Menu

Uhlir za MS: U GUP-u ima niz odredbi koje nisu primjerene i nisu dobre za Zagreb

ZAGREB - Zagrebački HDZ je uložio 15 amandmana, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić čak 72 amandmana na izmjene GUP-a. Izgledno je da će ponovno doći na očitovanje u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Je li posrijedi odugovlačenje, što misli o izmjenama GUP-a, kako gleda na kritike struke, ali i kako je moguće da su veliku aferu u APN-u otkrili mediji, a ne Ministarstvo, otkrio nam je u Intervjuu tjedna Media servisa državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir. Intervju je vodila Andrea Barać.

Uhlir je rekao da će zagrebački GUP zbog novih nekoliko desetaka amandmana opet morati doći na provjeru u Ministarstvo. Objasnio je da će trajanje provjere ovisiti o kvaliteti napisanih amandmana, a ponavlja da se Ministarstvo bavi procedurom, ali ne i detaljima projektiranja u prostoru.

 

 

 

"Nije dopustivo da se amandmanom izigra javna rasprava. Ako bi netko želio amandmanom promijeniti ono što se bez javne rasprave ne može mijenjati, mi ćemo to morati konstatirati i upozoriti. Ako je sve u skladu s procedurom, amandmani će dobiti zeleno svjetlo Ministarstva graditeljstva''.

 

 

No kao građanin Zagreba kaže da se slaže s kritikama arhitekata koji mjesecima upozoravaju na štetnost GUP-a i traže zastupnike u Skupštini da odbace izmjene i dopune.

 

 

 

"Na toj lokalnoj, gradskoj razini ima niz odredbi koje nisu primjerene, koje nisu dobre za Grad Zagreb i koje bi nanijele dugoročnu štetu Zagrebu. Mi govorimo o zelenoj infrastrukturi, da Europa želi biti zelenija, da želimo manje ugljičnog dioksida. Što radi Grad Zagreb? Koncentrira i dovodi promet u središte grada. Potpuno suprotno kretanju''.

 

 

''Van s garažama iz centra grada, van s koncentracijom prometa u centru grada'', savjetuje Uhlir koji tvrdi da mu je žao što se ovakvo nešto događa u Gradu Zagrebu koji bi mogao puno bolje i puno više. No Zagreb ima i drugih problema, primjerice mostove koji se ne održavaju i koji su u lošem stanju. Najavio je upravni nadzor. Iako zakonom nisu predviđene direktne sankcije, ističe da postoje indirektne.

 

 

 

"Ministarstvo graditeljstva od 2018. pokušava nagovoriti Grad Zagreb da se pođe pridržavati zakona u tom segmentu. Grad Zagreb uopće ne pokazuje dobru volju, nažalost. Mostovi su definitivno u lošem stanju. Kada se konstatira da Grad Zagreb nema planove i programe održavanja ni dan danas onda slijede sankcije prema pročelniku u reda koji te planove nije donio''.

 

 

Istaknuo je da je sama procedura upravnog nadzora je kratka, u svega dva dana se ustanovi ima li propusta ili ne. No treba se pratiti plan i program rada za cijelu Hrvatsku.

 

 

 

"Mi ćemo u taj plan ureda koji je zadužen za održavanje mostnih konstrukcija ugraditi obilazak Grada Zagreba. Planovi su već objavljeni i već je dogovoreno u koji grad se kada ide. Treba pričekati neko vrijeme, uglavnom u ovoj godini ćemo to obaviti''.

 

 

Komentirao je i slučaj bivšeg v.d. direktora APN-a Krešimira Žunića koji je preko tog istog APN-a dobio stan. Na pitanje kako je moguće da takvu aferu otkriju prvo mediji pa Ministarstvo tek onda reagira, odgovorio je:

 

 

 

"Pitanje je je li bilo kršenje zakonskih ili etičkih normi. Ministarstvo ne provjerava svaki dan što radi neko njegovo tijelo i kome je dodijeljen stan i zbog čega. Otkriveno je, nastao je problem i ministar Predrag Štromar je odmah reagirao''.

 

 

A je li ga šokirao cijeli događaj i je li njega sram što nema?

 

 

 

"To je vrlo neugodan ispad bivšeg v.d. APN-a. Ne mogu ulaziti u njegove motive da tako javno istupa. U svakom slučaju nije primjeren ni istup ni ponašanje oko tog stana. Ministarstvo je poslalo reviziju koja će detaljno pročešljati procedure, odluke, dokumentaciju i vidjet ćemo što se zbivalo''.

 

 

Kad su u pitanju nove subvencije za APN, najavio je da će se provesti u ožujku i rujnu. Za kraj, budući da dolazi iz HNS-a koji je u koaliciji s HDZ-om, pitali smo Uhlira koga bi radije vidio na čelu HDZ-a nakon unutarstranačkih izbora: Andreja Plenkovića ili Miru Kovača.

 

 

 

"Neugodno je odgovarati na pitanje unutarstranačkog izbora neke druge stranke. Miru Kovača uopće ne poznajem. Govoriti o tome koga bih radije, ne bih htio javno istupati. Koliko sam upoznao rad gospodina Plenkovića, vrlo je zahtjevno voditi državu u ovakvoj konstalaciji snaga i koaliciji i koliko vidim da to naš premijer Plenković radi bez pogreške''.

 

Video u cijelosti:

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam