Menu

Penava za MS: Ovo je incident koji nadilazi dvije kolone iz 2013.

ZAGREB - Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Intervjuu tjedna Media servisa Andrea Barać je razgovarala s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom. Detaljnije je otkrio kako će izgledati sutrašnja Kolona sjećanja, ali i komentirao današnje odavanje počasti SNV-a srpskim žrtvama u Vukovaru.

Ovotjedni intervju odradili smo telefonski jer je gospodin Penava pozitivan na koronavirus i nalazi se u samoizolaciji. Kaže da se dobro osjeća i da je jedino izgubio osjetilo mirisa i okusa. No zbog koronavirusa neće moći sudjelovati u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, ali sudjeluje u organizaciji. Odgovorio nam je na pitanje kako kontrolirati da se sutra ne okupi više od 500 ljudi. Hoće li redari izbacivati ‘višak‘?

‘‘Svjesni smo da će najvjerojatnije biti veći broj ljudi od toga, ali tijekom kolone i njenog kretanja već poznatom trasom inzistirat ćemo na potrebnom razmaku i naravno da nitko neće nikoga izbacivati.‘‘

‘‘Jedan od uvjeta Kolone sjećanja i obilježavanja Dana sjećanja u vrijeme pandemije bio je da svi moraju imati jednake uvjete‘‘, rekao je Penava i odbacio tezu predsjednika Zorana Milanovića da je u ovakvom obliku Kolona samo za elite i kao takva besmislena.

‘‘Ne dolaze u obzir ove teze da za bilo koga, pa i premijera, mene ili bilo kojeg drugog političara treba imati mjesta, a ne za ljude koji su došli u Vukovar iz onih razloga zbog kojih sam i sam svake godine u toj Koloni.‘‘

Milanović će se sutra pokloni žrtvama na Ovčari i po svemu sudeći neće sudjelovati u Koloni sjećanja. Vukovarski gradonačelnik kaže da tu odluku ne spori, ali se s njom ne slaže.

‘‘Argumente koje je mogao iznositi, ali nisam ih čuo u eteru, da zbog koronakrize neće biti, to bih još i mogao prihvatiti, ali sve ovo drugo mislim da ne stoji. Naravno da predsjednik ima pravo odabrati trenutak i način kako će doći u Vukovar i kako će odati pijetet.‘‘

Smatra da je državnom vrhu mjesto u Vukovaru i da nije vrijeme za podjele. Komentirao je i to što Srpsko narodno vijeće, dan uoči, u Dunav baca vijence za srpske žrtve stradale u Vukovaru uz državnog tajnika Zvonka Milasa. Smatra da je takva praksa SNV-a do sada bila provokacija, ali na dolazak Milasa kaže:

"Mislim da je ovo skandal koji još nije viđen u modernoj hrvatskoj državi u Vukovaru. Ovo se svodi na potpitanje kakvu nam to povijesnu istinu Vlada Republike Hrvatske, Vlada Andreja Plenkovića otkriva s ovim današnjim činom polaganja vijenca 17. studenog u Dunav za poginule Srbe, i to kako oni kažu prijeratnim događajima, događajima koji su prethodili ratu.‘‘

Nije mu jasno kuda ide ovakva politika Vlade. Potpredsjednik Vlade iz SDSS-a Boris Milošević sutra će biti u Koloni sjećanja, bio je u Kninu, potom Plenković u Varivodama. Na pitanje je li to nastavak politike pomirenja, Penava kaže da će Plenković to vjerojatno tako predstaviti, ali je pitanje kome se vijenci danas polažu u Vukovaru i zašto.

‘‘Jedan incident koji je žalostan i koji u mnogo čemu nadilazi dvije kolone o kojima se pričalo 2013. godine. Ovo je izgleda neka druga vukovarska kolona koja očito ima podršku i potporu Andreja Plenkovića i Vlade Republike Hrvatske. Ako je to ta pomirba o kojoj Plenković priča, onda je to pomirba koja prelazi preko razorenog i srušenog Vukovara.‘‘

Za kraj je odgovorio na pitanje je li zadovoljan odnosom Vlade prema Vukovaru ili je i dalje pažnja na Gradu heroju samo uoči obljetnica.

‘‘Mislim da je vrlo jasno da je to samo jedan žeton u džepu Andreja Plenkovića i njegove Vlade.‘‘

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam