Menu

Tematski skup posvećen problemu dezinformacija: Kome vjerujemo?

ZAGREB - Povodom Dana medijske pismenosti 2024. Veleposlanstvo Kraljevine Švedske, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj pozivaju vas na tematski skup posvećen problemu dezinformacija, koji će se održati u Zagrebu, 29. travnja na Fakultetu političkih znanosti.
Na skupu će biti prikazan švedski dokumentarni film Kome vjerovati? u trajanju od 28 minuta, koji se bavi dezinformacijskom kampanjom usmjerenom protiv švedske socijalne službe, teorijama zavjere i njihovim posljedicama. Ključna tema filma su organizirani dezinformacijski narativi kao prijetnja cjelokupnom društvu.

Nakon filma izlaganje će održati dr. sc. Emma Frans, koja u njemu sudjeluje kao stručnjakinja. Emma Frans poznata je švedska novinska kolumnistica i radijska voditeljica, nagrađivana autorica knjiga s područja problema dezinformacija, znanstvenica i doktorice epidemiologije. Švedska vlada imenovala je Frans „veleposlanicom demokracije“, u sklopu projekta „Demokracija 100 godina“ koja za cilj ima promicanje i osnaživanje demokracije kroz dijalog različitih društvenih dionika. Kao znanstvena komunikatorica dobila je prestižnu švedsku nagradu za novinarstvo te za javnog edukatora godine. Emma Frans piše kolumne za Svenska Dagbladet te je objavila četiri knjige, uključujući jednu o prvoj godini pandemije, a u kojima na znanstveni i duhovit način širi znanje i razotkriva mitove i nesporazume o znanosti. Trenutno, u okviru projekta COVIDMENT, istražuje kako je pandemija bolesti Covid-19 utjecala na mentalno zdravlje u Švedskoj i još pet zemalja.

Potom će prof. dr. sc. Marijana Grbeša Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, govoriti o dezinformacijskim kampanjama i manipulativnim narativima u kontekstu europskih izbora.

Završno će se održati razgovor predavača i publike, studenata novinarstva, predstavnika fact-checking projekata u sklopu NPOO mjere „Uspostava sustava provjere točnosti informacija“, te ostale zainteresirane javnosti. Dani medijske pismenosti projekt su Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koji se u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi svako proljeće od 2018. Do sada je u sklopu Dana održano ukupno više od 1830 događanja s više od 100 tisuća sudionika.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam