Menu

Marović za MS: Hrvatske kompanije privukle su više od 2,5 milijarde eura ulaganja, naše gospodarstvo se transformira

ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo sigurnim koracima ide prema transformaciji. "U protekle dvije godine Hrvatska je privukla značajna financijska sredstva", poručila nam je u Intervjuu Media servisa predsjednica Hrvatske private equity i venture capital asocijacije Mirna Marović. Otkrila nam je i tko su naši jednorozi, ali i koja su tri glavna stupa razvitka našeg gospodarstva. Intervju je vodio Sven Tubak.

Hrvatska private equity i venture capital asocijacija neprofitna je udruga koja okuplja sve private equity i venture capital fondove koji imaju sjedište ili predsjedništvo u Hrvatskoj, a članovi upravljaju s 3,2 milijarde eura kapitala. Predsjednica ovog udruženja i konzultant vodećih europskih financijskih institucija Mirna Marović u Intervjuu Media servisa pobliže je objasnila o čemu radi.

"Private equity u širem smislu obuhvaća i venture capital ulaganja. Venture capital su oni fondovi koji ulažu u propulzivne start-upove i scale-upove koji imaju ambiciju globalno brzo rasti i globalno skalirati. S druge strane private equity fondovi u užem smislu obuhvaćaju takozvane growth capital i buy-out fondove."

To su tvrtke koje preuzimaju određena poduzeća i to na način da se okrupnjuje, odnosno radi konsolidacija na nacionalnom ili regionalnom nivou, pojašnjava Marović. Growth capital fondovi usmjereni su na rast i razvoj, a radi se o već zrelim tvrtkama. "Private equity i venture capital fondovi izmijenili su naš život u potpunosti i jako su važni za naše gospodarstvo", započinje naša sugovornica. No da pojednostavimo - proizvode i usluge tvrtki o kojima govorimo konzumiramo gotovo svakodnevno.

"Mi danas naručujemo hranu putem Wolta, vozimo se Boltom kao prijevoz, ako idemo u supermarket često je to Studenac ili bivša Lonia. Iza svih tih tvrtki pogađate - stoji upravo private equity i venture capital. I Whatsapp aplikacija funkcionira, svi je često koristimo, a iza upravo te aplikacije nalazi se naš jednorog, a to je Infobip."

​Upravo pojam jednorog sve je češće u javnosti, stoga smo ju upitali - što on znači?

"Jednorog je kompanija koja je u transakciji ili pri izlaznoj strategiji imala službenu valuaciju od preko milijardu dolara. Mi u Hrvatskoj službeno imamo 2 jednoroga. Prvog jednoroga smo dobili kada je u One Equity Partners uložio u Infobip. Prošlogodišnjom transakcijom - mi smo dobili našeg drugog jednoroga. 500 milijuna bila je druga runda u istoj godini koji je Rimac grupa primila čime je ona također vrednovana na 2,7 milijarde eura."

Male države mogu biti izrazito uspješne u tome, a najbolji pokazatelj je Estonija koja na 1,3 milijuna stanovnika ima čak 10 jednoroga. Najbolje stoji Izrael koji je u zadnjih par godina dobio čak 40 novih jednoroga.

Prije otprilike dva tjedna u Dubrovniku njezino je udruženje okupilo brojne ulagače i sudionike na tržištu rizičnog kapitala. "Okupila se sama investicijska elita", kaže Marović.

"Private equity i venture capital fond menadžeri prisutni na tom događanju upravljaju s kapitalom koji premašuje 4 milijarde eura, a to je iznos koji zapravo dva puta premašuje iznos Pelješkog mosta. Što se tiče njihovih krajnjih ulagača, njihov iznos kapitala pod upravljanjem nije se moglo niti procijeniti, ali reklo bi se da višestruko premašuje hrvatski BDP."

Takva elita je razmatrala mogućnosti za ulaganje u naše perspektivne poduzetničke priče. Hrvatska je u posljednje dvije godine privukla zaista značajan iznos takvih ulaganja.

"Mi smo s ovim iznosom od 2,5 milijarde eura koliko se je private equity venture capital investicija uložilo u hrvatske kompanije i kompanije hrvatskih osnivača se vinuli dakle u sam vrh svih zemalja regije."

Marović ističe da mnogi još nisu svjesni, ali naš razvoj ide dobrim putem.

"Idemo polako, ali dinamično. Transformiramo gospodarstvu u onakvo gospodarstvo kakvo priželjkujemo. To je ono koje je bazirano na high skill, high wage i high tech."

Ipak, u posljednje tromjesečju prošle godine, kao i prvom ove - došlo je do pada ulaganja u venture capital. Upitali smo ju - zašto?

"Već cijela prošla godina je imala negativan prizvuk. To se dogodilo početkom 2022. godine. Tehnološke kompanije koje su vrlo vjerojatno bile precijenjene su počele padati i samim time došlo je do efekta da kako su se na javnim tržištima dionica dogodili padovi tehnoloških dionica, polagano se taj val premještao i na privatna tržišta."

Hrvatska je u prva tri kvartala ostvarila 985 milijuna dolara venture capital ulaganja što je veliki uspjeh ističe Marović. Do pada ulaganja došlo je zbog "prenapuhanih" valuacija, a i porast kamatnih stopa uzrokovao je probleme. Upitali smo ju za savjet kako pokrenuti start-up. Kaže - treba razmišljati globalno - jer cijeli svijet nastoji uspjeti, a svaki uspjeh kreće od problema, a ne rješenja.

A posljednjih godina sve prisutniji je pojam održivosti. I naša sugovornica je kao savjetnica za jedan investicijski fond spoznala to, a potom krenula u istraživanje.

"Apsolutno smo uzrokovali klimatske promjene koje su doduše neizbježne, ali jednostavno moramo krenuti u korak s time. Održivost je jako, jako puno toga. Nisu to samo okolišni, već to su i društveni, upravljački čimbenici koji jednom poslovanju dodaju zaista dodatnu vrijednost."

Važnu ulogu u svemu igra i globalno stanje. Pohvalila je dogovor između Demokrata i Republikanaca u SAD-u čime je spriječen bankrot američke Vlade. Ipak, inflacija je gorući problem već mjesecima, a probleme stvara i u njezinom sektoru.

"Da bi se inflacija stavila pod kontrolu to znači podizanje kamatnih stopa. Podizanje kamatnih stopa znači manje valuacije i otežano dolaženje do kredita. Zato što njihove portfelj kompanije uz dobivanje financijskih injekcija od private equity venture capital ulagača, pogotovo kod growth capital i buy-out transakcija se financiraju i bankarskim kreditima koji je skuplji i nepovoljniji. Tako da bi ja rekla da je stabilno gospodarstvo ono u kojem je inflacija pod kontrolom."

Za kraj, svim zainteresiranima otkrila je i gdje mogu doznati više o ovim temama:

"Mi ćemo 27. lipnja u hotelu Westin u Zagrebu organizirati BestInvest konferenciju koja će se održati treći puta. BestInvest je naša glavna konferencija gdje uz dio konferencijskog programa dodjeljujemo i nagrade najuspješnijim private equity venture capital investicijama. To je jedno tradicionalno, ja bih rekla proslava upravo ovog novog gospodarstva kojeg priželjkujemo. Pozivam sve koji su zainteresirani da svakako dođu, ulaznice su dosta povoljne."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam