Menu

Projektom stručne prakse na studiju sestrinstva do profesionalnijeg usavršavanja

ZAGREB - "Razvoj novog modela stjecanja kliničkih vještina provedbom stručne prakse na studiju sestrinstva" naziv je projekta Odjela za sestrinstvo na Hrvatskom katoličkom sveučilištu kojim se žele povećati kompetencije studenata za kvalitetno obavljanje zdravstvene skrbi, a koje bi posljedično dovele i do povećanja zapošljivosti studenata sestrinstva. Projektom je omogućena praksa studentima sestrinstva u manjim bolnicama izvan Zagreba, a upravo je tamo najvidiljiviji nedostatak medicinskog osoblja što je u Hrvatskoj, ali i svijetu javnozdravstveni problem.
Novi modeli stručne prakse unutar projekta sadrže inovacije u nastavnim metodama te nove i poboljšane oblike stjecanja znanja i vještina. Glavni cilj projekta bio je ispitati novi model medicinske edukacije, rekla je za Media servis voditeljica projekta Marta Čivljak.

"Znači model multicentrične medicinske edukacije koji se zasniva na decentraliziranom modelu edukacije isključivo tercijalnih zdravstvenih ustanova i daje bolji uvid u zdravstvene potrebe stanovništva. U ovome slučaju bilo je ispitivanje provedbe stručne prakse u općim bolnicama u Karlovcu i općoj bolnici doktor Ivo Pedišić u Sisku."

Partneri na projektu bili su KBC Sestre Milosrdnice u Zagrebu, Opća bolnica Karlovac te Opća bolnica dr. Ivo Pedišić Sisak, dodala je voditeljica projekta. Provedba projekta počela je u ožujku 2020.godine, a Čivljak ističe da ga nije bilo lako provesti jer je tada počela pandemija koronavirusa, a nakon toga se dogodio potres koji je oštetio bolnicu u Sisku. Ipak, ističe, zadovoljna je sa svime što su napravili. S druge strane, poznato je da je općezdravstveni problem nedostatak medicinskog osoblja, a Marta Čivljak ističe da se ne susreće samo Hrvatska s tim problemom, nego cijeli svijet.

"Svakako je važna kvaliteta nastave tijekom studiranja tako da se te medicinske sestre zaista pripremi za svakodnevni rad. Nedostatak medicinskih sestara zaista će se morati riješiti na globalnoj razini. Mislim da upravo zbog uvjeta rada koje medicinske sestre imaju na radnom mjestu, pada možda interes za rad u bolnicama."

Dodaje da se najbolje za vrijeme pandemije moglo vidjeti koliko su medicinske sestre angažirane i posvećene bolesnicima.

"Dok ih ima tako malo i dok one moraju puno raditi u tim uvjetima da im nije priznato na neki način. Mislim i na plaću i na to da im nisu priznate diplome, koeficijenti i tako dalje bit će problema. Moram priznati da što se tiče studija sestrinstva na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, mi nemamo problema s regrutiranjem studenata. Naše su kvote iz godine u godinu pune."

U projektu je sudjelovao student druge godine Sestrinstva na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Matko Matišić. Za Media servis je istaknuo da mu je projekt omogućio kvalitetnije obrazovanje.

"Prvenstveno u samom kabinetu na Sveučilištu gdje smo imali jako dobro opremljen kabinet iz projekta, ali ponajviše sa stručnom praksom na klinikama i bolnicama."

Matišić je istaknuo da je posebno kvalitetno u projektu bilo uključivanje mentora koji su ga usmjeravali.

"Pa su također mentori bili spremni za rad s nama i puno bolje su nam mogli prenijeti znanje, nego kada nismo bili u projektu."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam