Menu

Inicijativa Letter KidsAction4Peace želi potaknuti premijere i predsjednike da se još više zalažu za mir

ZAGREB - Okupljeni u inicijativu Letter KidsAction4Peace djeca i mladi zalažu se za izgradnju mira u školi, kod kuće, u sportu, nastojeći biti ljubazni i pomagati potrebitima, od svojih predsjednika vlada ili država traže da pomognu narodima u ratu i da grade mir.
Voditeljica ove inicijative Katica Marić za Media servis je objasnila o kakvoj se inicijativi točno radi.

"To je inicijativa koju promiču najmlađi članovi pokreta Focolari, koji se zovu Gen 4 i Gen 3. Gen na talijanskom znači nova generacija, koja želi živjeti i promicati kršćanske i ljudske opće vrijednosti".

Voditeljica inicijative je objasnila do koga ovom inicijativom žele doći i zašto.

"S ovom inicijativom želimo doći do predsjednika vlada i država, na razini zemalja Europe, kako bi ih potakli da se još više zalažu za izgradnju miru, iako mi znamo da to svi radi, ali ako im nevina srca od djece im pošalju crteže, napravili bi akciju preko raznih crteža, pjesme, pisma kojega napišu. I nije nužno da se to šalje samo svojim predsjednicima, može se poslati bilo kome u Europi".

Marić je dodala da se inicijativa slanja crteža provodi od 25. do 30. siječnja kako bi do ciljanih političara došli do 9. i 10. veljače kada zasjeda Vijeće Europe. Pojasnila nam je kako ovaj projekt krenuo i od kuda.

"To su započela djeca iz pokreta iz zapadne Europe: Portugal, Belgija i Italija, a mi smo svi međusobno povezani, jer je djelo Marijino prisutno u 182 zemlje svijeta, pa se najmanji mogu povezani preko nas, imaju tu potrebu, jer imaju i prijatelje, imaju tu potrebu, a i u Hrvatskoj imamo izbjeglice. Toj djeca koja trpe zbog rata želimo reći: mi smo s vama, molimo za mir, mi smo za vas".

​Za kraj navodi da se u inicijativu Letter KidsAction4Peace mogu uključiti i druga djeca, a ne samo ona koja su sada dio inicijative.

"Uključujemo naše prijatelje, u vrtiće, škole, župne zajednice. Svi smo pozvani da svi živimo za mir, prvo mi moramo naša srca promijeniti, da bi se mogao graditi mir".S obzirom, da će se prema informacijama ove inicijative, mnogi predsjednici sastati u Bruxellesu 9. i 10. veljače, organizatori se nadaju da će njihova pisma i crteži doprijeti do njihovih srca.

A evo kako se priključiti inicijativi Letter KidsAction4Peace:

1. Nacrtaj crtež ili napiši pjesmu ili pismo o miru.

2. Napiši na njega slogan #KidsAction4Peace (možeš zamoliti i odraslu osobu da fotografira tvoj uradak i stavi ga na društvene mreže pod tim sloganom).

3. Pošalji ga između 25. i 30. siječnja na poštansku adresu tvoga predsjednika vlade ili države. Možeš napraviti i korak više te ga poslati i drugim predsjednicima. Ovdje možeš pronaći popis po državama (30. siječnja je i školski dan nenasilja): https://docs.google.com/spreadsheets/d/1O7UfNdXA0xBNcrfR1_yycwbhDfE_Eg6Q/edit#gid=179463587

4. Zamoli još najmanje petero djece da učine isto i neka ova poruka kruži

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam