Menu

Kalinić za MS o Putinu: Nakon njega uvijek može doći još netko gori

ZAGREB - Rat na istoku Ukrajine bijesni već gotovo godinu i pol dana, a naznake smirivanja nisu na vidiku. I noćas su Rusi raketnim napadima zasuli ukrajinske gradove, a ukrajinska protuofenziva zasada ima sramežljive učinke. Trenutno stanje u Ukrajini za Media servis analizira stručnjak za međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost Pavle Kalinić.
Kraj rusko-ukrajinskog rata još je daleko, vidljivo je to i laicima. "Tu nema velikog pomaka, jer su velika okruženja i s jedne i s druge strane", poručuje naš sugovornik Pavle Kalinić.

"Tu imate klaonicu i jako veliki broj mrtvih. Trebalo bi napraviti sve što je u mogućnosti da se napokon krene prema pregovorima. No, nema interesa sa strane Washingtona da se krene prema mirovnim pregovorima. Oni su krenuli na početku rata, a vodio ih je tadašnji izraelski premijer, a sve je naglo prekinuto nakon dolaska tadašnjeg premijera Velike Britanije. To je stalo i od tada nema nikakvih naznaka kraja i svi idu sa svojim maksimalističkim ciljevima".

"Bez obzira što je NATO u međuvremenu ojačao, rat u Ukrajini je pokazao da je taj Savez tigar od papira bez SAD-a", nastavlja Kalinić i otkriva kada bi taj rat mogao završiti.

"Ovaj rat će jednoga dana završiti, sviđalo se to nekome ili ne. Ono što bitno može utjecati na to kada će rat završiti ovisi o američkim izborima, jer ako dođu Republikanci, ako dođe Trump, to će sigurno ići u ubrzano prekidanje takve obilate pomoći, kao do sada, a nakon toga i sjedanje za pregovarački stol da se ta priča jednom zauvijek završi".

Stručnjak za međunarodne odnose otkriva i zašto se po njegovom mišljenju vodi rat u Ukrajini.

"Inače ovaj rat je u pokušaju odgode američkog bankrota što je u s promjenama u Američkom kongresu dogovoreno da se dozvoli daljnje zaduživanje. A ustvari sve što se događa, EU plaća ovaj rat i njihovi saveznici, a Amerikanci guraju svoje oružje. To je ustvari u smislu spašavanja SAD-a od bankrota i grčeviti pokušaj američkih elita da ostanu na prvoj poziciji te da spriječe daljnji rast Kine".

Na pitanje što svijet može očekivati nakon Putina, stručnjak za međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost odgovara:

"Ljudi uvijek ima velika očekivanja kada se netko makne da dođe netko bolji, ali pogledajte Hrvatsku ili Rusiju ili Ameriku. Prije Trump nije valjao, sada je Trump Sveto pismo za ovoga tko je došao nakon njega. Uvijek postoji mogućnost da će nakon Putina doći netko gori, nije to neki veliki adut da će sutra biti bolje ako on ode".

I za kraj Kalinić nam je otkrio i što bi trebalo učiniti po pitanju završetka ruskog rata u Ukrajini.

"U svakom slučaju bi trebalo učiniti sve što je moguće da se sjedne za pregovarački stol. Ako se ne može postići mirovni sporazum, barem da se taj rat zamrzne da nema mrtvih, da nema ranjenika, da nema invalida i da nema očaja''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam