Menu

Krpes iz Saveza društva "Naša djeca" Hrvatske za MS: Stanje s dječjim pravima u Hrvatskoj danas daleko je bolje nego prije 30 godina

ZAGREB - Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, osnivač i organizator nagrade „Emil Paravina“ treću godinu dodjeljuje ovu jedinstvenu nagradu djeci za promicanje i zalaganje za dječja prava, dječju participaciju, suradnju i pomoć svojim vršnjacima. Svečana dodjela nagrade "Emil Paravina" održat će se u subotu, a u Intervjuu Media servisa gostovala je glavna tajnica Saveza društva "Naša djeca" Hrvatska - Snježana Krpes koje je otkrila tko su ovogodišnji dobitnici nagrade, a govorila je i o dječjim pravima u Hrvatskoj.

Nagrada "Emil Paravina" koja se dodjeljuje djeci za promicanje i zalaganje za dječja prava, dječju participaciju, suradnju i pomoć svojim vršnjacima je posebna, a dodjeljuje ju Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske treću godinu zaredom, rekla je u Intervjuu Media servisa glavna tajnica Saveza Snježana Krpes.

"Ustoličena je u čast dugogodišnjeg tajnika Saveza doktora Emila Paravine koji je preminuo 2019., a mi smo odmah 2020. pokrenuli nagradu."

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske radi na aktivnom dječjem sudjelovanju zbog čega se javila potreba za dodjelom ovakve nagrade djeci koja se ističu svojim zalaganjem za svoja prava i prava svojih vršnjaka, kaže Krpes.

Nagrade se dodjeljuje u tri kategorije, odnosno dvije glavne, objašnjava naša sugovornica.

"Prva kategorija je nagrada djetetu pojedincu i skupna kategorija gdje se dodjeljuje grupi učenika, djeci iz dječjih vijeća ili dječjih foruma."

Otkrila je Media servisu tko su dobitnici ovogodišnje nagrade "Emil Paravina".

"Sada imamo ekskluzivu i proglasiti ih. Ovih dana je dječji žiri zasjedao na kandidature koje je dobio. Pojedinačnu nagradu je dobila Lucija Šimić, učenica 6. razreda Osnovne škole Kuštošija iz Zagreba, a skupnu nagradu su dobili učenici 8. razreda Osnovne škole Centar iz Rijeke."

Djeca i njihovi mentori koji su ih kandidirali su presretni, navodi Krpes. Predstavila je dobitnicu pojedinačne nagrade.

"Lucija je djevojčica koja rado pomaže svojim vršnjacima, koja ne samo da je uzoritog vladanja i solidarna u svojoj školi, ona je aktivistica u društvu Crvenog križa u svojoj četvrti i u udruzi Indigo gdje brine o psima lutalicama, peče kolače za beskućnike. Ona je iznimna mlada osoba."

Objasnila je i zašto su učenici osmog razreda OŠ Centar iz Rijeke zaslužili dobiti skupnu nagradu.

"Zato što je cijeli taj razred vrlo šarolik. U razred idu učenici romske nacionalne manjine, nekoliko djece s teškoćama, nekoliko iz spektra autizma, ide jedna djevojčica koja je vrlo krhkog zdravlja. Međutim, oni svi dišu kao jedno i gotovo nema projekta vezanog uz građanski odgoj, uz volontersku akciju, humanitarnu akciju, a da se učenici 8. razreda iz Osnovne škole Centar Rijeka ne uključe u nju."

Govoreći o dječjim pravima, objasnila je na koji način ova nagrada promovira dječja prava.

"Nagrada ima medijsku pozornost čime se promiče položaj djeteta u Hrvatskoj. Često puta djece se sjetimo kada su neki veliki skupovi, kada su predizborne kampanje. Međutim, mi smo organizacija koja svakodnevno brine za djecu i želimo da djeca ostvaruju svoja prava i pravo na sudjelovanje na toj pravoj razini s odraslima, a ne deklarativno."

Rekla je kakvo je stanje u Hrvatskoj po pitanju dječjih prava.

"Nakon Domovinskog rata isprofiliralo se dosta udruga, u škole se počeo uvoditi građanski odgoj i kultura gdje se direktno podučava djecu o njihovim pravima, o tome kako aktivno sudjelovati s odraslima tako da stanje u Hrvatskoj prije 30 godina i danas je daleko bolje."

Dodala je kako je provedeno istraživanje o tome kako su se djeca osjećala po pitanju svojih prava prije 15 godina i danas, a razlika je u tome što su djeca danas puno zabrinutija nego prije 15 godina jer su u današnjem svijetu više izloženi nasilju što zbog prisutnosti digitalija te obiteljskog nasilja.

nazad na vrh