skupovima, okruglim stolovima, no, vrhunac obilježavanja tek slijedi.

‘‘To je Svečana akademija u HNK 20. listopada uz nastup ansambla LADO i zahvalno euharistijsko slavlje 22. listopada u bogoslužnom prostoru ‘‘Blaženog Alojzija Stepinca‘‘ na Kaptolu‘‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam